FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Satmayı da Bilmek Lazım!

FED ve TCMB faizleri merakla bekleniyordu. Ama onlardan ne karar çıkarsa çıksın asıl Moody's'in Türkiye notu çok daha önemli diyorduk. Bu nedenle merkez bankalarının kararları iyi olsa da, Moody's riski netleşmeden yükseliş sınırlı kalır diye düşünüyorduk.

FED ve TCMB BIST'in yükselmesine yarayacak kararlar aldılar. Ancak, asıl Çarşamba günü FED kararından da önce Moody's'den Türkiye ile ilgili yumuşak mesajlar gelince piyasalar iyice rahatlamış oldu.

Bu yıl 6 defa faiz artışı yapması beklenen FED, halâ ikinci faiz artışını yapamamış iken, 2017 için de en fazla 2 defa faiz artışı yapabileceğini söyleyince bu rahatlığımız daha da artmış oldu. Nitekim, karşılığını BIST'de görüyoruz.

BIST Geride Gap Bıraktı!
Bu rahatlama, TCMB'nın üst band faizinde 25 baz puanlık indirim kararı ve ekonomi yönetiminin krediler, kredi kartları ve tüketici kredileri ile ilgili likidite ve harcamaları arttırıcı kararları ile desteklenince, BIST'in Perşembe günü teknik olarak gap denen boşluk bırakarak açılmasına neden oldu!

Tüm bu gerçekleşenlerin piyasalar için rahatlama yaratan gelişmeler olduğu kesin. Ancak bu gap'lerin de son bir kaç yıldır çok oluştuğunu ve sonrasında da çok geçmeden kapandığını da göz ardı etmemek lazım!

Hangi Gap Önce Kapanacak?
Ancak sonrasında kapanmasını beklediğimiz gap sadece Perşembe günü oluşan 77.915 seviyesindeki gap'imiz değil. 15 Temmuz sonrası oluşan 82.825 gap seviyesi de var. Şimdi önemli olan hangi gap önce kapanacak sorusu!

Ben tercih olarak 77.915 gap'i önce kapansın, sonra 82.825 gap'ini kapatalım isterim. Çünkü, eğer beklentideki gibi bu gap'ler yine kapanacak olursa ve önce 82.825 kapanırsa, sonra altta kalan gap'in kapanması demek sert ve ciddi bir düşüş yaşanması demek olur. Etkisi ve piyasaya zararı daha çok olur.

Neyse artık yaşayıp göreceğiz. Hatta gaplerin kapanması beklentisinin bu seferlik 77.915 gap'i için gerçekleşmemesi çok daha güzel olur değil mi? Ben yine de bu iki gap'in varlığını sizlere hatırlatayım dedim.

Türkiye'nin Riski Biter Mi?
Biz bu denli önemli bir bölgede olduğumuz müddetçe öyle kolay kolay bitmez. Moody's konusunda yumuşama olsa da, henüz karar yine de belli değil. Hadi diyelim, verdiği son mesaj sonrası notumuza dokunmayacak. Peki başka riskimiz kalmadı mı? Kalmaz olur mu! Direkt Suriye savaşına dahil olmuş durumdayız ama sanki tatbikattayız gibi kimse aldırış etmiyor.

Türkiye, özellikle ABD'nin üzerinde uygulamaya çalıştığı kurguları bozmak için Suriye'ye kısmi bir güç göndermiş bulunuyor. Şimdi daha ileri bölgelere ilermeyi düşündüğümüz bizzat cumhurbaşkanımız tarafından açıklanmış durumda. Aynı şekilde 40 Bin üzerinde piyademizin de Suriye'ye gireceği ifade ediliyor. Bu tam bir savaşa girmemiz demektir. Bir şehit mehmetçik bile çok önemli bir kayıptır. Ama çok sayıda piyadeyi Suriye'ye sokmamız halinde savaşın boyutları ve kayıplarımız çok daha artabilir. Allah, asker olunca adına mehmetçik dediğimiz evlatlarımızı ve ordumuzu korusun.

Maalesef ABD ve bazı batılı dostlarımızın (!) PKK türevleri ile Ortadoğu'da çizmeye çalıştığı ve sonrasında bizi de dahil etmek istedikleri yeni haritaları engellemek için askeri gücümüzü devreye sokmaya mecbur kalıyoruz. Keşke bu günlere geleceğimizi çok önceden görebilseydik de, en başında Suriye politikasında ülkenin parçalanmasına neden olacak hatalar zincirine destek olmasaydık. Ama artık bundan sonra geçmişe hayıflanmanın faydası yok. Geleceği kurtarmak için yapılması gerekenleri doğru yapmak durumundayız.

BİST Ne Olur?
Suriye'de ABD doğrudan PYD'ye silah vermeyi planlıyor. Bu karar, aslında ABD ile Türkiye arasındaki gerilimin bitmediğini, hatta daha da derinleştiğini gösterir. Eğer öyle ise, bölgeye piyade gücümüzü sokarsak ve ABD de PYD'ye doğrudan silah yardımı yapacak olursa, savaş hiç istemediğimiz boyutlara taşınabilir. Türkiye çok kayıplı bir bölgesel savaşın içinde kalacak olursa, iki gün evvel güvercin mesajlar veren Moody's bir anda farklı bir karar alabilir!

İşte size mevcut durumu izah ettim. BİST mevcut teknik ve olumlu gelişmelere bakınca 81.110 ve 82.825 gap'ini kapatmaya doğru yükselmesini beklemek doğru olur. Ancak yine de bahsettiğim riskler nedeniyle, daha fazlasını şimdilik beklemek fazla iyimserlik olur. Bu nedenle açık pozisyonlardaki hisseler hedef fiyatlarını gördükçe gerçekleşme ile kapatıp, gidişatı izlemek daha doğru olur.

Borsada satmayı bilmek de çok önemlidir. Türkiye'nin şartları ortada. Şu an güzel bir ortam oluştu. Ama sonrası yine de bazı riskleri içeriyor. Ben fırsatı bulunca satmayı da bilmek lazım diyorum.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

NOT: Yazı, 23 Eylül 09:17'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler