FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

68.000 AŞAĞI KIRILMADIĞI TAKDİRDE KORKMAYA GEREK YOK !

Bir çok soruya da cevap olacak bir şey söyleyerek başlamak istiyorum. Aslına bakarsanız bu yaşadığımız gevşemeler düzeltme bile değil !

Önceki hafta içinde 70.000 hayal değil diye attığım başlığı unutmayınız. Demek ki, bazıları 70.000'i beklemedikleri için, bu terimi kullanmışım. Peki şuan endeks ne ? 69.364 . hayal gibi görülen seviye görülmüş, hatta geçilip 70.800'ler de görülmüş , oradan gevşemişiz. Gevşediğimiz seviye ise, önceki hafta acaba olur mu diye düşündüğümüz bir seviye.

Kısavası bunları kimse gerçek düzeltmeler diye düşünmesin. Düzeltme dediğimiz zaman endekste 67-66.000 gibi seviyeler görülmesi gerekir. Bu yaşadıklarımız kısmi realizelerdir.

Endeksin 60.800'e (Rakam hatalı değildir!) kadar yapabileceği her türlü gevşeme düzeltme olur. Böyle bir düşüş bile yaşansa, bu bile trend bozulması olmaz ! Ama malesef özellikle yeni borsa ile tanışanlar ve devamlı yükselişin sarhoşluğuna alışanlar, piyasaların hep yükselmesi gibi bir yanlış beklentiye kapılıyorlar.

İşte zaman zaman realize uyarılarımız bu sebeplerle oluyor. yükselişlerin de ara satışları her zaman olacaktır. Hatta olması, yükseliş trendini daha da güçlendirir.

68.750 seviyesi de krıtik bir yer.Görülürse, satışlar o zaman daha ciddi artmaya başlar ama , yine de yükseliş trendinin kanal desteği olan 68.000 endeks aşağı kırılmazsa, trend bozulması olmaz. Dow yine desteklerini koruyup, kırarsa yeni trend başlar dediğim direnç seviyesi olan 11.250 civarlarında durmaya devam ediyor. Fed'in nihai kararları bu trendi ya başlatacak, ya da ikinci bahara bıraktıracak.Göreceğiz. Benim düşüncem önceki yazılarımda duruyor.

İMKB'de yukarıda anlattığım gibi kısmi realizeler gözüküyor. Bu realizelerde muhtemelen yabancı kaynaklı bazı bankaların fiyat hedeflerindeki revizeler de etkili olmuş olabilir. Türban konusu ile ilgili gelen Yargıtay Baş Savcısı'nın açıklamalarının da etkisi olabilir. Ama bunlar da olmazsa, zaten bir süre sonra hep çıkan borsada alacak hisse bulamayız. Ya da almaya cesaret edemeyiz.

Ancak herkesin bir konuya daha dikkatini çekmek istiyorum! Yükseliş havası ile gerekli -gereksiz her hissede belli yükselişler oldu. Şu sıra ise dokuz aylık bilançolar açıklanmaya başlıyor. Bilançoları fiyatı desteklemeyecek şekilde gelecek hisselerde ciddi düşüşler yaşanabilir ! Sağlıklı bir borsa yaşamak istiyorsak, devamlı yükselen değil, bir süre düştüğü yerlerde yatay devam eden bir borsa görüntüsü, çok daha iyi olur. Sonuç olarak gördüğümüz en yüksek seviyeden 1.500 puan düştük diye kimse, ne oluyor korkusuna kapılmasın. Olan bir şey yok,. Kar satışları geliyor. Ama eğer 68.000 görülür de aşağı da kırılırsa, o zaman hissede bulunmamak doğru olacaktır diye düşünüyorum.

Şimdilik en azından bugün böyle bir yön beklemiyorum.Dow'un pozitif etkisini göreceğimizi umuyorum.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler