FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BİST Yeni Rekorlar Kıracak Mı?

Bunda hiç kuşku yok. Ama önemli olan zamanı! Misal bu hafta yeni rekorlar görecek miyiz sorusu hepimiz için önemli bir cevap içeriyor.

Geçen haftaki işlemlere bakınca, BİST'in fazla düşmeden, yükselişini en azından 120.000 endeks seviyesine doğru sürdürmek isteğinde olduğunu görüyoruz. Ama uzun bir süre yaşanan yükselişler sonrasında kâr realizasyonu yapmak isteyenler, öyle hemen dümdüz satışlara yönelmezler. Önce kısmi bir satış yapar endeksi düşürürler. Sonra düşürdükleri seviyeden yeniden yukarı çekerek, sanki daha fazla düşmeyecekmiş izlenimi yaratıp, alıcı gelmesine çalışırlar. Alıcıların endeks düşmeyecek algısı ile alımlara geçtiği anda, daha güçlü bir kâr realizasyonu başlar. Aslında yükseliş trendlerinde arada teknik düzeltmelerin yaşanması çok da sağlıklı bir görüntüdür. BIST'in Kasım ayı sonundaki 101.490 desteğinden neredeyse kesintisiz 118.395 seviyesine kadar yükseldiğini düşünürsek, teknik bir düzeltme olması çok normaldir.

İşte bu nedenle şu an için BİST ne yapacak sorusu önemli. Açıkçası yaşanan gelişmelere bakarak bu cevabı kolay veremiyorum. ABD'de cuma günü gelen tarım dışı istihdam beklentilerden düşük geldi ama gelen veri de sonuçta oldukça güçlü bir istihdam rakamını içeriyor. Yani bu veri ilk anda ABD Dolar'ını düşürmüş olsa da, FED'in faiz artışına mani olacak bir gelişme değil.

Diğer taraftan ABD ile ilişkilerimizdeki gerilim aynen sürüyor. Açık açık ABD'nin yapmaya çalıştığı aleyhimizdeki amaçları siyasilerimiz tarafından ifade ediliyor. Ama ABD'nin buna aldırdığı yok. Suriye'deki aşiretleri Türkiye'nin üzerine göndermek için her türlü kışkırtma faaliyetinden geri kalmıyor. Kısacası ABD ile her alanda sıkıntılı sürecimiz sürüyor.

AB ile de belki kısmi bir yumuşama görülüyor olsa bile, müzakereler açısından işler pek de iyi gitmiyor. Cumhurbaşkanımız ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un yaptığı görüşmede, yakın tarihte bir ilerleme olmasının mümkün olmadığı ifade edildi. Ama farklı bir statüde de olsa, ilişkilerin yine de sürdürülmesi isteniyor. Kısacası AB, Türkiye çok uzaklaşmasın ama fazla da içimize girmesin politikalarını aynen koruyorlar.

Ama diğer taraftan ise, Macron ile füze alımı konusunda imzalar atıldı. Bu gelişme Fransa ile daha sıcak bir ilişki içinde olacağımızı gösteriyor. Benzer şekilde Almanya dışişleri bakanı da, dış işleri bakanımıza evinde Türk çayı ikram etmiş! Kısacası ABD'nin sınırlarımızdaki planlarına karşılık, AB ülkeleri ile ilişkilerimizi sıcak tutmak niyetinde olduğumuzu anlıyorum. Olması gereken de bu zaten. Herkes ile kavga edersek, uluslar arası platformalarda haklılığımızı anlatacağımız kimseyi bulamayız.

Sanayi Üretimi Gelecek!
Kasım aylık ve yıllık sanayi üretimi verilerimiz gelecek. Önceki veri % 7.3, beklenti ise % 4.9 oranında. Rakamların çok önemli etkisi olmaz ama önümüzdeki dönem için fikir verecektir.

Gördüğünüz gibi dikkat çektiğim gelişmelerden endeksin yönü konusunda net yorum yapmak çok da kolay değil. Bu nedenle teknik analiz verilerini referans almak daha doğru olabilir. Destek-direnç tablomuzda ilgili paylaşımları yaptım. İnceleyebilirsiniz. Kısaca teknik olarak,118.839 seviyesi geçilirse yükselişin Destek dirençte paylaştığım sıralı üst seviyelerdeki yeni rekorlara doğru yükselmesini, yok tam tersi 115.093 desteği aşağıya kırılacak olursa da, aşağıdaki sıralı alt desteklere doğru kar satışlarının hızlanmasını bekleyebiliriz.

Haftaya yükselişle başlanmasını bekliyorum. Ama devamı ...

NOT: Yazı 8 Ocak Pazartesi, 09:25'te borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler