FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknik analiz

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD tetik çizgisinden oldukça uzaklaşmış olup, eğimini nispeten azaltmaya başlamıştır.

Teknik analiz

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne satıcılı başlayan piyasada yüzde0,40 oranındaki değer kaybı ile 75.736 seviyesinden açılış yapan endeks ilk seansı 75.770-76.000 aralığında dalgalı geçirdi. İlk seansı kayıpların bir kısmını geri alarak yüzde0,10 oranındaki düşüşle 75.965 seviyesinden tamamlayan endeks ikinci seansa da satış baskısı ile başladı. En düşük 75.539 puanı test eden endeks sonradan gelen kademeli alımların hız kazanması ile 76.247 düzeyine kadar toparlanma yaşasa da kapanışa doğru gelen kar satışlarına karşı duramadı. Endeks günü yüzde0,33 oranındaki değer kaybı ile 75.785 düzeyinden tamamladı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere bu haftaya yükseliş eğilimi ile başlayan, Salı ve Çarşamba günleri de seans içinde yaşadığı hafif düzeltmelere rağmen yükselişine devam eden endeksin, dün satış baskıları sonucunda bir geri çekilme yaşadığı görülmektedir. Son günlerdeki bültenlerimizde sık sık dikkati çektiğimiz üzere gerek kısa vadeli önemli hedefe yaklaşılmış olması gerekse teknik göstergelerin verdiği yorgunluk sinyalleri, tahminlerimiz doğrultusunda piyasada bir satış eğilimine zemin hazırladı. Dün günlük hareket bandının 700 puan civarına gerilemesi ile birlikte işlem hacminin hala yüksek seviyesini koruması ve kapanışın gün içi görülen en düşük seviyeye yakın bir konumda gerçekleşmesi bir düzeltme içine girilme olasılığını destekleyici gelişmelerdir. Hafta başında bu yana Bollinger Band’ının dışında bulunan endeksin dünkü geri çekilme sonrasında yeniden bandına geri döndüğü söylenebilir.

Hızlı yükselişlerde bu tipteki düzeltmeleri olağan kabul edilmekte olup, trendin vadesinin uzaması açısından gerekli görülmektedir. Bu nedenle endeksin önümüzdeki çok kısa vadeli bir dönem içinde bir taban arayışı içine girmesi, işlem hacminin nispi bir azalış göstermesi ve teknik göstergelerin de bir düzeltme yaşaması büyük bir olasılık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teknik göstergeleri incelediğimizde CCI’ın aşırı alım bölgesindeki düşüşünü sürdürdüğü, William’s R’ın da yatay seyrini aşağı yönlü bir harekete doğru çevirdiği görülmektedir. Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un da 100 referans seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürmesine karşın, kısa vadeli formasyonunu tamamlamak üzere oluşu da yukarıda bahsettiğimiz olasılığı artırıcı bir risk unsuru olabilir.

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD tetik çizgisinden oldukça uzaklaşmış olup, eğimini nispeten azaltmaya başlamıştır. Trix ise düşük seviyelerdeki alım sinyalini sürdürmektedir. Mevcut durum itibariyle 75.700 direncini hızlı bir şekilde aşan endeksin dün yine bu seviyeye kadar gerilemesi bugün piyasada nispeten sıkışık bir seyir yaşanmasına neden olabilir. Her ne kadar 76.000 ve 76.800 kısa vadeli hedefler olarak hala aktif konumda olsalar da, 75.000 ve 74.400 destekleri birkaç günlük sürede takip edilecektir. Bu nedenle yeni pozisyon açılması konusunda bugün temkinli olunmasını, mevcut pozisyonlar için ise stop loss konulmasını ve/veya VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılmasını tavsiye ederiz. Kısa vadede endeks için 75.700-75.000-74.400-74.000 destek, 76.800-77.000-77.400-78.300 seviyeleri de direnç konumundadır. Dolar bazında ise yanda grafikte de yer aldığı üzere dün 4,23 cent seviyesinden kapanış yapan endeksin kısa vadeli hedefinin hala tamamladığı çanak formasyonunun boyuna denk gelen 4,30 cent olduğu söylenebilir. Bir düzeltme olasılığında da endeks için 4,21-4,14-4,10 cent destek, 4,30-4,35-4,45 cent direnç konumundadır.

En Çok Aranan Haberler