FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar haftaya nasıl başladı?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), haftaya yatay bir seyirle başladı. Endeks, 29 puan artışla 68 bin 721 puandan açıldı.

Piyasalar haftaya nasıl başladı?

Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.04 oranında değer kazandı. Dolar 1.5200, avro 2.2150 liradan haftaya başladı.

Paskalya sebebiyle Avrupa borsalarının kapalı olacağı bugün, endeksin düşük işlem hacimli yatay seyrini sürdüreceği, daha sonrasında ise bugün açılacak olan ABD borsalarını seyrini takip edeceği öngörülüyor.

Öte yandan İMKB’de ilk çeyrek bilanço beklentilerine bağlı olarak hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkması bekleniyor.

Teknik olarak baktığımızda, 69.000-69.800 aralığına doğru hareketine devam etmesi öngörülen endekste, gün içi yaşanacak gerilemelerde 68 bin seviyelerinin korunması muhtemel görünüyor. İşlem hacmindeki daralma nedeniyle endekste sert hareketlerin yaşanması beklenmiyor.

Veri takvimine baktığımızda, bugün ABD'de TSİ ile 17:00'da yeni konut satışları rakamları önem taşıyor.

Türkiye’de bu hafta takip edilecek önemli bir veri bulunmuyor. Yurtiçinde 12 Haziran genel seçim öncesinde partilerin mitingleri önem taşıyor.

Haftanın en önemli gündem maddesi, çarsamba günü açıklanacak olan ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararı ve ardından FED Başkanı Bernanke'nin düzenleyeceği basın toplantısı olacak.

Ayrıca, hafta boyunca ABD’de ve Avrupa’da şirket bilançoları da takip edilmeye devam edilecek. Coca-Cola, Ford, UBS, UPS, Amazon.com, Boeing, BP, Ebay,Exxon Mobil, Deutsche Bank, Pepsico. Microsoft, Motorola, Caterpillar ve Chevron bilançolarını açıklayacak önemli şirketler arasında yer alıyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLARIN DURUMU PEK PARLAK DEĞİL
ABD'nin kredibilitesinin ve bütçe sıkıntılarının olduğu gerçeği doların değer kaybetmesine neden oluyor.

Döviz tarafına baktığımızda, kurda bankalararası piyasalarda ilk işlemler 1,5170 civarında geçiyor.

İstanbul serbest piyasada ise, dolar 1,5200, avro 2,2150 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,5140 liradan alınan dolar 1,5200 liradan satılıyor. 2,2050 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,2150 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,5180 lira, avronun satış fiyatı ise 2,2090 lira olmuştu.

Teknik olarak bakıldığında, yukarı yönlü hareketlerde 1.5300-1.5700 direnç seviyeleri olurken, aşagı doğru hareketlerde ise 1.5000-1.4700 destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Euro/dolar paritesi ise, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 1.4533-1.4588 bandında hareket etti ve günü 1.4561 den kapattı. Parite bu sabah saatlerinde 1.4570 seviyesinde seyrediyor.

Önde gelen bir Japon bankasından kıdemli bir analist yaptığı değerlendirmede, paritede yukarı hareketin bugün 1.46 seviyesine kadar devam edebileceğini söyledi.

Paskalya tatili nedeniyle yatırımcıların büyük bölümünün hala piyasadan uzakta olduğunu ifade eden analist, ancak Asya'da yatırımcıların FED Başkanı Bernanke'nin FED tarihinde bir ilke imza atarak FOMC toplantısının ardından yapacağı basın toplantısında gevşek para politikasının devam edeceğine dair mesajlar vereceği beklentisi ile dolarda kısa pozisyonlarını artırdıklarını vurguladı.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, Brent petrol 124,2 dolar, ABD ham petrolü ise 112,7 dolardan işlem görüyor. Altının onsu 1515.90 dolar civarında bulunuyor.

AVRUPA TATİLDE, ABD AÇILIYOR
Paskalya nedeniyle, yurtdışı borsalardan Avrupa ve Amerika borsaları cuma günü işlem görmedi.

Bugün de İngiltere, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hong Kong, İtalya, Hollanda, Polonya, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Avustralya, Yeni Zelanda ve İzlanda piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak.

ABD borsaları bugün yeniden işleme açılıyor. ABD vadelileri sabah saatlerinde hafif artıda bulunuyor.

Bu sabah, Uzakdoğu borsalarından Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kaybetti. Nikkei Endeksi, 10,25 puan (yüzde 0,11) değer kaybederek 9,671.96 puandan kapandı.

Selçuk Altun/Ekonomi-Finans Editörü

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler