Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:
Dün güne zayıf başlayan piyasada yüzde0,16 oranındaki değer kaybı ile 64.929 puandan açılış yapan endeks ilk seans boyunca kademeli bir geri çekilme yaşadı. İlk seansı 63.800 civarından tamamlayan endeks ikinci seansta düşüş eğilimini hızlandırarak 64 bin seviyesini test etti. Kapanışa yalın gelen tepki alımları sonrasında ise endeks günü yüzde1,19 oranındaki düşüş ile 64.261 seviyesinden kapadı.
Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere 10-11 Temmuz’da orta vadeli çanak formasyonunun boyun çizgisini test etmesinin ardından zayıflama sinyalleri veren ve sonrasında da hızlı bir düzeltme ile 60.500 desteğine kadar bir geri çekilme yaşayan endeksin geçen hafta Salı gününden itibaren yaşadığı yükseliş hareketi dikkat çekicidir.
Formasyon gereği bir kulp oluşumunu önceden öngörmekle birlikte olası yükseliş çabasının hızının tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi Haziran ayı boyunca etkili olan yükseliş trendini yeniden aktif hale getirmiştir. Her ne kadar daha önceki bültenlerimizde yazdığımız üzere kısa vadeli teknik göstergelerin konumu endeksteki toparlanma çabalarının sinyalini vermiş olsa da, yaşanan bu yükselişin tahminlerin ötesinde gerçekleşmesi ve endekse +duyarlı kısa vadeli teknik göstergelerin aşırı alım bölgesine girmesinin riski artırıcı bir unsur olarak nitelendirilebileceğine dair görüşümüz dünkü düşüş eğilimi ile teyit edilmiş oldu.
Keza CCI ve William’s R aşırı alım bölgesinde zirve değerlerini test etmelerinin ardından yönünü aşağıya doğru çevirmiş durumdadır. Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un da halen 100 referans çizgisinin üzerinde bulunmasına karşın düşüş yönünde hareket etmesi önemlidir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD ise yükseliş hızını artırarak tetik çizgisinin üzerine çıkarak alım sinyali vermiş durumda olup,
Trix de yatay seyrini yukarı doğru çevirmiştir. Dün yaşanan bu düzeltme eğilimine karşın hala 2010 Ekim ayından bu yana aktif olan uzun vadeli alçalan kanal formasyonunun üzerinde bulunan endeksin hafta sonuna kadar izleyeceği seyir kısa vadeli trendin devamı açısından belirleyici olacaktır. Hızlı yükselişler sonrasında bu tipte bir düzeltmeyi normal kabul etmekle birlikte endeksin tekrar kanal formasyonuna geri dönmesi trendin zayıflamasına neden olacaktır. Böyle bir durumda 9 günlük hareketli ortalamasının bulunduğu seviye olan 63.500 önemli bir destek konumundadır.
Endeksin bu desteğinde tutunması halinde yeniden 65 bini hedefleyeceği, sonrasında ise 66 bin seviyesini de hacimli bir şekilde aşması halinde 70 bini hedefleyeceği söylenebilir. Ancak trendin devam edebilmesi için bir taban oluşumuna ihtiyaç olduğuna ilişkin görüşümüzü hala korumaktayız. Bu nedenle kısa vadeli pozisyon açılması durumunda dikkatli olunmasını mevcut pozisyonlar için ise stop loss konulmasını ve/veya VOB’da korunma amaçlı pozisyon alınmasını tavsiye ederiz. Kısa vadede endeks için 65.400-66.000-66.800 direnç, 64.800-64.100-63.500-63.000 destekler olarak kabul edilebilir. Dolar bazında ise yandaki grafikte de görülebileceği üzere dün 3.58 cent seviyesinden kapanış yapan endeks için 3.63-3.70 cent direnç, 3.55-3.50-3.43 cent ise destek olarak kabul edilebilir.