FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

VİOP analiz

97.200 üzerinde 98.000 ve 98.500 ara dirençler olmak kaydıyla 99.800-100.000 bandının hedefe girmesi söz konusu olabilecektir.

VİOP analiz

Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Günlük Bülten:

ABD’de tarım dışı istihdam verisinin geçtiğimiz hafta kayda değer şekilde beklentilerin altında kalmasının ardından haftanın ilk işlem gününde de akşam saatlerinde konuşma yapan FED Başkanı Yellen’ın verdiği mesajların FED’in faiz artırımlarında aceleci davranmayacağı algısını desteklemesi üzerinde doların küresel çapta değer kaybının devam ettiği günde Avrupa ve ABD borsaları da Yellen’ın konuşmasını takiben yükselişlerini 2.işlem gününe taşıdılar. Veri akışında 1. çeyrekte yatırımlar ve tüketici harcamalarının verdiği destek ile Euro Bölgesi’nde büyümenin yukarı yönlü revize edilmesinin ardından günün devamında ise ABD’de birim
işgücü maliyetleri ve tarım dışı verimlilik takip edildi.

Tarım dışı verimlilik aşağı yönlü, birim işgücü maliyetlerinin ise yukarı yönlü revize edilmesi ile karışık bir görünüm ile piyasa oyuncularının FED beklentilerinin kısa vade için zayıf kalmayı sürmesi dolar endeksini
yeniden 94 seviyesi altına itti..

Doların küresel çapta değer kaybına karşın 1,1380 direncinde zorlanan bir parite (EURUSD) takip edildi ki sterlinin yanı sıra euro üzerinde de etkili olan Brexit kaygıları gündemde.. AB’de kalıp kalmama kararının alınacağı referanduma 15 gün kala anketler belirsizlik yaratmaya ve bu belirsizlik de sterlinde güç kaybı ile oynaklığın artmasına neden oluyor. Bloomberg verilerine göre gelecek ay sterlinde görülecek dalgalanmalara ilişkin beklentiler yedi yılın zirvesine ulaşmış durumda, öte yandan sert harekete yanlış işlemin yol açmış olabileceği spekülasyonları da söz konusu.

Yurt dışında Brexit ve FED beklentileri gündemde kalmaya devam ederken düşüşe devam etmesi beklenen ABD petrol stokları öncesi brent petrol 51,28$/varil seviyelerine dek yükselerek güçlü konumunu korumaya devam etti. Risk iştahı için olumlu bu ortamda yurtiçinde ise küresel konjonktürün destekleyici kalmaya devam etmesi ile Borsa İstanbul’da yeni işlem gününde yükseliş hareketi 3.güne taşınsa da sabah erken saatlerde İstanbul Vezneciler’de polis aracına düzenlenen saldırının yarattığı stres ile DolarTL’de 2,9040’lardan 2,91 üzerinde yönelime neden olan bir hareket yaşandı. Ancak DolarTL’de bu hareket kalıcı olmayarak 2,89’lu seviyelere geri dönüldü.

Kurdaki destekleyici görünüme rağmen günün 2.yarısında özellikle kapanışa doğru ise BIST’te kazançlar iade edilerek geri çekilme eğilimi hakimdi. Volatil geçen günün ardından haftanın 2.işlem gününe başlarken piyasalardaki görünüme bakıldığında Avrupa ve ABD’nin günü değer kazancı ile tamamlamasının ardından bu sabah Çin verileri sonrası Asya’da karışık bir seyir hakim.. Nikkei225 ve Kospi endeksleri %0,4-0,5 civarı primli seyrederken Shangai ve Hang Seng endekslerinde hareket aşağı yönlü. Çin’de beklentinin altında da olsa dolar bazlı ihracatın düşüşü genişletmesi ve ithalatın neredeyse değişmemesi sonucu beklentilerin altında kalan ticaret fazlası verisinin hayal kırıklığı ile Avrupa borsalarının da güne satıcılı başlaması bekleniyor. İçeride ise DolarTL 2,90 seviyesi altında kalmaya devam ediyor. BIST100 güne yataya yakın başlangıç yapabilir.

Haftanın 3.işlem gününde ise gündemde Türkiye sanayi üretimi, Çin’de doğrudan yabancı yatırımlar, ABD’de haftalık DOE petrol stokları (resmi stok verisi) veri akışında takip edilecek, ajandada ise Fransa’da protestolara ve grevlere neden olan Çalışma Yasası’nın Senato’da görüşülmesi önemli gelişmelerin aşında geliyor. Yarın sabah ise Çin’de enflasyon açıklanacak
BIST100 ENDEKSİ :
Dün güne olumlu küresel konjonktür ile (terör saldırısı ile yükselen dolar kuruna rağmen) güne %0,48 yükselişle 78.968 puandan başlayan BIST100 endeksinde 79.420 puan test edildikten sonra gün sonuna doğru 79.000’de dengelenme çabası zayıflayarak 78.023 puan test edildi ve kapanış %0,55 değer kaybıyla 78.158 puandan gerçekleşti. 100 ve 200 günlük ortalamaların geçtiği 78.500-79.000 bandı üzerini denemesine rağmen kırmakta zorlanması nedeniyle bu bölgenin önemi BIST100 için giderek artıyor, üzerinde kapanışları hızlanan yükseliş denemelerinin takip etmesi muhtemel ancak bu seviyeyi kırmakta zorlanma eğiliminin sürmesi TL pozitif küresel
konjonktür ve olumlu teknik görünüme rağmen güç kaybına neden olabilecektir.

Geri çekilmelerde ise destekleri 77.500/77.000 ve 76.200 seviyesinde tutmaya devam ediyoruz. Yükselişlerde zorlanmanın getireceği düşüşlerde kısa vadede dip yapılan 76.200 seviyesi yeniden dengelenme ve tepki hareketleri bakımından masada olmayı sürdürecektir beklentisindeyiz. Tabi yurt içi risk rin artmadığı durumda..
VİOP – HAZİRAN VADELİ ENDEKS 30 KONTRAT :
Dün güne 97.575 puan seviyesinden oldukça yatay bir başlangıç yapmasının ardından gün içinde önce 98.450 puana dek yükselip ardından kazançlarını iade ederek 96.525 puana dek gerileyen kontratta kapanış ise 96.900 puan seviyesinden gerçekleşti. Günlük grafiklere göre 5 günlük üssel hareketli ortalama yakınlarından gelen dengelenme ile olumlu teknik görünüm korunmaya devam ederken gelinen seviyeyi de oldukça kritik buluyoruz. 5 günlük ortalamanın 100 günlük ortalamayı (96.800) yukarı yönlü kırması durumunda yükseliş hız kazanacaktır. Bu durumda da 97.200 üzerinde 98.000 ve 98.500 ara dirençler olmak kaydıyla 99.800-100.000 bandının hedefe girmesi söz konusu olabilecektir. Dün 98.500 ara direncinden dönen kontratta güç kayıpları 5 günlük ortalamada denge buldukça geri çekilmeyi realizasyon olarak değerlendirmeye devam edeceğiz, aksi halde yeniden 94.000 hedeflemesini gündeme alan güç kayıpları beklenebilir.

En Çok Aranan Haberler