FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dananın Kuyruğu Kopacak Mı?

FED Toplantısı Başlıyor.
Bugün FED toplantısı başlıyor. Yarın da olası FED tahvil kararlarını göreceğiz. Ayrıca seçimli bir toplantı olur mu onu da bu iki günün sonuna öğrenmiş olacağız. Öyle ya da böyle FED tahvil alımlarını azaltacak. Bu konuda görüşlerimi önceki beklenti yazılarımda neredeyse 1-2 aydır yazıyorum. Devamlı yeni üye arkadaşlarımız aramıza katıldığı için, zaman zaman yine tekrarlıyorum. Sonuçta alınacak karar tahvil alımı azaltımı kararı olacak. Yani halâ tahvil almaya devam edecekler. Sadece 85 Milyar $ değil de daha az alacaklar. Piyasalar ne kadar daha az alacaklar sorusuna kilitlenmiş durumda. Sebebi de, rakam yüksek olursa gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarının yüksek ve hızlı olması bekleniyor.

Sayın Babacan da geçenlerde açıkladı. Mayıs'tan bu yana zaten 11 Milyar Dolar'lık çıkış yaşanmış. Ben artık bu çıkışın katlanarak sürmesini beklemiyorum. Bana göre çıkacak kısmın büyük bölümünün çıktığını düşünüyorum. Esas olan bizim kendi özelimizdeki gelişmelerdir. Ama bu konuda kritik gelişmeler yaşanıyor. Mesela Türkiye'nin hikayeleri için BAE'nin Afşin Elbistan kömür havzası için 12 Milyar Dolar'lık yatırımından bahsediyorduk, bu anlaşmanın en büyük tarafı Abu Dabi kararından vaz geçti. Mısır konusunda izlediğimiz tutum nedeniyle, benzer şekilde diğer bir çok projede aynı sıkıntılar yaşanıyor. Dubai emlak fuarında büyük hedeflerimiz vardı. Ama bu fuar da iptal edildi. Yani bizim kendi özelimizdeki gelişmeler iyi olursa, FED gibi dış etkenlerden çok da fazla korkmamıza gerek kalmaz. Ama dediğim gibi bunun için dış ilişkiler çok önemli oluyor. Yeni ufuklar açılabileceği gibi, açılmış ufuklar da kapanabiliyor. Bu gelişmeleri de yakından takip etmek lazım.

Neyse ben FED'in dünyanın gelişimi için çok sorun yaratmasını beklemiyorum. Tahvil alımı azaltılacaksa, ABD ekonomisinde işler düzeliyor diye olacak. ABD düzelirse, zincirleme tüm ekonomilere olumlu yansıyacaktır. Ben tahvil alımı azaltılsın istiyorum. Aynı kalırsa, suni piyasa sürüyor olacak. Sonra aynı sorun yine karşımıza dikilecek. Ne yaşayacaksak yaşayalım da,her zaman aynı korkulu rüyayı görmeyelim derim. Kaldı ki, tahvil alımı azalsa bile, gelişmekte olan ülkeler yine gelişmişlerden daha hızlı büyüyecekleri için, yabancı sermayenin biz dahil gelişmekte olan ülkelere kayıtsız kalamayacağı görüşündeyim.

TCMB Toplanıyor
Bugün bizim merkez bankamızın da toplantısı var. Ama muhtemelen FED kararlarını görmeden hiç bir karar almayabilirler. Kurların ve tahvil faizinin gevşiyor olması TCMB'nın elini kuvvetlendiriyor. Ortam MB'nın istediği şekle gelmeye başladı. FED durumu bozmazsa ara atakları yine görsek de, tahvil faizi ve kurların gevşemesi sürebilir. Dolar kurunda MB başkanının yıl sonu 1,92 hedefi bana göre de ulaşılmaz bir hedef gibi durmuyor. Hatta ben biraz daha altının bile oluşabileceği düşüncesindeyim.

Silah Patladı!
Bir sahnede silah görüldüyse o patlar dedik. Görülen silahlar ABD'ye aitti, ama patlayanlar Türkiye'ye ait olanlar oldu! Dün Sınırlarımızı ihlâl ettiğini iddia ettiğimiz Suriye'ye ait olan bir askeri helikopter savaş uçaklarımız tarafından düşürüldü. Bu konudaki gerilimin fazla büyümeyeceğini düşünüyorum. ABD ve Rusya daha yeni anlaşmışken, olası bir çatışmaya müsade etmezler düşüncesindeyim. Vurulan helikopterin pilotlarının atladığı görüntüleri var. Türkiye'ye bir misilleme imkanı verilmiş oldu! Düşürülen uçağımız esnasında bile soğukkanlı tutum sergilemişken, dünkü tavrımızı manidar bulduğumu belirtmek istiyorum! Hiç bir savaşı tasip etmeyen birisi olarak, bu gerilimin büyümeden yatışmasını dilerim.

BIST Yine 74.500 Direncinde!
FED ve Suriye helikopterinin düşürülmesi nedeniyle açılışta bu dirence takılmış olarak realizeler görmeyi bekliyorum. Ama devamı için tam olarak bir şey diyemem. Teknik olarak ise mevcut yazılarım referans olarak duruyor. 26/07/2013 tarihli ''BIST 74.500'ü Geçebilir Mi?'' yazımı Temmuz ayında yazmışım. Hatta aynı dirence öncesinde de dikkat çektiğim başka yazım da var. Sonuçta bu teknik direnç önemli bir seviye.

O tarihteki düşüncelerimin pozitif kısmını tekrarlarsam; '' Endeks 75.000'i geçebilirse 77.000 seviyesine çıkış yaşanabilir. 77.250 civarı seviyeyi geçebilirse, 79.600 ve 80.300 seviyeleri sonraki hedefler ve teknik dirençler olur. Üstteki bu seviyeleri görebilmek için ilk önce verdiğim 74.650 - 75.000 yakın dirençlerinin geçilmesi lazım. Ben maalesef bunun şimdilik olamayabileceğini ve bu seviyeye yaklaşan yükselişler sonrasında yeniden satışların gelmesinden çekiniyorum.

Eğer bu korkum gerçekleşmez, BIST sıralı yakın dirençlerini geçer ve devamında da 77.250 civarındaki seviyeyi geçebilirse, bu takdirde daha önce de yazdığım ters omuz baş omuz denen yükseliş formasyonu başlar. 79.600 - 80.300 - 82.218 - 84.867 seviyelerine doğru yükselişin devamının geldiğini görebiliriz.''

Aynı tarihteki olumsuz düşüncemin devamında ise, 64.000'lere inilebileceği riski yazılıydı ki, o risk gerçekleşti. O nedenle aynı riskin tekrarlanmasını beklemiyorum. Şuan için düşüncem, 74.500 - 75.000 civarı önemli bir direnç olduğu için ve Suriye'nin düşürdüğümüz helikopteri nedeniyle satışlarla güne başlarız. Sonrasında FED'in piyasalara vereceği yönden etkilenerek devam ederiz diye düşünüyorum. Ama artık yukarı yönlü olabilecek hedeflere çok daha inandığımı söyleyebilirim.

Teknik bir düşüşle sırası ile 73.693 ve 72.778 ve 72.366 seviyeleri olası desteklerimiz olur. Ama realize riskini atlatır ve yeniden yükselişe geçersek, 75.000 direncinin geçilmesi halinde 76.041 çok önemli bir direnç olacak. Burada bana göre önemli bir çanak görüntüsü var. Yukarı kırılırsa 79.185'e doğru hızlanan bir yükseliş yaşayabiliriz. Tüm olası destek ve dirençleri sitemizdeki Destek-Direnç Tablomuzdan takip edebilirsiniz.

BIST'in ilk tepkisine bankalarla birlikte diğer bir çok hisse de katıldı. Olası realize riski çabuk atlatılırsa, sonrasında gelebilecek yükselişe geride kalan diğer hisselerin de katılmasını bekliyorum. Ama her şekilde hisse bazlı yükselişleri bu ortamda da görebileceğimizi düşünüyorum.

NOT: Yazı, 09:11'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Aydın Eroğlu
Stratejist
www.borsaanalizci.com
t
witter;borsaanalizci.com

En Çok Aranan Haberler