FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Verileri Borsalara Moral Verdi!

Cuma günü tarım dışı istihdam başta, gelen tüm ABD verileri beklentilerin altında kalarak şaşırttı. Açıkçası ben de öncesinde gelen ABD verilerine bakarak, tarım dışı istihdam verisinin beklentilere paralel ya da daha iyi gelmesini bekliyordum. Tabii eğer böyle gelirse, BIST ve bizim için farklı riskler yaratmasından çekiniyordum. Veriler beklentilerden düşük gelince, benim beklentim de doğru çıkmadı. Yanılmış oldum.

Beklentim nedeniyle de uzak durduğum BIST'in gördüğü düşük seviyelerin kabaca 800 - 1.000 puan üzerinde bulunuyoruz. Cuma ABD verileri sonrasında BIST ve gelişmekte olan ülke borsaları ile kurlarında olumlu yansımalarını görüyoruz. Açıkçası bu kadar sürpriz ABD verilerini doğru tahmin edebilmek oldukça zor oluyor. Ama neticeleri bizim piyasalarımız için de önemli olduğu için, mevcburen özellikle ABD verilerini takip etmek zorunda kalıyoruz.

Neyse, kısacası ABD verilerini doğru tahmin edemedik ve BIST'in gördüğü 75.800 civarı seviyeleri kaçırmış olduk. Şimdi ne yapacağız? Veriler sonrasında FED'in Eylül ayında faiz artışı yapma beklentisi yeniden azalmış oldu. Ama bu durum ne kadar sürecek bilemiyorum! Çünkü dünya ile tam bir oyun oynanıyor. İki ay evvel kötü veriler beklendiği anda çok sürpriz yüksek veriler gelmişken, şimdi de tersi oluyor. Eylül ayında faiz artışı beklentisi azalmış olsa da, FED riskinin her an yeniden işleneceği görüşündeyim.

Benim asıl risk olarak kredi notu konusunu gördüğümü biliyorsunuz. Moody's'in inceleme için deklere ettiği 90 gün süresini dikkate alırsak, Eylül sonu civarında bu süre dolacak. Moody's'in Türkiye not kararına kadar ben tedirgin olmayı sürdüreceğim.Öncesinde de dikkat çektiğim gibi, not konusu siyasi baskı olarak kullanılacak olursa Türkiye için risk var. Yoksa, zaten Türkiye bana göre olması gerekenin altında notlandığı için, not riskimiz olmaması lazımdı.

Türkiye Parlamaya Başladı!
G-20 Zirvesi!
Ben not riskinden çekiniyorum ama, her alanda Türkiye'ye destek mesajları gelmeye başladı. Çin'de gerçekleştirilen G-20 Zirvesinde cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama, Merkel, Putin ve Çin lideri ile gayet olumlu görüşmeler yaptı. Tüm liderlerden Türkiye'nin yaşadığı 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gecikmiş destek mesajları gelmeye başladı.

Türkiye Suriye sınırlarımızda bizim için risk yaratacak yapılanmalara izin vermeyeceğini açık bir şekilde ifade etmiş oldu. AB'ye de visesiz geçiş için yıl sonuna kadar süre verildi. Yıl sonuna kadar geri kabul anlaşmasına uyulacağı ama sonrasında eğer halen vize muafiyeti sağlanmadıysa bu anlaşmaya uyulmayacağı ifade edildi.

Rusya ve Çin ile imzaladığımız anlaşmalara ve çok olumlu görüşmelerimize bakınca, G-20 Türkiye için çok iyi bir zirve oluyor diyebilirim.

Türkiye İyi Gelecek!
Bloomberg Tv.'nin düzenlediği Türkiye İyi Gelecek konferansı her açıdan çok başarılı ve pozitif bir konferans oldu. Hem hükümet hem de özel sektör tarafından çok olumlu yaklaşımlar ve açıklamalar görüyoruz. Özel sektörden yeni yatırım kararlarını duyduğumuz gibi, hükümet de çok ciddi bir yatırım hamlesini başlatacağını açıkladı.

Güneydoğu Dönüşüyor!
Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da doğu ve güneydoğu'nun 23 ili için tam anlamıyla bir dönüşüm demek olan 140 Milyar TL'lik bir yatırım paketi açıkladı. Alt yapı, fabrikalar, yeni konutlar, teşvikler ve kamu alım garantilerini kapsayan çok büyük bir paket açıklandı. Özellikle çok sayıda konut, fabrika ve alt yapı yatırımı söz konusu olduğu için, başta bölgeye yakın çimento şirketleri olmak üzere bir çok çimento şirketi bu işten çok olumlu etkileneceklerdir.

Gerçekleştirilmesi halinde çok olumlu buluyorum. Tabii bu paketin gerçekleşmesi için bölgedeki terör ve güvenlik sorununun giderilmesi çok önemlidir. Hatta şarttır. Suriye'de bir güvenli bölge kurulması da bu yatırım kararlarının uygulanabilmesi için önemli olacaktır.

Enflasyon Açıklanacak!
Saat 10:00'da Ağustos enflasyon rakamları açıklanacak. Bu konuda çok yorum yapmak istemiyorum. Çünkü gelecek veri iyi olursa olumlu yansır ama, kötü olursa bu ortamda çok kalıcı olumsuz etki taşımaz.

Şimdilik not riskimiz sürdüğü sürece, 80.000 direnci önemli bir direnç olacaktır diye düşünüyorum. Destek-Direnç Tablomuzda daha önceki sıralı direnç ve destek seviyelerini görebilirsiniz.

Terör Can Yakmaya Devam Ediyor!
Hep ekonomi konuşuyoruz ama bir önceki 24 saat içinde 20 şehit verdik. Şehit haberlerini maalesef daha az dikkate alıyoruz ama ekonomik gelişimi şehit haberlerimizi azaltmadan nekadar sürdürebiliriz bilemiyorum!

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

NOT: Yazı, 05 Eylül 09:10'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler