Dün açıklanan FED tutanaklarında, FED'in parasal paket için hazır olduğunu, gerektiğinde bu kararı alabileceğini ama şimdilik buna gerek olmadığını gördük. Demek ki, FED bunu yapacaksa, daha kötü verileri ve günleri bekliyor. O zaman bundan bir kaç sonuç çıkıyor!
FED, piyasaların kendi normalinde işlediğini ve iyiye doğru gideceğini düşünüyorsa, yeni pakete gerek kalmayacak. Yok eğer FED'in yeni parasal paket açıklamasına gerek olacaksa (ki, ben bunun olacağını düşünüyorum), bu takdirde demek ki piyasalarda daha kötü veriler ve beklentiler göreceğiz. Kısacası, FED beklentileri şimdilik boşa çıkartmış oldu.
O zaman çok da fazla rahatlamamak, dış piyasalardan daha kötü etkileri görebileceğimiz risklerini göz ardı etmemek lazım! Dün açıklanan FED tutanakları, dış piyasalardaki morali biraz bozabilir. Ama zaten bir kaç gündür yaşanan düşüş de bu içerikler bilindiği için yaşanmıştır diye düşünüyorum. Çünkü açıklanan tutanaklar 19-20 Haziran FED toplantısına ait. Kısacası dört hafta önceki toplantının içeriği için piyasalar manipüle ediliyor. Bunların bilinmemesi mümkün mü? Öncesinde sanki iyi bazı ip uçları çıkacakmış gibi piyasalar yukarı çekiliyor. Havada olumlu mesajlar ihtimali estiriliyor. Ama bu esnada yapılan satışlarla endeksler zaten düşmüş oluyor. Sonuç açıklandığında, son verenlerin hisseleri, ilk verenler tarafından alınarak yerine konuyor.
Tam bir trader piyasası yaratılmış durumda. Kalıcı bir düzelme beklenmediği için, bu ortamda nasıl kâr yapabiliriz sorusunun cevabını bu şekilde bulmuşlar anlaşılan. Bunun yapılabilmesi için de, her türlü beklenti yönetilmesi ve bilgi kirliliği kullanılıyor. Hem de bunu yapanlar, hep kendimize örnek aldığımız gelişmiş ülkeler! Faiz manipülasyonları, yanlış portföy bilgileri, riskli ürünlerde tutabileceklerinden fazla pozisyon taşımalar, yatırımcılarını yalan haberlerle yanıltmalar hepsi bizim idolümüz yabancı gelişmiş ülkelerde yaşanıyor.
Türkiye IMF'de İcra Direktörleri Kurulunda icra direktör vekilliği alacak. 2014 - 2016 arasında ise direktör konumuna gelecek. İleriki günlerde Türkiye devamlı yükselen bir ülke olacak. Olumlu trendin en önemli sıçrama noktası ise, yatırım yapılabilir ülke notu almamız olacak. Sonrasındaki gelişmeler ise dünyada olmamız gereken yere gelmemize yaraşır olacak diye düşünüyorum. Ama tüm bu beklentiler, direkt yükselişlerle olmayacaktır. Ara sıra yukarı aşağı trendler yaşanacaktır. İşte bu nedenle arada her zaman realizeler görebileceğimizi de unutmayınız. Sonra gördüğünüz fiyatlara vermediğiniz için keşkelerle meşgul olmayınız.
Altın(Gold)
Bu arada son zamanlarda yine altın için büyük ufuklar çiziliyor! 2.300 Dolar olacak ifadelerini görüyorum. Dünyada yeniden sadece Euro'nun değil, Euro ile eş zamanlı Dolar'ın da güven kaybetmesi yaşanmazsa bu beklentinin gerçekleşmesini beklemiyorum. İki büyük paradan kaçış başlarsa bu beklenti tutarlı olur. Şahsen bunun olacağını düşünmüyorum.
Peki, bu 2.300 Dolar lafı nereden çıkıyordur? Muhtemelen teknikçilerden çıkıyordur diye düşünüyorum. Çünkü altın(gold) grafiğine baktığım zaman 2011 dokuzuncu aydan başlayan uzun bir üçgen formasyonu görülüyor. Bu üçgenin büyüklüğü 1.931 $ ile 1.525$ arasında kalıyor. Yani 400 Dolar civarında. İşte eğer bu üçgen yukarı kırılırsa ki, (kırılması gereken seviye bugün için 1.635 Dolar seviyelerinde), üzerine 400 Dolar koyduğumuz zaman 2.100 civarına gelir. Biraz da abartılı ifade edilmek istendi ise, 2.300 Dolar'ı bu nedenle ifade ediliyorlardır.
Bu beklentide olmadığımı devamlı söylüyorum. Ama olması için gereken şartları da söyledim. Sonuçta bu şartlar yaşanmaya başlarsa, o takdirde düşüncemi değiştirmek zorunda kalırım.
Ama tabii göz ardı edilen ve ifade edilmeyen bir kısım daha var! O da, üçgen tekniklerinin sadece yukarı ihtimalleri olmadığıdır. Bir de aşağı riskleri de vardır. Eğer 1.525 Dolar aşağı kırılırsa, bu takdirde de 400 Dolar aşağı düşme riskinden bahsedilmediğini görüyorum! Hoş benim altın beklentilerimde aylar öncesinden beri bu beklentilere sahip olduğumu biliyorsunuzdur!
İnsan düşünen bir varlıktır. Bu nedenle duyduklarınıza hemen inanmayıp, dikkatlice inceleyin derim. Ayrıca, değişen şartların önceki tüm beklentileri de, gerçekleşen değişikliklere göre değiştirebileceğini bilmek lazım.
Not: Yazı 09:07'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu