FİNANS

Piyasalar kritik bir haftaya giriyor

Önümüzdeki hafta, iç piyasada enflasyon ve sanayi üretimi verisi ile Fitch toplantısı önemle takip edilecek.

Piyasalar kritik bir haftaya giriyor

Küresel piyasalarda gündem fazla değişmedi. Sadece piyasalarda gelecek yıla ilişkin beklentiler biraz daha iyileşti denilebilir.

Ancak Euro Bölgesi’nde Yunanistan ve İspanya konusundaki belirsizlikler devam etmekte, bankacılık birliğine yönelik adımlar ve 2013 bütçesi konusunda tartışmalar yapılmakta.

Kasım ayında özellikle Yunanistan’a yapılacak yardım konusunda daha somut kararlar verilmesi beklenmekte. İspanya Başbakanı Rajoy’un ise yardım başvurusu konusunda isteksiz olduğu ifade edilmekte.

Öte yandan, ABD ekonomisinden gelen son veriler ve son tarım dışı istihdam verileri oldukça olumlu. Sandy kasırgası ile sarsılan ülkede ekonomik toparlanmanın yavaş yavaş daha iyiye doğru gittiği söylenebilir.

Euro Bölgesi’nde ise resesyon devam ediyor. Ancak Alman ekonomisine ilişkin son veriler daha umut verici. Diğer taraftan Japonya’da resesyon belirtileri artarken, Çin ekonomisinde hafif hızlanma işaretleri görülmekte.

Petrol fiyatlarında göreli olarak düşük seyir devam etmekte. Altın fiyatları da artan doların etksiyle geriledi.

Euro/dolar paritesi 1.2850 civarında seyrederken; dolar/yen paritesi 80.50 dolaylarında.

Altının onsu 1685 dolar civarında.

Brent ham petrolünün varili 107.55, ABD hafif ham petrolünün varili ise 85.60 dolar civarında.

Türkiye ekonomisinde geçen hafta Eylül ayı dış ticaret verileri açıklandı. Dış ticret açığındaki düzelme devam etti. Ancak Eylül ayında da sağlanan ihracat artışının büyük bölümünün "geçen aylara göre gerileme olsa da" altın ihracatından meydana gelmesi gerçekte iyileşmenin daha sınırlı olduğunu teyit etti.

Zaten açıklanan Ekim ayına yönelik TİM ihracat verileri her ne kadar Kurban Bayramı’nın etkisi de olsa ihracatta bir azalma olduğunu göstermekte. İthalattaki gerilemenin sürmesi ise ekonomik yavaşlamanın devam ettiğine işaret etti. Kur ve faizler ise not artırımı beklentileri ve Hazine’nin olumlu karşılanan iç borçlanma programıyla birlikte gerilemeye devam etti. Bayramdan önce açıklanmış olan Merkez Bankası’nın “Enflasyon Raporu”nda ise bankanın 2012 enflasyon tahminini OVP’de verilmiş olan yüzde 7.4’e yükselttiği görüldü. Bu nedenle rapor piyasalarda sürpriz yaratmadı.

Önümüzdeki hafta Ekim ayı enflasyon verileri ve Eylül ayı sanayi üretim verileri açıklanacak. Ekim ayı tüketici fiyatları artışının son yapılan vergi artış ve zamlarının etkisiyle yüzde 2’yi geçmesini ve yıllık enflasyonun ise baz etkisi dolayısıyla yüzde 8 civarına gerilemesini beklemekteyiz. Ayrıca 8 Kasım tarihinde Fitch’in düzenleyeceği toplantıda ajansın Türkiye konusundaki değerlendirmeleri izlenecek. Bu sunumda Türkiye için bir not artırımı açıklamasından çok, görünümün yükseltilmesi olasılığının daha fazla olduğuna inanmaktayız.

Haftaya piyasalardaki olumlu havanın hem küresel piyasalardaki gelişmelere, hem de Fitch toplantısına bağlı olarak sürmesini beklemekteyiz. Ancak gösterge bileşik faizlerin yüzde 7 ile dip noktalarına geldiğini düşünmekteyiz. Fitch’den bir not artırımı gelmesi halinde gösterge faizin kısa vadede yüzde 6.8’lere doğru harekete devam etmesi daha sonra ise tekrar yükselmesi beklenebilir. Kurlarda da aşağı yönlü eğilimin bir süre devam edeceğini tahmin ediyoruz. Olumlu havanın devam etmesiyle dolar/TL paritesi 1.77’lere doğru gerileyebilir.

Fitch toplantısından bir not artırımı gelmemesi halinde ise piyasaların olumsuz etkilenmesinin kısa süreli olacağını düşünüyoruz.

Haftaya yurt içinde ve dışında takip edeceğimiz veriler:

Pazartesi; Türkiye Tüfe ve ÜFE, ABD ISM İmalat Sanayi Dışı Endeksi

Salı; Türkiye TCMB Aylık enflasyon değerlendirmesi, Fransa, Almanya, Euro Bölgesi Hizmet sektörü PMI, İngiltere Sanayi Üretimi, Almanya Fabrika Siparişleri

Çarşamba; Euro Bölgesi Perakende Satışlar, Almanya Sanayi Üretimi, ABD Mortgage Başvuruları

Perşembe; Türkiye Sanayi Üretimi ve TCMB beklenti anketi, Almanya Cari İşlemler Dengesi, Fransa Dış Ticaret Dengesi, İngiltere Merkez Bankası Faiz Kararı, Euro Bölgesi Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı, ABD Dış Ticaret Dengesi, İşsizlik Başvuruları ve Süregelen İşsizlik Başvuruları

Cuma; Almanya TÜFE, Fransa Sanayi Üretimi, İtalya Sanayi Üretimi, ABD Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni Endeksi, ABD Toptan Eşya Stokları verileri açıklanacaktır.

Takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 71.800/72.500/73.000, destek seviyeleri ise 71.000/ 70.500/70.000 olarak görünmektedir.

Kaynak: T-Bank ve İntegral Menkul Değerler

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler