FİNANS

İç piyasa ve pariteler

Teknik olarak EUR/USD paritesini incelediğimizde 100 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3243 seviyesinin önemli bir direnç olduğunu görmekteyiz.

İç piyasa ve pariteler

EUR/USD ANALİZ:

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları Yunanistan'a 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketini onaylamak için yarın Brüksel'de toplanacak. Atina'nın istenilen şartları yerine getirmediği gerekçesiyle daha önce 2 kez ertelenen onayın yarın çıkma ihtimali Almanya'dan gelen iyimser açıklamalar nedeniyle artsa da şimdilik borç silme operasyonuyla yetinilmesi de beklentiler arasında.
Bu durumda yarinki toplantıda, Yunanistan'ın özel bankalara 100 milyar Euro’luk tahvil borcu silme operasyonuna yeşil ışık yakılarak ikinci kurtarma paketine onayı 1-2 Mart'taki AB zirvesine bırakılacak. 50 milyar Euro’ya yakın Yunan tahvili tutan Avrupa Merkez Bankası, özel sektöre yönelik borç silme operasyonundan olumsuz etkilenmemek için birkaç gündür elindeki tahvilleri farklı seri numaralı yenileriyle değiştiriyordu.

Geride bıraktığımız hafta EUR/USD paritesi 1,2970 seviyesine kadar gerilemiş ve bu seviyeden başlayan yükselişler haftayı 1,3140 seviyesinde kapatmıştır. Bugün Eurogrup maliye bakanları toplantısının olması ve 2. Yardım paketi ile ilgili görüşmelerin olumlu geçme ihtimalini hafta sonundan fiyatlayan piyasalar haftanın açılış gününde yukarı gap oluşmasına neden oldu. 1,3140 ile haftayı kapatan piyasalar 1,3180 ile açılarak gün içerisinde 1,3236 seviyesine kadar yükselmiş oldu.

Teknik olarak EUR/USD paritesini incelediğimizde 100 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3243 seviyesinin önemli bir direnç olduğunu görmekteyiz. Gün içerisinde de bu seviyeye yaklaşılsa da geçilememiştir. Bu yüzden de gün içerisinde bu seviyenin altında kaldığı müddetçe kapanış seviyesine doğru geri çekilmeler gerçekleştirilebilir.

Genel görünüme baktığımızda 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3495 seviyesinin hala daha altında olduğundan net bir yükseliş baskısından bahsedemeyiz. Günlük olarak yükseliş baskısından bahsedebilmemiz için paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3495 direnci üzerinde günlük kapanış yapması gerekmektedir. Bugün ABD’de başkanlar günü nedeniyle ABD borsaları kapalı olduğundan günün en önemli gelişmeleri Euro bölgesinden gelecektir. Bu yüzden de Euro bölgesinden gelecek olan toplantı sonuçlarını ve bu sonuçların Avrupa borsalarına ne şekilde yansıdığına bakmak gerekmektedir. Kısa vadeli yükseliş baskısının devam ettiği EUR/USD paritesinde uzun vadeli düşüş beklentimiz devam etmektedir.

Pivot 1,3110
Destek 1,3170-1, 3140-1, 3080
Direnç 1,3245-1,3285-1,3320

GBP/USD ANALİZ
EUR/USD paritesi gibi GBP/USD paritesi de haftayı yukarı boşlukla açarak 1,5866 ile açtı. Genel olarak GBP/USD paritesinin 1,5930 seviyesi altında kaldığı müddetçe satış baskısına maruz kalması beklenilmektedir. Bu yüzden de gerek İngiltere’deki ekonomik sıkıntılar gerekse düşük dolar’ın cazip bir alım fırsatı olarak görülmesi paritenin gerilemesine katkı sağlayabilir. Ancak Dolar’daki değer kaybının sürmesi paritenin 1,5930 üzerine çıkmasına neden olursa o zaman 1,6045 seviyesinin hedeflenmesine neden olabilir. Bu yüzden de satış yönünde pozisyon alınması durumunda muhakkak 1,5930 seviyesinin üzerine stop loss seviyesi belirtilmesi gerekmektedir. Günlük grafikte 1,5895 direnci kanalın üst noktasını oluşturmakta ve bu direncin geçilememesi kanal içi hareketinoluşmasına neden olabilir ve böyle bir durumda paritenin tekrar gerilemesini ve kanalın alt noktası olan 1,5750 seviyesini test etmesi kaçınılmaz olacaktır.

Pivot:1,5785
Destek 1,5835-1,5735-1,5690
Direnç 1,5895-1, 5930-1,5945

USD/JPY ANALİZ
Japonya, güçlü yen ve zayıf küresel talebin imalatçıların kârlarını düşürmesi ve ülkenin geçtiğimiz yılki deprem ve tsunamiden toparlanma sürecini yavaşlatması sonucunda Ocak ayında rekor seviyede dış ticaret açığı verdiği. Japon Maliye Bakanlığı'nın rakamlarına göre ülkenin dış ticaret açığı 1.48 trilyon yen açık verirken, ihracatta da yıllık bazda yüzde 9.3 düşüş oldu. Ticaret açığındaki artış enerji ithalatlarının artışından kaynaklandı. Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin medyan tahmini Japonya'nın ticaret açığının 1.46 trilyon yen olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Ticaretteki düşüş, JP Morgan'ın, ülke ekonomisinin 2011'in son çeyreğinde küçülmesinin yeniden inşa süreciyle yeniden artıya döneceği öngörüsüne de gölge düşürüyor. Japonya Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta parasal genişleme önlemlerini genişletmesi sayesinde dolar karşısında 7 ayın en düşük seviyesine gerileyen yen, hükümeti yendeki yükselişi kontrol etme çabalarının da işe yaramaya başladığına işaret ediyor.

76 desteğinden aldığı güçle ve Japonya’dan yapılan gizli müdahalelerle USD/JPY paritesinin 79,80 seviyesine kadar yükseldiğini görmekteyiz. Dolar endeksinde yaşanan kan kaybına rağmen paritenin çıkış içerisinde olması Yen’in güçsüz seyrine devam ettiğinin göstergesidir. Diğer taraftan Yen’deki güçsüz seyir yeniden müdahalenin gelebileceğinin de sinyali olabilir mi sorusuna da Japonya’dan gelecek olası müdahale haberlerine dikkat etmemiz
gerekmektedir. Grafiği incelediğimizde daha önce de bu seviyelerin test edildiğini ancak 80 seviyesinin geçilememesi ile tekrar satıcılı seyre döndüğü görülmektedir. Yani 80 seviyesi aslında paritenin karar verme noktası olarak belirtilebilir. Eğer parite 80 seviyesini geçemezse satış baskısına maruz kalması kaçınılmaz olacaktır.

Satış baskısının başlaması durumunda ilk hedef olarak 50 günlük üsse hareketli ortalama olan 77,54 seviyesi hedef olarak belirtilebilir. Aylık grafiğe baktığımızda 76 seviyesinde yapmış olduğu dip çabasının gözlemlendiğini ve bu durumunda paritenin 80 direncini aşabileceği ihtimali de mevcuttur. Bu yüzdende 80 seviyesinin geçilip geçilmemesine göre işlem stratejisini oluşturabilirsiniz. Genel görünüm haftalık ve aylık trendlerin düşüş olması ile birlikte paritede satış baskısının oluşması beklentimizdir. Eğer trendlerde değişiklik olursa parite için yön beklentimizde değişmiş olacaktır.

Pivot: 78,90
Destek: 79,30-78,50-78,15
Direnç: 80,00-80,20-80,40

PETROL ANALİZ
Çin Merkez Bankası'nın bankalar için zorunlu karşılıklar faizini düşürmesi uluslararası piyasaları olumlu etkiledi. Asya hisse senetleri yükseliş gösterip, 2005 yılından bu yana en uzun süreli haftalık çıkış dönemini daha da genişletirken, metal fiyatları yukarı yönde hareket etti. Petrol fiyatları, İran'ın İngiliz ve Fransız şirketlerine petrol ihracını durdurduğunu duyurması sonrası son dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Siyah inci de diğer enstrümanlar gibi yukarı boşlukta açılarak kritik bir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Özellikle de haftalık grafikteki kanalın üst noktasında hareket eden siyah inci burada ya tamam ya devam fırsatını da bizlere sunmaktadır. Kanalın üst noktası olan 105,50 direnci paritenin seyri açısından önemlidir. Şuanda 105,28 seviyesinde hareket eden siyah inci eğer 110 ve 120 dolar seviyelerini hedefliyorsa bu kanalı yukarı yönlü kırmak zorundadır.

Uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği siyah inci için bu kaçırılmayacak bir fırsat olarak görülmektedir. Diğer yandan da 2008 yılından itibaren devam eden kanalın güçlülüğünden bahsedebiliriz. Bu kanalın geçilememesi kanal içi hareketlerin oluşabileceğini bizlere gösterebilir ve yeniden siyah inci de satış baskısının oluşmasına neden olabilir. Böyle bir durumda ise 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 94,80 dolar seviyesi ilk hedef olarak belirtilmiştir. Petrol fiyatları bugün ABD borsalarının kapalı olması nedeniyle düşük işlem hacimli bir seyirle hareketine devam edebileceği gibi düşük hacimli seyirle hareket işlem yapmamıza engel olabilir.

Pivot 105,50
Destek 104,40-103,65-102,80
Direnç 106,20-107, 40-108,00

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler