FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MERKEZ BANKASI FAİZİ İNDİRDİ AMA YİNE GECELİKLERİ !

Merkez Bankası dün yine gecelik faiz indirimine gitti ve gecelikleri % 6.25'ten % 5.75'e çekti.Ama malesef 0.5 puanlık bu indirim benim beklediğim haftalıklarda olmadı.

Biliyorsunuz bankalar asıl ihtiyaçlarını haftalık borçlanmalarla yapıyorlar. Gecelik borçlanma faizi ise, ellerinde para kalanların paralarını Merkez Bankası'na yatırdıklarında alacakları gecelik oran. Merkez Bankası, geçen sefer olduğu gibi, bu bankalara paranı bana getirme, bak faizini düşürdüm,git daha yüksek faiz alabileceğin diğer bankalara ver demek istiyor.Yani bankalar arası işlemleri özendirmeye çalışıyor.

Neyse, bunun devamının önümüzdeki günlerde haftalık faiz oranlarına da yansımasını bekliyorum. Şimdilik enflasyonun yeniden düştüğü görülmeye bşlamadığı için, Merkez Bankası da faizlere dokunmamayı tercih ediyor.

Borsalarda dış piyasaların yükselişlerle açılmasını bekliyorum.Dax için beklentimi dünkü yazımda yazdım. Dow için de 11.250 seviyesinin görülmesini bekliyorum. Asıl Dow'da sonrası önemli. Eğer sonrasında bu direnç kırılırsa, Dow için tüm dünya borsalarını da pozitif etkileyebilecek yeni bir yükseliş sürecinin başlamasını öngörüyorum.

İmkb'de birkaç gündür realize beklediğimiz seviyelerde realizeler gayet de sert ve yüksek hacimli geldi. Lakin malesef dün dolar bazında zirvenin kırıldığını düşündüğüm için, fikir değişikliğine gidip yönün yeniden yukar sürebileceğini söylediğim bir günde, bu realizeler yaşandı. Realize ve düzeltmeler çok normal olmalı veolacaktır da. Sağlıklı yükselişler için bu hareketler çok önemli.

Eğer dünkü 69.050 seviyeleri olan ilk destek satışların devamı halinde aşağı kırılırsa, bir alttaki 68.225 desteğinin kuvvetli olmasını bekliyorum. Ama tabii düşüşün devam etmeyip, dünkü kaldığı yerden toparlanma da görebiliriz. Fakat muhtemelen ilk anda dünkü sert düşüşlerin yaratacağı çelişkili işlemlerle başlayıp, sonra gidilecek yönde daha net hareketler görülebilir.

Ben İMKB'nin önümüzdeki süreci için pozitif düşüncelerimi koruyorum. Yaşananlar sadece geçici düzeltmeler olacaktır. Sonrasında yola devam edileceğini düşünüyorum.

Türkiye'ye ve İMKB'ye çok ciddi para girşleri sürüyor. Bu girişlerin kesilmesini gerektirecek bir ortam olmadığı gibi, devamında, faz indirimleri ve not arttırımlarıyla ben daha da artmasını bekliyorum. Tabii doğal olarak da en yoğun girişler büyük hisseler ve bankalara oluyor.

Önümüzdeki dönem, bankaların bu şekilde değelenmesi, pek ilgilenmediğimiz küçük bankalarla da ilgilenmemizi geretirebilir. Çünkü bankalara olan bu ilgi, bazı küçük bankaların el değiştirmesi, ortaklık gibi konularla pekişebilir diye düşünüyorum.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler