FİNANS

Piyasalar haftaya biraz nefes alabilir

Geride bıraktığımız haftayı global anlamda çalkalanarak geçiren piyasaların önümüzdeki hafta daha olumlu bir seyir izlemesi bekleniyor.

Piyasalar haftaya biraz nefes alabilir

İMKB 100 Endeksi geride bıraktığımız haftada 58.907–56.405 bandı arasında işlem gördü. Endeks haftayı yüzde 3,29 gerileyerek 56.936 seviyesinden kapattı.

Banka Endeksi bu hafta yüzde 4,16 düşerken, Sanayi Endeksi yüzde 3,09 değer kaybetti. Haftalık işlem hacmi 9.157 milyon TL’den 9.470 milyon TL’e yükseldi. Bu hafta DJI yüzde 2,88, DAX ise yüzde 4,81 geriledi.

Yunanistan’da hükümet kurulamaması ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ülkenin en kalabalık eyaletinde yapılan seçimi kaybetmesi haberleriyle haftaya satıcılı başladık. Sonraki günlerde ise Yunanistan’da hükümet kurma çalışmalarının başarısız olması, 17 Haziran tarihinde yeniden seçime gidilecek olması ve Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan bankalarını fonlamayı durdurması borsalarda sert satışlara neden oldu. Euro Bölgesi’nden Yunanistan ve İspanya haricinde gelen haberlerin çoğunluğu olumluydu. Almanya’nın 1. çeyrekte GSYH’nın beklentinin beş kat üstünde büyüdü.

İtalya’da Mart ayı dış ticaret dengesinde beklentilerin çok üzerinde bir artış kaydedildi. İngiltere’nin işsizlik sayısında bir gerileme olduğu görüldü. Moody’s’in haftanın son işlem gününde 18 İspanyol bankanın kredi notunu durgunluk ve artan kredi kayıplarından ötürü düşürmesi haftanın son işlem gününde açılışta borsalarda yüzde 1’in üzerinde değer kaybetmesine neden oldu.

ABD tarafında ise FED’in ekonominin kötüleşmesi halinde daha fazla teşvik uygulanabilir şeklinde açıklamalarda bulunmasıyla Euro Bölgesi’nde yükselen stres daha da arttı. Ülkeden gelen veriler yine de düzelmeye işaret etmiyor.

Nisan ayında perakende satışlar yılın en yavaş artışını gösterdi, buna karşın NY FED imalat sanayi endeksi beklenende fazla arttı. ABD’de Nisan konut başlangıçları beklentilerin üzerinde bir artış kaydedilirken, Nisan kapasite kullanım oranı yüzde 79,2 olarak açıklandı (Beklenti 79’du.) Ülkenin sanayi üretimi yüzde 1,1 arttı, beklenti yüzde 0,6 artması yönündeydi. Haftanın 4. İşlem gününde ABD işsizlik ve devam eden işsizlik başvurularının beklentinin biraz üzerinde gelmesi ve ABD Mayıs Philadelphia iş dünyası aktivite endeksinin +10 beklenirken -5,8 olarak gelmesi Avrupa etkisi ile düşen piyasalarda satışların hızlanmasına neden oldu.

Yurt içinde ise işsizlik şubat ayında yüzde 10,4 oldu, geçen yılın aynı döneminde yüzde 11,5 düzeyindeydi. Yurt dışında yapılan açıklamalar ve veriler İMKB’nin satıcılı bir hafta geçirmesine neden oldu. Borsalarda hassasiyetin çok artmasından dolayı piyasalar en ufak bir haberi dahi fiyatlama eğilimindeydi.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA NELER BEKLENİYOR?
İMKB 100 düşen bir kanal içerinde hareket etmekte, kanalın üst seviyesi 58.000, altı seviyesi 56.100 olarak görülmekte. Endeks bu hafta dört kez 200 günlük ortalamayı test etti. Endekste zayıf görünüm devam etmekle birlikte 56.900’de bulunan 200 günlük ortalamanın üzerinde tutunulması halinde bir yükselişten bahsedebiliriz.

Yurt dışına bağlı olarak hareket eden İMKB önümüzdeki hafta Yunanistan konusunun biraz soğumasıyla bir nebze nefes alabilir. Haziranın ikinci haftasında ise piyasalar yine Yunanistan’ı konuşacak, bu süreçte siyasi liderlerin zaten ekonomik sıkıntılar içinde bulunan halka kemerler sıkılmayacak şeklinde vaatlerde bulunacak olmaları, Euro Bölgesi’ndeki stresin daha da artmasına neden olacaktır.

Haftaya yurt içinde ve dışında takip edeceğimiz veriler:
Pazartesi, Hazine Merkezi Yönetim İç- Dış borç verileri, Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi.

Salı, TCMB beklenti anketi, İngiltere TÜFE, Perakende fiyat endeksi, ABD 2. El konut satışları.

Çarşamba, Euro Bölgesi Cari işlemler dengesi, ABD MBA mortgage başvuruları ve 1 el konut satışları.

Perşembe, Fransa imalat sanayi ve hizmet PMI, İFO iş dünyası güven endeksi, Euro bölgesi imalat san. PMI, İngiltere GSYH, ABD Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri, İşsizlik Başvuruları, Süregelen İşsizlik Başvuruları.

Cuma, Almanya/GFK Tüketici Güveni Endeksi, Perakende Satışlar, Michigan Üniversitesi Güven Endeksi verileri.

Takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 57.200/58.000/58.500; destek seviyeleri ise 56.600/55.500/54.800 olarak görünmektedir.

(İntegral Menkul Araştırma ve Analiz Departmanı)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler