FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BORSALARDA NELER OLUYOR?SÜPRİZ OLAN NEYDİ?

Malesef aslında önceden 9700 dow seviyesindeyken,dow un ters omuz baş omuz formasyonu yapabileceğini,ilk etapta 10.123,sonrasında da 10.300-500 seviyelerine gelebileceği yaZmış ve sonrasında ise,formasyon ters omuz baş omuz olacaksa,oralardan yeniden gevşemesi gerektiğini belirtmiştm.Perşembe günü ilk beklenti yazımı okursanız,yönün hala belli olmadığını ve bazı krıterlere dikkat edeceğimizi yazdım.Dow için de 10.248'in altına inmesi halinde gevşemesinin hızlanacağını belirttim.

Senaryo Dow açısından aynen düşündüğümüz gibi gerçekleşiyor.

İMKB için de,yükselişlerde bankaların etkisini ve endeks için de,ilk önce 57.800,sonra gevşeme ve sonrası için de 58.800 direnç seviyelerinin görülebileceğini tahmin edip yazdım.Bunlar da aynen gerçekleşti.Perşembe günü seans öncesi ilk yazımda,dirençlerde dikkat edilmesini ve bim nakitte durmayı tercih eden biri olduğumu belirttim.

Piyasa da düşündüğümüz gibi gerçekleşirken,dow a gelen yükselişle sanırım parşembe günü
dirençler kırılmaya kalkınca,bir anlık dirençler kırılıyor diye düşünsek de,ikini seans ortasında,henüz piyasalar artıda iken,mali kuraldaki terslik nedeniyle satış uyarısı yaptım.Sonra da biliyorsunuz ki,dış piyasaların da etkisi ile sert bir düşüş yaşadık.

Cuma günü için de,paniğe gerek yok,endeks toparlanabilir,Peşmebe uyarımla verebilenler alttan yerine koyabilir dedim.Gerçekten de Cuma günü endeks bir ara Perşembe kapanışına göre,1.000 puana yakın da artıya geçtik.

TAMAM BUNLAR GÜZEL DE,SÜPRİZ OLAN NE OLDU?

Tüm bu anlattıklarım birebir beklenti yazılarımda aynen duruyor.Ama tam Perşembe günü sabah ilk beklentimde nakitte durmakta fayda var demişken,başlayan yükseliş,belki de 59.900 zirvesini bize yaşatacakken,yazılarımda da üzerinde çok durduğum Mali Kural Tasarısı'nın yeni yasama dönemine ertelenmesi kararı tüm piyasalar ve benim için de tam bir süpriz oldu!Bu birinci süpriz oldu.Allah'tan daha karar piyasalarda farkedilmeden ve düşüş başlamadan satış uyarımı yazdım.

Cuma günü de,piyasanın yükselişini gayet güzel yakalamış olmama rağmen,yükseliş sadece bankalarla yaşanınca,alış önerisi verdiğim birçok hissede düşüncem gerçekleşmedi.Bu da bana ikinci süpriz oldu!Piyasa tam1.000 puan çıktı ama birkaç spekülatif hisse dışında,bu artış bankalarla yaşandı.

Şimdi ise,malesef yine Perşembe ilk beklenti yazımda belirttiğim gibi,Dow 10.248'i aşağı kırdı ve orada yazdığım gibi de satış hızlanmış ve imkb'nin kapanışından sonra dow 10.097'ye kadar sert bir düşüş yaşayarak kapanmış.

ŞİMDİ SENARYONUN DEVAMI NE OLACAK?

Bahsettiğim iki süpriz dışında,birebir öncesinde hep yazdığım gibi gerçekleşen beklentilerimin devamı da gerçekleşecek ve dow ters omuz baş omuz(bu bir yükseliş formasyonudur!) yapacaksa,yeniden 9.800'lere doğru bir düşüş yaşamaya devam edebilir.Oralara gelip de yeniden dönmesi,ve bu seferki başlayacak yükselişin de,11.200'lere kadar sürmesi gerekir(Bu bir ters omuz baş omuz formasyonu olacaksa).Yok eğer 9.600'ün altına iner ve iniş satışlarla artarsa,o zaman ikili tepe ve omuz baş omuz(normal)denen düşüş formasyonları riski gerçekleşir ve belki de piyasaların dışarıda beklediği ikinci dip senaryoları tetiklenmiş olur!

Ben bu kötümser kısmın değil,benim daha dow 9.700 iken tüm bu yazdıklarıma sebep olan ters omuz baş omuz formasyonu beklentimin gerçekleşeceğini,yani dow'un en fazla 9.800'leri görüp,dediğim gibi bir boğa piyasası yaşatacak yükseliş dönemine gireceğini bekliyorum!

Şimdi bize gelince;İMKB Dow'un bu düşüşü ile ilk önce 56.600,sonrasında da burayı kırarsa 55.800 riskini yaşayabilir.Bu devamı ciddi yükseliş olacak olan senaryonun destekleri.Yok ama eğer dow düşüşü abartır da 9.600'ün altına inecek bir sürece girerse,o zaman biz de daha altları görmek durumunda kalırız ki,ciddi bir gevşeme süreci yaşanarak yükseliş düşüncemiz son bulmuş olur!

Lakin ben,İMKB'yi her halukarda dış piyasalardan ayırıyorum.Bizim ekonomik görüntümüz,bankalarımızın karlılıkları,neredeyse tüm gelişmiş batı ekonomileri içinde tek güvenilir liman olmamızdan dolayı,bizim düşüşlerde yabancı alımları ile frenleneceğimizi bekliyorum.

Bankalarımız yüksek fiyatlarda olsa da,bilanço ederleri ile bakıldığında,karşılıksız bir yüksekliğe sahip olmadıkları gibi,daha bile yükseliş potansiyelleri var diye düşünüyorum.

Türk bankaları son dönem gelişmiş batı dünyasının gözde olmuş bankaları konumunda.Sendikasyon ve uluslar arası tahvil ihraçlarında yaşanan ilgiden bunu gayet net anlıyoruz.Geçseydi çok pozitif etki yaratabilecek olan Mali Kural tasarısının ertelenmesi,Türkiye'ye olacak olan sermaye hareketlerinin hiçbir şekilde durmasına neden olmaz.Sadece asıl büyük fonların,olası bir not arttırımı nedeni ile Yatırım Yapılabilir ülke konumuna girecek olan Türkiye'ye yönelme süreçleri belki ertelenmiş olacak.

Teknik düzeyde bakıldığında,endeksin seviyesi zirvelere yakın görülse de,bunun yansıması sadece bankacılık sektöründe birebir böyle,yoksa spekülatif bazı hisseler dışında,diğer sektör hisseleri zaten kendi zirvelerinin oldukça altlarında oldukları için,ben bankalar dışındaki hisselerde de çok da fazla bir düşüş beklemiyorum!Hatta birçok hisse destek seviyelerine yakın oldukları için,bu ortamda dahi yükseliş yaşayabilirler.

Şimdilik kısa vadede Dow piyasalara yine yön verecek öncü krıter olmaya devam edecek gibi görünüyor!

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler