FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaptırım Riski Mi, Faiz İndirimi Mi?

Bu başlıktaki hangi konu sizce piyasalarımız için çok daha öncelikli olacak? İşte vermemiz gereken en önemli cevap bu!

TCMB PPK Faiz Kararını Açıklayacak!
Para Piyasası Kurulu bugün 14.00'te faiz kararını açıklayacak. ABD Merkez Bankası FED, dün faizlerde değişiklik yapmadı. % 1.50 - 1.75 aralığında bıraktı. Şimdi gözler TCMB faiz kararında olacak. Benim 150-200 baz puan arasında bir indirim beklentim var.

Yaptırım Riski Adım Adım Yaklaşıyor!
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye'ye yaptırım kararını onayladı. Bundan sonra genel kurula getirmeye çalışacaklardır. Asıl risk o zaman yani Senato'da oylanır ve geçerse başlayacak. Eğer 2/3'nin üstünde bir çoğunlukla geçecek olursa, o zaman Başkanın veto hakkı da bulunmuyor.

ABD parlamentosu sadece bununla yetinmiyor. Şimdi de Türkiye'nin nükleer silaha sahip olmaması ile ilgili bir tasarı geçirme hazırlığındalar. Yani İran gibi, daha sonra Türkiye için de nükleer silah bahanesi ile her türlü baskı kurmanın alt yapısına çalışıyorlar.

Kısacası eğer S-400 Türkiye topraklarından çıkmazsa, ABD yaptırımlarına muhatap olma riskimiz gün geçtikçe artıyor ve bu konu adım adım bir risk olarak yaklaşıyor.

Diğer taraftan Rusya ile ilişkilerde de tam istediğimiz gelişmeler yaşanmıyor. Rusya hem Esad, hem de YPG'lilerle yakın ilişkileri sürdürmeye devam ediyor. Türkiye'nin İdlib'de militanlarla muhalifleri birbirinden ayırmayı başaramadığı eleştirilerini yapıyor. Umarım hem Rusya, hem ABD ile bir anda bozulan bir ilişki yaşamayız.

Neyse, bu iki konuyu harmanladığımız zaman benim için riskler daha ön plana çıkıyor. Yani eğer TCMB'nın faiz indirimi kararı öncesi ya da sonrası borsamızda yükseliş yaşanacak olursa, daha sonra bunun satışlarla karşılanmasını ve BİST'in ABD ile yaptırım riskinden etkilenerek düzeltmeye devam etmesini bekliyorum. Bu esnada eğer olası faiz indirimi 200 baz puanın da üstünde olacak olursa, bu takdirde geçici bir kur tepkisinin de görülmesini bekliyorum. Böyle bir tepkinin direnç hedefleri 5.83 - 5.86 ve 5.92 seviyeleri olur.

BİST'de Ortak Satışlarına Dikkat!
BİST ABD yaptırım riski nedeniyle ana endeks olarak belki rekor kıramadı ya da rekor zirvelerimize uzak kaldı ama, özellikle küçük yatırımcıların ilgi alanında olan birçok hisse ise, tarihi endeks zirvelerinin çok üzerine denk gelen yükselişler yaşadılar.

Kısacası son 1-2 aylık süre içinde küçük yatırımcılar bence kazanan tarafta oldular. İşte tam da bu konuda herkesi uyarmak istiyorum! Kazanmak, yükselişe uymak çok güzeldir tabi. Ama Bu yükseliş bankalar ve ana endeks hisseleri ile desteklenmeden yaşandığı için, demek ki yabancı fonlar tarafından çok da sağlıklı görülmüyor. Eğer devamında bankalar ve diğer ana endek hisseleri yükselişe katılmazsa, bu takdirde küçük yatırımcı için ciddi riskler ortaya çıkabilir!

Hemen bunlara dikkat çekmek istiyorum! Patronlardan ortak satış kararları duyabiliriz. Yüksek bedelli sermaye artışları gelebilir. Hisselerin sert düşüşler yaşadığı zamanda açıklanan geri alım kararları ile alınan hisseler, yaşanan sert yükselişler sonrasında yeniden geri satılabilir. Şirketlerden ikincil halka arz kararları çıkabilir.

İşte tüm bu risklere açık olmanızı ve bu yükseliş döneminde elde ettiğiniz kazançları korumanın da çok önemli olduğunu bilmenizi isterim. Lütfen bir süre özellikle ABD yaptırım konusu netleşene dek, kredili işlemlerden, kaldıraçlı işlemlerden uzak durun derim. Hatta belli bir oranda nakit kalmak da çok doğru bir koruma tedbiri olabilir.

Tekrar ediyorum, TCMB faiz indirecek diye güne yükselişle alıcılı bir açılış yapabiliriz. Bu durum 14.00'teki TCMB faiz kararına kadar sürebilir. Hatta hemen sonrasında da olası indirim oranı nedeniyle yeni bir alım dalgası da görebiliriz. Ama sonrasında bir anda kar satışları ile karşılaşma riskinden çekindiğimi tekrarlamak istiyorum. Yükselişi kar realizasyonu yapmak için kullanmak, olası satışlar gelirse yatırımcıları koruyacaktır görüşündeyim. Bu nedenle ben yeni öngörü için bir süre izlemede kalmayı tercih edeceğim.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_


En Çok Aranan Haberler