FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MOODY'S TÜRKİYE'NİN GÖRÜNÜMÜNÜ POZİTİF' E YÜKSELTTİ !!!

Moody's Trükiye'nin görünümünü duragandan pozitife çevirdi. Bu aynı zamanda, bir not arttırımının ön adımı sayılabilir.

Ancak bu bir not arttırımı değildir. Açıkçası geç kalan bir açıklamadır.

Bu kararın açıklamasına bakınca, beklenmedik şekilde Türkiye ekonomisinin krize dayanıklı çıktığını söylüyorlar ! Malesef bu raiting kurumlarının Türkiye'ye bakış açılarında, hala ön yargılı olduklarını ve gereken önemi göstermediklerini açıkça belli ediyor.

Moody's Türkiye büyüme hedefini de bu yıl için % 6,5'a, 2011 için de % 5'e yükseltti. Ki , benim kanımca, bu hedeflerini de , günü gelince hep revize etmek durumunda kalacaklar diye iddia ediyorum !

Ayrıca, Türkiye'nin notunun arttırılabilmesi için daha fazla faiz dışı fazla verip, borçlarının azaltılması şartını söylemiş.

Türkiye'nin toplam borçlarının gayri safi milli hasılasına oranının % 45' ler gibi, kriz içinde boğuşan Avrupa ülkelerinin çok altında olduğu bir ortamda, bu gerekçe hiç de kabul edilebilir bir bahane değildir. Kaldı ki, diğer şart olarak gösterilen faiz dışı fazlanın da, geçen yıla oranla oldukça fazla artmaya devam edebileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Benim kendi imkanlarım ile bile aylardır, öngördüğüm bu gelişmeleri raiting kurumlarının görmüyor olması, ya da görmemezlikten gelmesi, kabul edilebilirlikten çok uzaktır.Yunanistan'ın batmış bir ekonomi ile bile, notunun hala yatırım yapılabilir düzey ile bizim iki basamak üstümüzde olması bunun en güzel izahıdır.

Moody's tarafından yatırım yapılabilir ülke durumuna gelebilmemiz için, iki kademe not arttrımı gerekmektedir. Olası bir not arttırımı bile , bizi yatırım yapılabili ülkeler arasına sokmyacaktır.

Türkiye Üzerine Değerlendirmeler yazı serimin içindeki gelişmeler , raiting kurumlarının , aynı moodys gibi beklenmedik( ! ) gelişmeler nedeniyle diye, Türkiye'nin notlarını yükseltmek zorunda kalmalarına sebep olacaktır diye düşünüyorum :)

Ama en azından ben ve bu siteyi takip edenler, yazdıklarımı okuyanlar, olası Türkiye gelişimi için , yaşanacak olumlu gelişmeleri bekliyor olacağımız ve buna göre de, pozisyon takip ediyor olacağımız beklenen bir durum olacaktır diye düşünüyorum .:)

Bu haber imkb de dalgalanmalar yaratacaktır. İlk anda yükselişin bir kısmı geri alınsa bile, sonrasında ( bu sonraki günler de olabilir) bankalar da başta, İmkb 'ye olan ilginin devam etmesi gerektiğini gösterecektir.

Bizi borsa ve ekonomi olarak gayet güzel günler beklediğine emin olabilirsiniz . Başkaları beklemiyor olsa da, biz bunları bekliyor olacağız !

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler