FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan konuştu piyasalar yine karıştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonunda yaptığı açıklamalarda uzlaşmacı bir ton kullanmaması, piyasaları yine altüst etti.

Başbakan konuştu piyasalar yine karıştı

Selçuk Altun - Mynet Borsa İstanbul'da (BIST), açılış teknik bir arıza nedeniyle gecikirken, açıklamaların ilk yansımasu VOB'da görüldü.

VOB'da BIST 30 endeksine dayalı Haziran vadeli kontrat güne yaklaşık yüzde 1,80 oranında düşüşle başladı. Endeks kontratı, açılışta en yüksek 95.000 puanı gördükten sonra önceki kapanışa göre yaklaşık 1.700 puanlık düşüşle 93.900 - 94.200 puan aralığında dengeleme çabasında.

Borsa İstanbul da benzer şekilde bir düşüşle açıldı. Teknik arıza nedeniyle saat 10:45'te açılan endeks, açılış itibari ile 1429 puan (yüzde 1,82) düşüşle 76903 puana geriledi. Açılış sonrasında satışların artmasıyla birlikte borsada düşüşler yüzde 3'e yaklaştı.

Siyasi gerginliğin artmasıyla yurtdışı piyasalardan ayrışan BIST’de bugün sert dalagalanmaların yaşanması bekleniyor.

Gezi Parkı protestoları haftasonu da devam ederken Başbakan’dan da açıklamalar geldi. Olayların çözümüne ilişkin henüz net bir yol haritası olmaması nedeniyle belirsizlikler hala mevcut.

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı protestocularına eylemlerini bitirmelerini yolunda çağrıda bulundu ve eylemcilerin temsilcileri ile iletişim kurabileceğinin sinyalini verirken sabırlarının bir sınırı olduğunu, Türkiye’de devam eden olayların devam etmesi durumunda güç kullanmaktan çekinmeyeceklerini de belirtti.

Ayrıca İstanbul Valisi, İstanbullulardan eylemlere müdahalelerde yapılmış olabilecek kişisel hatalar ve aşırılıklar için özür diledi.

Öte yandan Ak Parti yönetimi önümüzdeki hafta sonu Ankara ve İstanbul’da iki büyük miting yapma kararı aldığını açıklarken, hükümet ve protestocular arasındaki gerginliklerin sürmesinin piyasaları bir sürede daha tedirgin edeceği düşünülüyor.

Bunun yanı sıra, geçen haftanın son günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülke çapındaki gösterilerin Türkiye'nin kredi notunun siyasi istikrar sınırları içinde olduğunu, ancak süreklilik arz eden huzursuzluğun ekonomiye belirgin ters etkileri olması halinde kredi notu üzerinde baskı yaratacağını belirtti.

Bugün ise Moody's son 13 gündür devam eden hükümet karşıtı protestoları, Türkiye'nin ödemeler dengesi risklerini artırabileceğini açıkladı. Moody’s protestoların yoğunlaşması hâlinde, Türkiye'nin portföy yatırımcıları için cazibesinin azalabileceğini söylerken, hükümet karşıtı protesto gösterilerinin yol açtığı politik rahatsızlığa dikkat çekti.

Analistler, Türkiye’de belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini, aksi takdirde telafisi zor kayıplar yaşanacağını vurguluyor.

Teknik olarak bakıldığında, günün genelinde satış baskılı bir seyir izlenmesi bekleniyor. BIST’de, ilk aşamada 77.800-76.500 aralığı korunmaya çalışılacak.
Bu aralığın korunamaması halinde BIST’de 72.800 yeni hedef olacak.

Olası yükselişlerde BIST’in bu aşamada ilk hedefi 80 binde bulunuyor.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

[**Canlı borsa

](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS), [**](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler