FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED KONUŞTU AMA TAM İSTENEN OLMADI !

Uzun zamandır beklenen Fed açıklamaları nihayet geldi. Hatta beklenti rakamı olan 500 milyar doların da üstünde 600 milyar dolarlık bir açıklama yapıldı.
Ama bu tam da istenilen şekilde olmadı. Fed 75'er milyar dolarlık alımlarla bunu belli bir süreçte yapacağını söyledi. Kısacası gerekirse yanınızdayım dedi.

Sanırım kafalar karışmıştır. İlk andaki Fed nedeniyle hızlanacak bir piyasa tepkisini , bu açıklamalar sonrası beklemiyorum. Önceki benzer görüntüler devam edebilir. Dow için demek ki yine teknik krıterlere dikkat etmemiz gerekecek. 11.250 yukarı kırılırsa, umutlanacağız, Yok eğer Dow 11.000'i görürse de, o zaman da Dow için de,10.750'lere doğru bir salınım bekleyebiliriz.

Fed faizlerinin uzun süre daha düşük kalmaya devam edecek olması, uluslar arası sermayenin ABD'ye yönelme sürecini geriye atmıştır. Piyasaya çıkacak FED parası , biz dahil gelişmekte olan ülkelere daha fazla gelecektir.

Bu karar sonrası biranda başlayacak bir ralli beklememek lazım. Bu olmayacaktır. Hatta umalım da Fed'in 75'er milyarlık dilimlere bölmesi, benim önceki yazılarımda korktuğum '' eğer yeterince Dow hissesi toplanamadıysa, beklentilerden uzak bir kararla bir satış yaşattırabilirler '' olmuş olmasın. Gerçi bunu da söylemek kolay değil çünkü, rakamın boyutu 600 milyar dolar. Yani küçük de değil. Hatta bunun yanında da, Fed elindeki vadesi gelen mortgage kağıtlarına karşılık da piyasalardan yatırıma yönelebilecek 200-250 milyar dolarlık yeni mortgage kağıtları daha alabileceğini söyledi. Bu da birleştirilirse, rakam 800-850 milyar dolara ulaşıyor. Kısacası Fed ne şiş yansın ne kebap dedi! Sadece beklendiği gibi parayı piyasaya bir anda vermedi.

Piyasa kendi yönüne kendisi karar verecek anlaşılan.

Gelelim İMKB'ye ,
Son dönem bazı söylenti mekanizmalarından yapılan fısıltılarla özellike borsamız için 50.000 ve hatta daha bile altları sanki ciddi ihtimalmiş gibi dillendiriliyor!
Ben kişisel fikrim olarak bunlara kesinlikle itibar edilmemesini tavsiye ediyorum !

Türk ekonomisi çok iyi ilerlemektedir. Garanti bankasının satış değeri de bunun tescilidir. İnandırılmak istenilen endeks seviyelerinin olması için , tüm ekonomik görünümün bozulması gerekir ki, bilakis daha da iyileşmelerin olmasını bekliyorum.

Önceki yazılarımda ayrıntılı belirtmiştim; Endeks için olacak diye söylemiyorum ama 67.300, 66.200 ve hatta hatta 60.800 bile olsa, bu görüntü bile Yükseliş sürecini bozmaz. Sonrasında çok daha fazla yükselişler yine görülür. Ama dillendirilen rakamlar bana da sorularla ulaşan seviyeler, sizleri bunlarla korkutarak , 66.000 seviyelerine doğru realizeyi sürdürtebilmek amacıyla yapılıyor diye inanıyorum.

Fed kararı sonrası , bu sebepten ekstra bir düşüş ya da ekstra bir çıkış yaşanmayabilir. Piyasa kendi isteğiyle ne yapacaksa yapacaktır. Ama Fed sonrası için bilinmeli ki, piyasalar bir anda paraya boğulmasa da, sahipsiz de bırakılmamıştır.

Endeks için 69.270 civarı bir bolinger direnci oluştu. Bu geçilene dek, realize ve yatay görüntü olabilir. Bu seviye kalıcı geçilirse , yüksek seviye hedefleri ve alımları görülür. Hisse bazlı hareketler yeniden başlayabilir. Eğer gevşeme sürecek olursa ,altta geçen haftaki 67.300 riskimiz ve tutunmazsa 66.200 teknik ihtimallerimiz de var olmakla birlikte, piyasaların alıma yaklaştığını düşünüyorum.

Yine olacağını beklediğim için değil ama 66.000 riski olacaksa, bu Dow'un gevşemeye başlaması ile olacaktır. Dow bunu yapmazsa yine gelişmekte olan ülkeler gözde olacağı için, yabancı alımları yakındır yine ortaya çıkacaktır.

Dow'un 11.250-10.750 aralığındaki sıkışmayı çok uzun süre devam ettirmeyeceğine inanıyorum.Tabii önemli olan bu hangi yöne bozulacaktır!

İMKB'deki gevşeme , asıl son günlerdeki halka arzlar piyasaların gevşeme nedenlerinden de olmuş olabilir. Halka arzlar için çekilen paralar, eğer blok olarak yabancıya satış şeklinde olmuyorsa, piyasadan geçici olarak diğer hisselerden para çıkarttırıyor demektir.

Neler olacak yaşayıp göreceğiz ama kafalar karışık olacak.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler