FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER YENİ YILDIZLAR OLUYOR !

Gelişmiş ülkelerin içine düştükleri ekenomik sıkıntılar , ve bu sıkıntılardan kurtulma süreleri , paranın gelişmekte olan ve krizden en az oranda etkilenmiş ve hemen büyümeye geçmiş bizim gibi gelişmekte olan ülkelere yönelmesine sebep oluyor.

'' Yazılar '' bölümündeki geçmişe doğru olan yazılarımı okursanız, bunun böyle olacağını, büyümenin gelişmekte olan ülklerin öncülüğünde başlayacağını aylar evvel sebepleriyle izah etmiştim. Şimdi bunun aynen gerçekleştiğine şahit oluyoruz.

Dün de belirttiğim gibi Moody's'in görünümü pozitife çevirmesi çok geç kalınmış bir uygulama benim için. Çünkü hala Moody's e göre yatırım yapılabilir ülkelerden olabilmek için iki kademe dahanot arttırımına ihtiyacamız var. Bunun hiçbir doğruluk payı yok. Krıter olarak baktıkları hiçbir şart Avrupa ülkeleri için kıyazlandığında , bizim aleyhimize değil. Ama Türkiye'ye olan ön yargı ve ilgi azlığı bu geç klmış notları yaratıyor.

Neyse, aslında bunun böyle olması bizler için çok daha iyi olacak. Çünkü bu gelişmeyi önce biz farkedip, borsalarda pozisyonlarımızı aldık. Bu rating kurumşları ise sonradan bu gerçekleri görüp , ona göre not arttırımları yaptıkça, yerli yatırımcının pozisyonlarının daha da değerlenmesine neden olacak. En azından biz not artırımı sonrası alanlarda değil, yabancılar not arttrımı sonrasında alanlardan olacaklar. Bu sefer bizler onlara yüksek fiyatlarda satma imkanlarınasahip olacağız.

Herkes Merkez Bankası'nın krizin etkileriyle uyguladığı kararları geri çekmesinin bankalarda yaratacak olduğu kar azalmasını konuşuyor, ama yurt içi piyasalara tahvil ihracı ile elde edebilecekleri fonların yaratacak olduğu ek kar imkanlarını göremiyorlar. Türkiye Üzerine Değerlendirmeler yazı serimin ilk konusunun da için de kısmen bahsettiğim , bu durumdan bir çok yazımda bahsetmiştim. Bardak devamlı doluyor. Başkaları böyle görmese de sizler bunu böyle görmeye çalışın.

Dün Dow ciddi bir sıçrama yaptı. Geçen haftaki yazılarımda 11.200'lere doğru bir beklentimizi görebilirsiniz.

Piyasalara gelen konut satışları, büyüme oranları gibi veriler, hepsi geçmiş dönemin görüntüleridir. Bunların kötü olmasına rağmen piyasanın iyi olması , geleceğin satın alınması ile ilgilidir.

İMKB ve VOB için beklentilerim ve seviyeler, beklenti yazılarımda hep var. Bu seviyeler geçilmeden yenisini yazmama gerek yok.

Hisse bazlı önerilerimiz hedeflerinin arka arkaya yakalıyor.Bazılarında hedef yenileyip, bazılarının yerine de yeni öneriler veriyorum. Lütfen bunları sıkı takip ediniz. Ama önerilerin hızlı gerçekleşmesi, sizleri tüm önerilein doğru çıkacağı ve aynı hızla gerçekleşeceği beklentisine düşürmesin !

Her yükselişin , realize düzeltmeleri olabileceği için , hedeflerde satmak doğru uygulamalar olacaktır.

NOT: yazı ve önerilerim, site üyelerimin önceliği düşünülerek gecikmeli yayınlanmaktadır!

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler