FİNANS

Yellen Coşkusu Yaşanıyor!

Görevi devralacak olan yeni FED başkanı Yellen bugün Senatonun bankacılık komitesine ifade (sunum) verecek. Ancak öncesinden sunumu sızdırılmış durumda. Sonrasında da, internet sitesinde ilan edildi. Yellen internette yayınlanan görüşlerinde, ekonomi ve istihdamın henüz olması gereken gelişmenin çok altında olduğunu ve bu nedenle de piyasa desteğinin sürmesi gerektiğine inandığını açıklamış.

Bu açıklamalar tahvil alımının aynı şekilde süreceği beklentisi ile ABD borsalarında rekor yükselişler yaşatmış durumda. Bu coşkunun bugün Avrupa borsalarında ve BIST'de de yaşanmasını bekliyorum.

Dün ikinci seans hızlı düşmeye başlayan BIST'in 70.800 civarından bir anda sert alımlara maruz kalması, Yellen'in sızdırılmış açıklamalarına vakıf olan yabancı fon yöneticilerinin tepkilerinden kaynaklanmış olabilir. Bugün de BIST'in güne yükselişle başlamasını bekliyorum. Kırarsa 70.000'e doğru ineriz dediğim 73.500 önümüzdeki ilk direnç seviyemiz olacaktır. Sonraki direncimiz ise, 74.468 seviyesinde. Yellen'in 17:00'de yapacağı sunumun detayları BIST'in yükseliş isteğindeki en önemli etken olacaktır.

Ama kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir durum var! Cari açık riskimiz nedeniyle her gün ek tedbirlerin alınacağı açıklanıyor. Üretimin desteklenip, tüketimin frenleneceği (eski yazılarımda yapılmasını istediğim doğru bir kredi yaklaşımı diye düşünüyorum) kararların alınacağı ifade ediliyor. Bu kararlar bankaları ne şekilde etkileyecekse, BIST de buna göre davranacaktır.

Bu arada kısmen bahsettim ama detay vermemiştim. Ekgyo şu an için BIST'i % 1,2 oranında etkiliyor. Yeni arz sonrasında hesaplar değişecek ve % 2,5 oranında etkiliyor olacak. Benzer şekilde banka dışı hisseler ortaya çıktıkça, BIST'i bankalardan bağımsız hesaplama imkanımız olacaktır. Şu an için bankalar üzerinde oluşabilecek her türlü baskının BIST'i de etkilemesi nedeniyle BIST tahmin belirsizliği-sıkıntısı yaşıyoruz.

Son 80.000 realizemizden sonra, artık 77.000'in önemli bir direnç olacağını ve buranın yakın zamanda kırılamayacağı düşüncemi yazmıştım. Bu düşüncemi şimdilik koruyorum. Olası yükselişlerin önümüzdeki ana teknik dirençleri olarak 80.500 öncesinde artık bir de 77.000 vardır. Eğer FED uzun süreli varlık alımı mesajı verirse bu dirençler kırılabilir. Yellen'den bu yönde net bir mesaj gelmezse, yükselişin bu dirençlere takılabileceğini biliniz. Bu nedenle kararlarımızda hızlı ve değişken olmamız gerekebilir. Dirençler kırıldıkça sonraki dirençleri hedeflemek daha doğru hareketler olacaktır.

Sakın yanlış anlamayın, eğer cari açık nedeniyle bankalara kredi tedbirleri uygulanmıyor olsaydı, BIST için 85.000 ve hatta daha üstü hedefleri konuşuyor olacaktık. Bu tedbirler nedeniyle hedefler aşağıya çekilmiş durumda. Bankaların karları üzerinde oluşabilecek kararlara göre hedeflerimiz değişken olacaktır. Ama genelde yaşanan yıl sonu yükselişlerinin yine de yaşanmasını bekliyorum. Fakat ekonomik tedbirler nedeniyle, bu olası yıl sonu yükselişlerinin sınırlı kalması çekincemin sebeplerini de bilmenizi istediğim için bu uyarılarımı paylaşıyorum.

Güzel, yüksek ve kalıcı bir yükseliş dilerim.

NOT: Yazı, 08:58'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler