ABD merkez bankası FED dün tahvil alımlarında 10 Milyar $'lık bir azaltıma daha gitti. Aylık 55 Milyar Dolar'lık alıma inmiş durumda. Ama asıl FED başkanı J.Yallen'in tahvil alımını sıfırladıktan 6 ay sonra faiz artışını başlatabiliriz sinyali vermesi oldu! Bu açıklama sonrası DOW J.'da realizeler yaşandı. Bugün için önemli Avrupa borsalarında da güne düşüşlerle başlanması bekleniyor.
Yellen'in açıklamalarındaki al ay sonra ifadesi 2015 Nisan ayına işaret ediyor gibi dursa da, belirsizlik taşıyor! Eğer aylık 10'ar Milyar tahvil alımı azaltımı şeklinde devam ettikleri takdirde altı ay sonra ifadesi 2015 Nisan'a denk gelir. Ancak, dün gelen ABD dış ticaretinde rekor otomotiv ihracatı ile ABD cari açığı son 14 yılın en düşük düzeyine inmiş durumda. Kısacası işler hızlı düzeliyor diyen FED, tahvil alımını 10'ar Milyar Dolar'ın daha üzerinde de sıfırlamaya gidebilir! Bunu yaparsa faiz artışı daha da öne çekilebilir.
FED bir açıklama daha yaparak, düşük faiz programı için % 6,5 işsizlik oranı takibinden vazgeçtiğini bildirdi.
Peki bu durum bilinmeyen bir şey midir? Kesinlikle hayır. Sadece malumun ilanından ibaret bir açıklamadır. Ben bile yazılarımda bir senenin de öncesinde bu tarihlere dikkat çekmiştim diye hatırlıyorum. Hatta altın için düşüş asıl FED tahvil alımını bitirdiğinde değil, faiz artışını başlattığı zaman görülecektir diyerek de uyarılarda bulunduğumu hatırlayacağınızı düşünüyorum.
O zaman neden sanki bu açıklamalar ilk kez duyulmuş gibi piyasalar yön değişimleri yapıyor? Her zaman diyorum, borsalarda algı yönetimi yapılıyor. Böyle hissettirilerek borsalardaki iniş çıkışlar yaşatılıp, bu zikzaklar üzerinden kar etmeye çalışılıyor. Göreceksiniz, bir süre sonra faiz artışı başladığı zaman, bunun gelişmekte olan ülkeler için çok da korkulması gereken bir durum olmadığı, ekonomilerin büyümeye geçmesi nedeniyle faizlerin arttığı ve bu durumun bizim ihracat rakamlarımızı da yukarı çekeceği anlaşılacaktır. Ama arada bu gelişmelerin bizde ilk anda yaşatabileceği kur ve faiz artışı risklerine dikkat çekilerek, borsamızdaki kar realizasyonları yaşatılıyor. Faiz ve kur düzeyleri olabildiğince yukarı çekilmeye çalışılarak, Türkiye'ye girecek olan yabancı paralara avantaj sağlamak hedefi ile bu işler oluyor.
Maalesef eğer hala gelişmiş ülkeler arasına giremediyseniz, üretim artışı sağlayamadıysanız, yüksek teknoloji ürünlerinin üretim toplamınızın içindeki payı % 3,5'lar düzeyindeyse sizin algınızı bu şekilde yönetirler. İşte o yüzden de diyorum ki; Üretim, Üretim, Üretim. Üretim şart!
BIST'de Ne Olur?
Son iki beklenti yazımdaki BIST dirençleri için ne düşündüğümü çok net söyledim. Direnç seviyem 400 puan şaştı belki ama, nihayetinde düşündüğüm seviyelerden realizeler geldi. Bugün FED ve dış piyasalar sonrası realizelerin daha fazla olmasını ve güne düşüşle başlanmasını bekliyorum. Dün uzun süredir sessiz kaldığım VIOP öngörülerime yenisini eklediğimi görmüşsünüzdür. Muhtemelen çok kısa zaman içinde bu öngörümü gerçekleşme ile kapatacağımı düşünüyorum. Son VIOP öngörümü VIOP tablosunda görebilirsiniz.
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
Twitter;borsaanalizci.com