FİNANS

BIST'in Yükselişi Gap İle Sınırlı Mı Kalır?

OPEC Üretimi Kısmadı, Petrol Çakıldı!
Dün Viyana'da toplanan OPEC temsilcilerinden petrol üretimini kısma yönünde bir karar çıkmayınca, petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş daha yaşanıyor. Düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim 71$ seviyesine bir günde gelmiş bulunuyoruz. 71 $ seviyesinde durulma olmazsa, 67$ fiyatlarını da göreceğimiz görüşündeyim.

Petrol fiyatlarının Türkiye için çok büyük önemi var. Enerji bağımlısı olan Türkiye ekonomisi, petrol fiyatı ve Dolar kuru yükselince çok ciddi bir cari açık ve enflasyon baskısı yaşıyordu. Şu an bu durum düşen petrol fiyatları nedeniyle tam tersine dönmüş durumda. Düşen petrol fiyatları cari açığımızı aşağıya çekerken, aynı zamanda üretimin en önemli girdi maliyeti olan enerji faturasının düşmesi nedeniyle enflasyonun da düşmesine neden olabilecek önemli bir fayda sağlayacaktır. Cari açığın ve enflasyonun düşüyor olması TCMB'nın faiz indirimlerini kaçınılmaz kılar. AB'de yeniden likidite artışının başladığı ve yeni faiz indirimlerinin yapıldığı bu ortamda gelebilecek TCMB faiz indirimi Dolar kurunun yükseliş tepkisi vermesine neden olmaz. Dolar'ın yükselişle tepki vermediği bir faiz indirimi bankaların karlarını artırır. İşte muhtemelen böyle bir beklenti nedeniyle bankaların ve BIST'in yükseldiğini görüyor olabiliriz.

BIST GAP'i Kapatmak Üzere!
31 Mayıs 2013 tarihinde oluşan bir teknik gap seviyemiz vardı. Bu seviyenin 31 Mayıs tarihli en düşük seviyesi olan 84.867 dün görülen seviye ile kapanmış sayılır. Aradaki 111 puanın da bugün fazlası ile kapandığını görebiliriz. Benim asıl gap olarak gördüğüm kritik seviye olan 85.990'nın da kapanması mümkün gibi duruyor. Seans içinde BIST tam düşecek gibi bir tavır sergilediği anda, hemen banka hisselerinin hızla toplandığını görüyoruz. Bankalara gelen bu alım talebi kesilmediği müddetçe BIST'in önemli bir düzeltme yapamayacağını görüyoruz.

BIST'in Yükselişi Gap İle Sınırlı Mı Kalır?
Açıkçası Kasım ayında kısmen düzeltme sonrası Aralık ayında yükselişlerin başlayacağını düşünürken, hiç de böyle olmayıp BIST'in neredeyse düzeltmesiz yükseldiğini görüyorum. Petrolde ortaya çıkan pozitif hava, ECB tarafından da piyasaya likidite verilerek desteklenince, üstüne bir de FED faiz konusunda bir suskunluğa girince, BIST'de düşündüğüm yükselişler bir ay öncesinden başlamış oldu. Bu ortam şartları bir süre daha bu şekilde sürerse, yukarıda da yazdığım gibi TCMB'nın faiz indirimine neden olabilir. BIST'in şu anki tekniğine, banka hisselerinin grafiklerine bakınca 85.990 gap'ini kapatmakla yetinmeyip 87.000 - 88.000 seviyelerini de kısa sürede görecek bir BIST endeksi görebiliriz.

Benim için bu durum kesinlikle bu kadar hızlı olmasını beklediğim bir gelişme değildi. Ama şartlar bu yönde gelişiyor. Eğer ABD dataları nedeniyle, FED bir anda yeniden faiz artışını gündeme getirmezse, endeksin dikkat çektiğim üst seviyelere yükselişini görebiliriz. Ama tekrar tekrar uyarıyorum; bu şartlara göre bu yükseliş normal olabilir. Ama eğer FED bir anda faiz artışını yeniden dünya gündemine getirir ve Dolar kuru da yükseliş tepkisi verirse, BIST'in de bu değişikliğe düşüş tepkisi vereceği uyarısını yapıyorum! O zaman, aynı hızla ciddi düşüşler yaşandığına da şahit olabileceğimizi göz ardı etmeyin diyorum. Yaşanan düşük petrol ve düşük faiz sürecinin, ABD'nin Rusya'yı sıkıştırması için bir süre daha sürmesini bekliyorum.

Petroldeki Düşüş, Gaz Fiyatlarını da Düşürebilir!
Biliyorsunuz iki haftadır Rus Gazprom ile önemli bir gaz pazarlığı aşamasındayız. İki hafta evvel Gazprom yetkilileri ülkemizi ziyaret etmiş, bu hafta da bizim temsilcilerimiz bu görüşmeler için Rusya'ya gitmişti. Aralık başında da Putin Türkiye'ye gelecek. Bu hızla düşen petrol fiyatları nedeniyle, en geç Putin'in ziyaret tarihinin sonuna kadar, Gazprom ile bir indirim anlaşmasının açıklanması beklentisindeyim. Daha önce de dikkat çektiğim bu durum gerçekleşirse, özellikle doğal gazdan elektirik üreten şirket hisseleri, üretimde yüksek enerji kullanan şirketler ve doğalgaz ticareti yapan şirket hisseleri aradaki bu süre içinde yükseliş tepkileri ile olası indirim anlaşmasını şimdiden speküle edebilirler.

Ekim Ayı Dış Ticaret Verileri Açıklanacak!
Açıklanacak verilerde Türkiye için sorun olacak bir sonuç beklemiyorum.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

NOT: Yazı 28/11/2014 tarihinde 09:06'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;@_Stratejist_

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler