FİNANS

Saç Traşı Tamam Ama Bu Saçlar Yine Uzamayacak Mı?

Yunanistan'a yapılacak 130 Milyar Euro için anlaşma sabaha karşı 04:00 civarında sağlandı. Böylece yakın vadeli olarak piyasaların ne olacağını merakla beklediği bir konu neticeye bağlanmış oldu. Yapılan anlaşma ile saç traşı da denen borç silme oranı % 70 düzeylerini geçecek. Bu sayede Yunanistan'ın borç oranı % 120.5'e indirilerek kurtulacağı varsayılıyor. Aynı borç oranı Türkiye'de % 39 civarında!

Peki beklenti başlığındaki sorunun cevabı ne olacak? Olmayan saçlar dışında uzamayan saç gördünüz mü? İşte bu nedenle Yunanistan'a verilecek para bir defada değil de, 2014'e kadar belli şartlar gerçekleştirildikçe ödenecek. Ayrıca Yunanistan bu yardıma karşılık, iki ay içinde anayasasına ''ödemelerde borçların önceliği'' maddesini koyacak.

Kişisel kanaatim; Yunanistan konusu önümüzdeki aylarda da gündem konularımızdan birisi olacaktır. Yunanistan'ın istenilen gelirleri ve tasarrufları yaratmasını çok da kolay görmüyorum. Euro bölgesinde de bu konuda şüpheler olduğu için, anlaşma bir çok şarta bağlanmış durumda.

Şimdi hemen herkesin merak ettiği soruyu soruyorum!
Yunanistan konusunda anlaşma sağlandığına göre piyasalardaki beklenti bitti mi? Hayır. Bence zaten asıl beklenti ve piyasaların yükselmesine neden olan konu Yunanistan için anlaşmaya varılması değildi. Asıl euro bölgesi mali birlik anlaşmalarının arifesinde Yunanistan krizinin bu anlaşmaları baltalaması ve devamında Portekiz, İspanya gibi ülkelere de krizin yayılmasını engellemek idi. Kısacası Euro bölgesi için mali birlik anlaşması sağlandığı takdirde, Yunanistan'ın durumu Avrupa'lılar için çok da önemli olmayacaktır. Hatta bahsi geçen kurtarma paketindeki yardımın tümünün verilmesi konusunda şüphe duyuyorum.

Neyse, konuya dönelim. Şimdi yapılması gereken, Yunanistan'da yaşanan borç krizinin diğer sıradaki ülkelere de yansımadan, piyasalardaki likiditenin arttırılması gerekecektir. Bu nedenle ben asıl beklentinin bu olduğuna inanıyorum. Yani çok gecikmeden Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni bir likidite paketini açması gerekiyor. Bu konudaki beklenti Şubat sonu bu yönde kararın alınacağı şeklinde.

Diğer bir beklenti de, FED'in düşük faiz politikasını 2014'e kadar sürdürmesi açıklamasına ek olarak, oradan da yeni bir genişleme paketi gelmesi. Bu olur mu bilemiyorum ama, ECB'nin ek kredi paketini açıklaması gerektiği konusunda bir tereddütüm yok.

Merkez Bankası PPK Toplanıyor
Bugün Para Kurulu Toplantısı var. Piyasalarda bir değişikliğe gidilmemesi yönünde beklenti mevcut. Bense, kur gevşemeleri ve yurt dışından yeni para paketleri beklentilerinin hakim olduğu bu dönemde, Yunanistan anlaşmasının da yapılmış olmasıyla MB'nın bir faiz indirimi kararı almasının doğru olacağını düşünüyorum.

Kurun yükselişini frenlemek için kullanılan faizlerin, kurlardaki baskının kalkmış olması ile gevşetilmesi piyasalara soluk aldırabileceği gibi, düşmekte olan kurların, gereğinden fazla düşerek yeniden ithalatı körüklemesi ve cari açığa olumsuz etki yapması da engellenmiş olur. Tabii bu benim düşüncem. MB ne düşünür ve ne zaman uygular göreceğiz.

Bu gelişmeler paralelinde IMKB'de de ilk anda Yunanistan beklentisi bitti diye kısmi bir realize yaşanabilir. Ama sonrasında Avrupa'dan yeni bir kredi paketinin gelme ihtimali nedeniyle alımlar görülmeye başlanır diye düşünüyorum. 60.000 ve 59.000 seviyesi güçlü destekler konumunda. Yukarıda ise, 61.720- 62.750-63.000 dirençleri var. İlk andaki olası realizeler sonrasında 63.000'in kırılması denenirse, çok daha yüksek hedefler beklentilere girebilir.

Not: Yazı 09:12'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır. 14:00'te açıklanan TCMM PPK kararlarında piyasadaki genel beklentinin aksine, yukarıdaki yazının pararlelinde faiz kolidorunda indirimlere gidilmiştir. Detayını borsaanalizci.com'da Duyular içindeki ilgili başlıkta okuyabilirsiniz.

Aydın Eroğlu

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler