FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kâr Satışlarından Korkmayın!

Eyvah borsa düştü. Çok fena, hisselerimizde zarardayız. Hemen satsak mı acaba? Eminim bir kısmınızda bu düşünceler vardır. Hemen belirteyim ki, dün seans sonu yaşanan düşüş gayet normal bir kâr satışıdır. Hatta düne ait destek direnç tablosuna bakarsanız, ilk destekler bile kırılmamış. Yani aslında benim açımdan pek de önemli bir kar satışı değil diyebilirim.

ABD'deki faizlerin artışlarıyla borsalarda kar satışlarının geldiğini görüyoruz ki, bu konuya dikkat çekmiştim. BİST için de geldiğimiz endeks seviyelerinde benzer kar satışlarının gelmesi bana göre tamamen teknik ve sağlıklı bir durumdur. BİST 118.395 üzerinde kaldığı müddetçe destek-direnç tablomuzda belirttiğim fincan-kulp beklentim bozulmaz. 115.093 seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçe de, çanak ve ikili dip formasyonu görüntüleri de bozulmaz.

Eğer dün yaşanan kar satışları dürecek olursa ki, sürmeyebilir de 116.665 civarındaki bollinger desteğinin önemli bir destek olacağı görüşündeyim. Kaldı ki, aradaki daha yüksek destekleri de zaten görüyorsunuz.

Kısacası sağlıklı bir borsa bu şekilde düzeltmelerle yükselir. Hiç düşmeden yükselsin diye bir beklenti olmayacağı için, arada yaşanan bu tip düşüşlerden kimse paniklemesin. Tarihinde gördüğü en yüksek seviye olan 121.531 zirvesinden sadece 2 Bin puan geri gelmiş durumda o kadar. Hatta bazı hisselerde yeni alım imkanları bile yarattığı için nakitte olanlara yeni fırsatlar çıkması açısından gayet iyi oluyor.

Enflasyon Raporu Benim İçin Önem İfade Etmiyor!
BİST için bir çok kişinin önemli gördüğü TCMB enflasyon raporu dün başkan tarafından açıklandı. Fazla iyimser tahminler var. Ama zaten bağımsız kurumların üzerinde bu denli siyasi baskının olduğu bir ortamda farklı konuşmasını ya da davranmasını da beklememek lazım. Ortalama % 7.9 enflasyon beklentileri var. Tutsa, tutmasa ne olur ki! Sonuçta neredeyse son on yıldır yılın başında % 5 enflasyon hedeflerini tutturmadıklarında ne oldu? Hiç. Maalesef, baskı ile davranan bu tip özerk kurumlar, kendilerine olan güveni zedeliyorlar. Şimdi TCMB'nın açıklama ve beklentilerine bakıp da ne karar alabiliriz. Sizlere uzun süredir yazıyorum. Hatta bu nedenle imalı eleştiriler bile alıyorum. Enflasyon konusu çok da önemli öncelikli sorunumuz değil gördüğünüz gibi. Yoksa çok önemli olsa, beklentinin iki katından bile yüksek gelen enflasyon sonrası TCMB başkanı ve ilgili bakanlar değiştirilirdi. Ya da TCMB faiz silahını çekerdi. Bunlar yaşanıyor mu? Yıllardır yaşanmadığını görüyorum. Demek ki, bizim için öncelik büyüme ve üretim. Bence de doğrusu bu. Özellikle doğrudan yatırımlarla üretim artışı sağlanarak başarılan büyümeyi sağlamak bizim için çok önemli.

Kısacası dün TCMB'nın açıklamaları piyasanın TCMB'na olan inancı azaltmaktan öte bir katkı sağlamamıştır.

BİST Ne Yapar?
Stochastic seviyelerine bakılırsa düzeltmesi bir süre daha devam edebilir. Yazımın başında da yazdığım seviyelere kadar yapacağı düzeltmeler benim için sorun yaratmaz. Bu kâr satışlarının şimdilik en fazla belirttiğim bollinger desteği ile sınırlı kalacağı hatta, daha yukarıdan bile dönmesine şaşırmayacağımı belirtmeliyim. Bu esnada tekniklerine göre yeni hisse öngörülerim gelebilir. Al/sat Tablomuzu yakından takip etmenizi tavsiye ediyorum.

BİST için bu yıl beklediğim seviyeleri son Strateji yazımda19 Aralık tarihinde paylaşmıştım. İlgili yazımda paylaştığım 140.000 - 150.000 endeks seviyeleri şimdi bir çok yorumcu tarafından paylaşılır oldu. Bu şekilde bazen az, bazen çok iniş-çıkışlarla bu beklentimin gerçekleşeceği bir yıl olacağı görüşümü aynen koruyorum.

Aralık Dış Ticaret Verileri Gelecek! 9.6 Milyar Dolar'lık bir aylık dış ticaret açığı bekleniyor. Bu rakamı çok aşacak bir veri moral bozabilir. Ama çok altında gelecek bir veri beklemiyorum. Yakın rakamlar alta ya da üstte de olsa pek etkisini beklemiyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

NOT; Yazı 31 Ocak, 09:20'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler