FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzun Tatil Riski Mi Sattırdı?

Evet, ben bu şekilde düşünüyorum.

Dün BIST'in negatif ayrışmasının ve seans sonu satışların gelmesinin nedeni olarak uzun bayram tatili riskini görüyorum! Hem tatil sürecinde yaşanacak belirsizliklerden korunmak isteyenlerin satışları, hem de uzun tatil nedeniyle kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas avantajını kulanmak için dün satıp, bugün alım yapmayı düşünmüş olmaları dün satışların gelmesine neden olmuş olabilir. Özellikle kredili işlem yapanlar, dün satıp bugün aldıkları takdirde bayram sonrası ödemesini yapacakları için daha az kredi faizi ödemiş olacaklar.

Eğer bu tespitimde haklı isem, bugün alımlarla güne başlanmasını ve gün sonu BIST'in dünkü kayıplarını fazlası ile telafi ederek yükselişle kapatmasını bekliyorum.

Peki, bayram tatili esnasında Suriye savaşı ile ilgili çatışmaların artması riski daha da satış yaratmaz mı? Bu riski göz ardı edemeyiz. Bu riskten çekinenler için bugün ve yarın da satış imkanı vardır. Böylece bayram sürecinde nakit kalmak isteyenler iki gün daha satış yapıp endeksi düşürebilirler. Ama, Türkiye'nin bayram esnasında taraflara ateşkes önermesi ve Kurban Bayramında çatışmaların durmasını istemesi nedeniyle, bayramda çatışma haberlerinin daha az gelmesini beklediğim için, tatil öncesindeki son iki günü kısmen alımlarla yükselerek kapatırız diye düşünüyorum.

ECB Faiz Kararları Açıklanacak!
14:45'de Avrupa Merkez Bankası kararları açıklanacak. 15:30'da da ECB başkanı M.Draghi'nin açıklamalarını duyacağız. ECB'de zaten bir faiz kalmadı. Ama varlık alımı süresi ve tutarı ile ilgili açıklamaları piyasaları dalgalandırabilir.

Eğer süre uzatımı, tutar artışı yönünde açıklamalar gelirse, özellikle ons altın fiyatlarında kısa vadeli bir yükseliş görülebilir. Bence böyle bir durum yaşanırsa, bu ons altıncılar için satış fırsatı olur. Çünkü sonrasında ons altın fiyatlarının yeniden düşmesini bekliyorum. Gelişmiş ülkelerdeki faizlerin en düşük olduğu ortamdayız. Bunun daha ötesi yok. Belki ECB son bir kararla daha faizi tamamen sıfırlayabilir. Ama artık bu durum faizde diptir. Bundan sonra indirimlerin durması ve sonrasında kademeli artışlar başlayacaktır. Faizlerin artmaya başlaması demek, ons altın için satış baskılarının artması demektir.

Bu nedenle yakın tarihli olarak ons altının 1.360 $ seviyesindeki bollinger direncini geçmemesini, ECB'nin alım yaratacak bir açıklaması olacak olursa da, 1.375$ seviyesinin çok güçlü bir direnç olacağını düşünüyorum. Kısacası altında alım getirecek her türlü gelişme halinde olası yükselişin satım fırsatı olarak kullanılması doğru bir davranış olur görüşündeyim.

Suriye ve Irak Riskleri Artıyor!
Türkiye'nin Suriye içinde cephe genişletmesi ve daha ileri hedeflere yönelmesi demek, daha sert çatışmalara girme riskimiz demektir. Bu nedenle her an ciddi sayıda şehit haberi alabiliriz. Türkiye Rakka ve Musul için de bir müdahale kararı alacak olursa, bu durum ISİD'den daha çok PYD ile çatışmamıza neden olabilir.

Kısacası, önümüzdeki Moody's riskinin yanına...

Not; Yazı, 8 Eylül 08:54'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler