FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2,5 Cent BİST'de Yeni Rekor Olur!

Tabii eğer olur da BİST eski ifade ile 2,5 Cent'e denk gelen 25.000 Dolar endekse ulaşacak olursa, Dolar kuru da 3,76 civarında kalırsa BİST şimdiye kadarki TL bazında en yüksek tarihi zirvesi olan 93.116 seviyesini geçip, yeni TL endeks rekorunu görebilir diye düşünüyorum!

Şu an bankalar ile BİST'in Dolar bazlı grafiklerine bakınca ben bu teknik ihtimali güçlü buluyorum. BİST'in Dolar bazında çok düşük kalmasından ötürü, bir süre sonra artık düşmeyip, Dolar değerlemeleri yapılarak ciddi yükselişler yaşayabileceği uyarılarımı yapmıştım. Bu uyarılarımı 11 Ocak 2017 tarihli başlıklı beklenti yazımda görebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, ben 76.000 BİST seviyelerinde bu uyarıları yazarken, belki bir çok çevre ve kişi çok ciddi görmüyordu. Ama şimdi dikkat ederseniz ekranlarda bir çok yorumcu yelkenlerini şişirmiş denizlere açılan yelkenliler gibi coşmuş durumdalar. Kısacası stratejiyi kurgulamayanlar gündemi anlatırlar. Çok da çabuk yön değiştirirler. Sanki önce dediklerini hiç söylememiş gibi tam tersi görüşleri savunmaya başlayabilirler. Maalesef bu durum sadece ekonomi alanında değil, siyaset sahnemizde de aynıdır! Sizler yatırımcı ve seçmenler olarak ne duyduğunuzu, ne anlatıldığını, neler söylendiğini çok çabuk unuttup da aynı kişileri aynı şekilde dikkate almaya devam ederseniz, bu durum hep böyle sürer.

Neyse, ben BİST'in eğer bu son yükselişine neden olan ''Birisi'' tarafından kar satışlarına tabi tutulmaması halinde zirve denemesi olmasa da, en azından o seviyeleri zorlamasını bekliyorum. Neden şimdilik zirve olmayabilir? Çünkü, BİST Dolar bazında 25.000$ seviyesine çıkabilir ama, Dolar kuru 3,55 civarına inecek olursa o zaman BİST 89.000 civarlarını ancak görmüş olur. Ama ben bu senenin hemen başında olmasa da, yıl bitmeden bir çok yeni BİST zirvelerini göreceğimizi, ve yeni TL bazlı BİST rekorları kırılacağını düşünüyorum.

FED Faizleri Değiştirmedi!
FOMC toplantısında faizleri değiştirmeyerek 0,50-0,75 aralığında sabit tuttu. Sıkılaştırma sürecek, ekonomi iyiye gidiyor, enflasyonda % 2 bekleniyor misali destekleyici açıklamalar ile kademeli faiz artışı politikası uygulanacağını tekrarladılar. Muhtemelen yeni başkanın ne yapacağını izlemeyi tercih ettiklerini düşünüyorum. Ama devamında faiz artışları gelecektir.

FED'in bu kararı sonrası DXY endeksinde dün dikkat çektiğim(başlıklı beklenti yazım) önemli destek seviyesine yeniden inildiğini görüyoruz. Dün dediğim gibi, bu endeks aşağı kıracak olursa, BİST için yükselişlerin bankaların da öncülüğünde sürmesini bekliyorum. Bu arada ağır kalan ama yıl sonu bilançolar sonrasında hareketlenen hisseler de hızlanabilirler. Bunların hangileri olduğunu yazılarımdan biliyorsunuz. Hatta son bir iki yazımda bile bulabilirsiniz. Özellikle tekrar yazmaktan ziyade tekrar okumanızı tercih ediyorum! Böylece okuma alışkanlığınıza katkım olur umudundayım :)

BİST ve teknik olarak dikkat çektiğim hisseler ile ilgili olası teknik hedeflerimi ''Destek-Direnç'' ve ''Al/Sat'' Tablolarımızda bulabilirsiniz.

NOT; Yazı, 2 Şubat Perşembe, 09:28'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler