Dün açıklanan enflasyon rakamları kısmi iyileşme gösterdiği için pozitif bir durum. Umarım enflasyondaki düşüş sürer. Ama ITO rakamlarından sonra gelen dünkü TUIK enflasyon verisi sürpriz iyileşme oldu diyebilirim. Bu arada çekirdek enflasyonda yükseliş halen sürdüğü için, dün açıklanan şubat ayındaki düşüşün devamının hızlı gelmesi şimdilik beklenmiyor.
Yurt Dışı Verileri!
ABD'den karışık veriler geliyor. İyi gelenler de var, kısmen beklentiden altta kalanlar da. Bugün de tarım dışı istihdam verisi gelecek. İyi gelmesi halinde FED ön plana çıkar ve bizim gibi ülkelerde kar realizasyonları görülebilir. Veri beklentiden kötü gelirse, BIST 80.000 direncine doğru yoluna devam edebilir.
Altın Ne Yapar?
FED faiz artışı yapamaz ve ECB(Avrupa Merkez Bankası) yine faiz indirimi yapabilir ve piyasaya yeni likidite verebilir beklentileri nedeniyle, uluslar arası sermaye kendisine yeniden alternatif bir liman arayışında. Böyle zamanlarda altın ön plana çıkıyor. Yine öyle oldu ve ons altın 1.268 $ seviyesini görmüş. Ons altın için görüşümü biliyorsunuz. Yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılmasını doğru buluyorum. Ara ara benzer yükselişler yaşatarak 1.800 - 1.900$ seviyelerinde alınan altınları çıkmaya çalışacaklardır. Bunu başarabilmek için benzer ara yükselişlerin yaşatılması lazım. İşte FED ve ECB haberleri ile de bunu yapıyorlar.
Şu anki teknik görüntüsüne bakarsak, ons altın 1.270 $ üstüne çıkacak olursa sırası ile, 1.285$ - 1.293$ ve 1.307 $ seviyelerine yükselme riski taşıyor. Ama veriler ons altında satış getirecek şekilde olur da, sırası ile 1.253$ ve altında 1.244 $ destekleri kırılacak olursa, sırası ile; 1.237 $ - 1.224$ - 1.211 $ ve 1.191 $ desteklerine düşüş görebiliriz. Ons için düşüş yönündeki önemli seviye 1.191 $ desteğidir. Bu destek bir gün kırıldığında düşüş hızı artar.
Şu an FED'in faiz artışı riski ya da yaparsa artış oranı ons altını çok sarsacak boyutta olmayacaktır görüşündeyim. Çünkü ECB'nin faiz indirimi ve piyasaya ek likidite sunma, İngiltere'nin AB'den çıkmayı oylama riski sermayenin güvenli liman arayışına neden olacaktır. Bu da ons altının dinamik olmasına neden oluyor. Ons için 1.000 $ altındaki seviyeleri görmesini beklediğimi biliyorsunuz. Ancak yazılarımda bunun için gerekli şartlara hep dikkat çektiğimi de biliyorsunuz. Ons için beklediğim düşük fiyatlar FED faiz artışlarının % 4'lere ulaştığı dönemde FED'in tahvil geri satışı uygulamasına geçmesi ile geçerli bir beklentimdir. Şimdilik bunun daha zamanı olduğunu görüyoruz.
İç Siyasette Neler Oluyor?
BIST'e ve dövize, faize bakıp işler yolunda demek çok doğru olmaz. Çünkü bu arada iç siyasette çok ciddi gerilim sinyalleri gelmeye başladığını görüyorum! AYM, demokratik bir hukuk devletinin en üst hukuk karar merciidir. Kararları cumhurbaşkanı dahil, tüm kurum ve kişileri bağlar. Cumhurbaşkanı da, ülkenin anayasa ve yasalar çerçevesinde güçler ayrılığı prensiplerine göre yönetilmesini sağlamaya çalışır. Ancak biz de gördüğünüz gibi bir çok sorun yaşanıyor!
Cumhurbaşkanımız AYM'nin son malum kararına saygı da duymuyorum, uymuyorum da diye açıklama yaptı. Şu an için bu çok sorun değilmiş gibi görülebilir. Ama eğer AYM cumhurbaşkanının seçimler öncesinde meydanlara inmesini tarafsızlık ilkesini ve dolayısı ile Anayasayı ihlal diye yorumlayan bir karar verecek olursa, işler inanılmaz karışabilir! Bu, cumhurbaşkanı tarafsızlığını kaybetmiştir, görevini yapamaza gelir. Hatta anayasaya aykırı hallerin karşılığı malum değerlendirmeleri de devamında getirebilir. Eğer AYM önümüzdeki günlerde bu şekilde bir karar açıklayacak olursa, cumhurbaşkanımızın şimdiden bu tip bir karara cevabı belli olmuştur. Hiç bir şekilde kabul etmeyip, AYM'nin sorgulanmasının yolunu açmıştır.
Eğer AYM sorgulanmaya başlanır, kararlarına devletin en başındaki kişi olan cunhurbaşkanı uymuyorum derse, çok ciddi bir hukuk kaosu başlar. Bu takdirde mahkemelerin kararları, yüksek mahkemelerin kararları kişiye göre kabul ediyorum, etmiyorum değerlendirmelerine muhatap olur. Hukuk zayıflara uygulanır hale gelir ki, o zaman demokratik hukuk devleti görüntümüz büyük darbe almış olur. Ben bu yönde bir gelişme riskinden ciddi şekilde çekindiğimi belirtmek istiyorum.
Aslında AYM'nin de görev ve sorumluluk sınırı vardır. Bu sınırlar TBMM tarafından yasalarla belirlenir. Eğer AYM'nin görev tanımında itilaf görülüyorsa, meclis toplanır yasa değiştirilir, sınırlar yeniden çizilir. Böylece AYM bu sınıra göre karar vermek durumunda kalır. Böyle yapmayıp da, TBMM'nin kendisinin yetki verdiği en yüksek yargı mercii olan AYM'nin kararlarını tanımıyorum denirse, kesinlikle bu ülkede bir hukuk sorunu başlatır.
Hükümetin Başı Kimdir?
Bu da bir sorun olarak karşımıza çıkmış bir gerilim kaynağıdır! Hükümet sözcüsü N.Kurtulmuş, AYM düşüncesi cumhurbaşkanının kişisel görüşüdür, başbakan A.Davutoğlu da, yürtümenin-hükümetin başı anayasaya göre başbakandır. Cumhurbaşkanı devletin başıdır açıklamalarının ikisine birden cumhurbaşkanlığından tersi açıklamalar geldi! Yürütmenin başının cumhurbaşkanı olduğu ve cumhurbaşkanının AYM görüşünün de kurumsal görüş olduğu açıklamaları yapıldı. Tüm bunlar içeride siyaset ateşinin ısınmaya başladığına işarettir.
Son günlerde BIST yükseliyor diye sakın bunları göz ardı etmeyiniz. Sonra bir anda kendimizi iç siyaset krizinde, yeni bir seçim ya da yeni bir referandum ortamında bulursak kimse şaşırmasın.
Devamlı yazıyorum; Türkiye ve BISTolduğu yerlerden daha fazlasını hak ediyor. Ama ... Yazının Devamı İçin
Bugün paylaştığım bir önceki ''Veri Yağmuru Var!'' başlıklı yazımı da okuyunuz!
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
NOT: Yazı, 4 Mart 09:17'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
Twitter: @_Stratejist_