FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Korkulan Perşembe Geçti!

Piyasalar bir kaç gündür dün beklenen önemli gelişmelere odaklanmıştı.

İngiltere Seçimleri;
Yapıldı ve iktidarı elinde tutan muhafazakar parti çoğunluğu kaybetti. Muhalif işçi parti sandalye sayısını ciddi şekilde arttırmış oldu. İngiltere için belirsizlik daha da arttı. Başbakanın istifası isteniyor. Bakalım seçim sonrası hükümet kurulabilecek mi? Bu ortamda brexit nasıl gerçekleşecek göreceğiz. Ama durum İngiltere için bir gün öncesinden daha belirsiz hale gelmiş oldu.

ECB Faiz Kararı;
Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi hiç bir değişiklik yapmadı. Başkan Draghi, enflasyonun 2017-2018-2019 için düşeceği yorumunda bulunarak, istedikleri gibi enflasyonun yönünü yukarı çekemediklerini söyledi. Şimdilik faizler aynı ve varlık alımları program dahilinde sürüyor.

ABD'deki FBI Gündemi;
Trump'ın görevden aldığı eski FBI başkanının dün ifadesi alındı. Eski başkan, ABD başkanına yalancılık ithamı dahil, her türlü sözü söylediği sert bir savunma yaptı. Bakalım bu savunmadaki ifadeler başkanın azil sürecini başlatacak mı göreceğiz. Ama bu konu gündeme geldiği ilk günlerde açıkladığım görüşümü halen koruyorum. Trump'ın görevden alınması için partisinin arkasından çekilmesi gerekir. Cumhuriyetçiler bunu yapar mı bilemiyorum. Gerçi yerine yine kendilerinden biri geleceği için belli de olmaz. Ama burada yaşayıp, ABD siyaseti için uzman kesilmemiz mümkün değil. Yaşayıp gelişmeleri göreceğiz.

Azil olmayacağı konusundaki görüşümü korumamdaki en önemli gelişme de, ABD seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddialarının dünkü savunmada yer almaması oldu. Zaten bunun etkisini de ABD borsalarında pozitif olarak görüyoruz.

Petrol Düşüyor!
Eskiden bir savaş tamtamı çaldığı zaman hemen petrol fiyatları yükselişe geçerdi. Kuzey Kore riski, Suriye'deki savaş, üstüne Katar sorunu ile Körfez'deki gerilime rağmen petrol fiyatlarının düştüğünü görüyoruz. Petrol konusunda görüşümü biliyorsunuz. Ben artık petrolde eski yüksek fiyatlara ihtimal vermiyorum. 2012 Aralık ayında yazdığım ve strateji yazılarımın içinde yer alan yazımda savunduğum gibi, kayaç gazı üretimi nedeniyle petrolde oyuncular yer değiştirdi. Dünyanın en büyük tüketici ülkesi ABD, en büyük üretici konumuna geldi. Benzer şekilde kayaçgazı üretimi diğer önemli ülkelerde de başlayacaktır. Bu bağlamda bakınca, petrol fiyatlarının düşük seyrini korumasını bekliyorum.

Hatta teknik olarak 47,30 $ seviyesi çok önemli bir destek. Eğer bu destek kırılacak olursa, fiyatların 44,00 $ seviyelerine doğru daha da düştüğünü bile görebiliriz. Yakın zamanda 50,12 $ seviyesinin üstüne çıkamaz ise, bu düşüş uyarım daha da güçlenecektir.

Petrol fiyatlarındaki bu seyir, bizim gibi enerji konusunda dışa bağımlı olan bir ülke için en büyük avantajlardan birisidir. Ülke olarak düşen petrol bizim için çok pozitif bir gelişmedir. Enflasyon açısından da olumlu gelişmeler yaşatacaktır.

BİST Ne Olur?
Katar konusundaki gelişmelerde sorun çıkmasını beklemiyorum. Ekstra sorun çıkarsa o zaman görüşüm değişir ve BİST'e etkisi olumsuz olur. Ama yazdığım gelişmeler ışığıında BİST için pozitif görüşümü koruyorum. Ben BİST'in yeni rekorları denemesini bekliyorum. Ancak 99.278 seviyesini yine de önemli bir direnç olacaktır. Oraya yaklaştıkça yine kar satışları gelebilir. Fakat bu direnç kırılacak olursa, alımlar bir anda bankalara yayılıp hızlı bir yükseliş yaşandığını görmeyi bekliyorum.

Devamlı dikkat çektiğim gibi, eğer yeni rekorlar kıracak ve 101.300 üstü endeks seviyelerine gidecek isek, bu yükseliş bankalar olmadan olmaz. Deutche son açıkladığı bankacılık raporunda bankaların fiyat hedeflerini yukarı yönlü yükseltmiş. Bu tarz açıklamalar diğer kurumlardan da gelmeye başladı. Fitch özel sektör bankalarımızın notlarını teyit etti.

İç politikada yeni kabine bekleniyor. Bu revizyon yapılır ve ...Devamı İçin

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

NOT: Yazı, 09 Haziran, 09:35'te borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler