FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BİRAZ İZLEYELİM BAKALIM NE OLACAK !

Fed sonrası anında gelmeyen ama hemen sonrası gelen ilk tepki tüm borsaları yukarı çekti. Şimdi yine her zamanki gibi ilk tepkilerin fazla kısımları biraz geri çekilebilir. Dow için 11.376 bollinger desteğine kadar bir geri çekilme olabilir. Bu seviye görülürse, devamında ne olacağı çok önemli.

Önceki Dow ile ilgili yazılarımda sonraki adımlar mevcuttu. Dow destek alıp yeniden yukarıya yönelirse, 11.500-750 hedefleri görülebilir. Yok eğer 11.376 bollinger desteğinde tutunamazsa, kaç zamandır geçmesini beklediğimiz 11.250 artık ciddi bir destek haline geldi. Artık Dow'da 11.250-200 aşağı kırılmadığı müddetçe, telaş yapılmaz. Fed'in faiz kararı Doları diğer parite pralara göre ihracat avantajına sokuyor olduğu için, ekonomik verilerde ciddi katkı sağlayacaktı. Zaten görüyorsunuz, özellikle Avrupa'dan bu konuda yükselen sesler bu sebeple yükseliyor.

Dünyanın enbüyük ekonomisi ABD'nin bile ekonomik iyileşmenin formülünü kur desteğinde aradığı yerde, biz yoğun döviz girişi için ciddi bir önlem almadan devam ediyoruz. Türkiye için kurların düşmesi ciddi üretim ve cari açık tehlikesi yaratıyor. TCMB 'nin döviz alım miktarını arttırmasının çözüm olmayacağını bende, önceki yazılarıma dile getirmiştim. Kur rejimi rejimi değişikliği olmayacaksa, en azından politika faizlerinin ( haftalık faizlerin) düşürülmesi ve böylece, en azından faiz için gelen sıcak paranın bu rant marjı azaltımalıdır. Ama bu hala ypılmadığına göre , umarım bir bildikleri vardır.

Her zaman enflasyon faize krıter olmaz. Bazen de gördüğünüz dış dünya faiz düzeyleri krıter olarak faiz kararları alınabilir. Düşen faiz kurdan yıpranan sanayiye , bir kaynak soluğu demektir. Ben faiz indirimi yapılması gerektiğine inanıyorum . Hele bir de not arttırımı gelirse, o zaman kurlar çok daha fazla canımızı yakacaktır.

Bu aralar yine not arttırımı haberleri dillenmeye başladı. Türkiye'nin risk primine bakıldığında bize bir haksılık yapıldığı kesin ama, bizim cari açık gibi sıkıntılarımız, bu haksızlığa bahane gösteriliyor olabilir.

Yakında, kamu bankalarının ilk ve ek halka arzlar ile, bazı büyük kamu halka arzları hazinenin elini nakit anlamında rahatlatacak olması, cari açık nedeniyle bir sıkıntı yaşanmasını öteliyor. Ama bunların hiç biri yapısal bir reform olmadığı için, geçici tedbirler olarak fayda sağlayacaktır. Devamında cari açık konusuna yapısal bir çözüm aranması gerektiği kesindir.

Kısacası olası bir not arttırımı bizi pozitif etkiler. Olur mu, olursa ne zaman olur göreceğiz. Ben şimdilik Dow için anlattığım görüntünün netleşmesi için, biraz seyirci olacağım. İMKB de yeniden 69.700 civarı bir gevşeme yapıp oralardan destek almayı deneyebilir. Yukarı devam edebilmemiz için direnç seviyemiz 71.750 olarak gözüküyor. Bi gevşeme olmadan burası yukarı kırılısa, o zaman biz de gevşeme desteklerini beklemeden yeiden alıma geçebilirz.

Ama tabii not arttırımı herşeyin farklı bir süreç izlemesine neden olur.Ben Türkiye'nin not arttırımı değil, not arttırımları yaşayacağını bekliyorum ama zamanlaması konusunda emin değilim !

İyi haftalar.

En Çok Aranan Haberler