FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BÜYÜME RAKAMLARI TAHMİNLERİ GEÇTİ

GSYH 2010 yılı 4.çeyrekte %9.2 geldi. Beklenti % 7.2 idi. 2010 yılının tümü için de % 8.9 oldu.

Fakat aynı zamanda dış ticaret açığı da beklentilerin üzerinde geldi.

En yüksek büyüme gösterenlerinin başında inşaat sektörü olmuş. Eski strateji yazılarımın başlıklarında da inşaat sektörüne dikkat çektiğimi görebilirsiniz.

Gelen büyüme rakamlarına bakınca, Türkiye kriz sonrasında çok ciddi bir büyüme sürecine girmiş gözüküyor. Ama bu çapta bir büyümenin alınmış önlemlere rağmen dahi, cari açığı büyütmeye devam ettiğine bakılırsa, ısrarımı sürdürüyorum ! Türkiye kur rejimini değiştirmeli, faizleri düşürmeye devam etmeli ve Türkiye için konjonktürün uygun olduğu ortamda hızlı büyüme sürecinin uzun yıllar sürdürülmesini hedeflemelidir.

Faizlerin düşürülmeye devam edilmesi de, sıcak paraya set çeken bir etki yapacağı gibi, büyümeye kaynak teşkil edecektir. Ama bir an önce, uygulanan sıkılaştırıcı önlemlerde değişikliğe gidip, çarenin kur ile ilgili reel değişimler olduğuna göre davranmak gerekiyor diyorum. Türkiye bu radikal kur rejimi değişikliğini yapabilirse, % 10 'ların üstünde büyümeyi ilk iki yıl için kısmen yüksek cari açık ile sürdürmek zorunda kalsa da, sonraki yıllarda, değişecek kur rejimi ile ara mal ithalatının yerli üretime dönüşerek tedarik edilmeye başlaması ile cari açık sorunu kalıcı bir şekilde çözülerek devam edebilecektir.

Ama bu görüntü ile bu büyüme devam ederse, sıkılaştırıcı tedbirler alınmaya devam etmek zorunda kalınacaktır.

Türkiye'nin cari açığının sebebi için enerji ithalatı olarak bakılırsa, bu yanıltıcı olur. Türkiye olası kur artışı ile enerji faturasının ilk andaki artışına aldırış etmeden , ithalatın üretime dönüşme etkisine göre karar almalıdır.

Aydın Eroglu

En Çok Aranan Haberler