FİNANS

Borsa için kritik seviye neresi?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), dün yaşanan tepki yükselişinin ardından yeni yatay başladı.

Borsa için kritik seviye neresi?

Selçuk Altun-Editör
Endeks, 58 puan artışla 61 bin 175 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.10 oranında değer kazandı. Dolar, 1.6150, avro 2.2850 liradan güne başladı.

Piyasalar, parasal ve mali tedbirlerin bir an önce açıklanmasını, ortadan süreç konusunda belirsizliğin kalkmasını ve kararlı tutumları görmek istiyor. Uzmanlar, bunlar açıklanmadan dirençlerden değil sadece desteklerden bahsedilebileceğini vurguluyor.

Genel olarak dün 61 bin seviyesinin üzerinde olan kapanışın önümüzde ki günler için olumlu sinyaller verdiğini belirten uzmanlar, İMKB’de baskının bir miktar da olsa azalabilmesi ve tepki alımlarının kuvvetlenebilmesi için 61 bin 500 seviyesinin üzerinde kapanışların gerekli olduğunu vurguluyor.

Bugün yurtiçi tarafından önemli bir veri yokken, AB tarafından Euro Bölgesi Ticaret Dengesi ve ABD tarafından Michigan Tüketici Güven endeksi verileri takip edilecek.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLAR NEREDE DENGE BULACAK?
Dolar kuru, hem Euro/dolar paritesindeki geri çekilme hem de şirketlerin döviz açığını kapatma taleplerinden dolayı 1.6250 seviyesine kadar yükselmesine rağmen buradan döndü. Şimdilik kur 1.61'lerde kendisine destek bulmuş gibi görünüyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,6150, avro 2,2850 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,6090 liradan alınan dolar 1,6150 liradan satılıyor. 2,2740 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,2850 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,6110 lira, avronun satış fiyatı ise 2,2800 lira olmuştu.

Uzmanlara göre, Yunanistan konusunun netleşmemesi, dolar/TL'nin üzerindeki en büyük baskı sebebi olarak karşımızda duruyor.

Euro/dolar paritesi ise, 1.4074-1.4221 bandında hareket etti ve dünü 1.4203'den kapattı. Paritede sabah ilk işlemler 1.4138 seviyesinden geçiyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 94.36 dolar, altının onsu 1526.56 dolar civarında bulunuyor.

DIŞ BORSALAR DİKEN ÜSTÜNDE
Global ölçekte hem gelişen hem de gelişmiş piyasalarda ki satıcılı seyir devam ediyor.

Yunanistan’ın temerrüt riski global piyasalarda satışların artmasına sebep oluyor.

Analistler, Yunanistan’ın durumu netlik kazanana kadar olumsuz görüntünün süreceği ve tepki alımlarının yetersiz kalacağını öngörüyor.

Yunanistan’daki krizin ekonomik, sosyal ve politik olmak üzere üç ayrı şekilde büyüyerek fiyatlandırılması dün yurtdışı borsalara satış getirse de, saat 15:30’da ABD’de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesi kısmi toparlanma yaşanmasına imkan verdi.

Buna karşılık, Phily FED verisinin tahminlerin aksi şekilde kötü gelmesi, ikili dip senaryosunun tekrar konuşulmasına yol açarken, bu gelişmelerin tamamı sabah itibarıyla Asya Pasifik borsalarında satıcılı bir seyrin izlenmesine sebep oluyor.

Bugün sabah Yunanistan’da yeni kabinenin açıklanacak olmasının yanı sıra ABD’de saat 17:00 civarındaki tüketici güveni ile öncü göstergeler endeksi verileri bugün yurtdışı borsalara yön verecek.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq dün yüzde 0.29 değer kaybederken, S&P 500 yüzde 0.18 değer kazandı. Dow Jones'ta ise dünkü işlemler 11.875-11.990 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.54 değer artışı ile 11.961 puandan tamamlandı.Güney Amerika borsalarından Brezilya'da 1.17 değer kaybı vardı.

Avrupa borsalarından, Almanya'da yüzde 0.07, İngiltere'de yüzde 0.76, Fransa'da yüzde 0.38 değer kaybı oldu.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, Asya tarafında Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kaybetti. Nikkei Endeksi, 59,88 puan (yüzde 0,64) değer kaybederek 9,351.40 puandan kapandı.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında yeni gündeki işlemler değer kaybı yönünde devam etmekte.

Yunanistan'ın borç krizinin çözümüne yönelik belirsizliğin devam etmesi ve bu ülkede ortaya çıkan politik krizin etkisi ile Avrupa borsalarının yeni güne kayıplarla başlamaları bekleniyor.

IG Markets analistleri FTSE 100'ün 14, Dax'ın 15 ve Cac-40'ın 13 puan kayıpla açılacağını öngörüyorlar.

Piyasalarda bugün gözler yine Yunanistan konusunda olacak. Yunanistan'da Bakanlar Kurulu'nda değişikliklerin bu sabah açıklanması bekleniyor. Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Almanya Başbakanı Merkel bugün Berlin'de biraraya gelerek Yunanistan konusuna çözümü ele alacaklar.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler