FİNANS

Piyasalar kritik haftaya nasıl başladı?

Gözlerin Merkez Bankası'nın çarşamba günkü faiz kararına çevrildiği yurtiçi piyasada, Dolar/TL yatay açılış yaptı.

Piyasalar kritik haftaya nasıl başladı?

Piyasalar yeni haftaya 'Doha' etkisine bağlı olarak petrol fiyatlarında sert değer kayıpları ile başladı. Döviz cephesinde ise daha sakin bir görünüm var. Cuma günü 2.8550 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.86'yı geçti.

Kurda işlemler piyasaların açılış dakikaları itibariyle 2,8630 TL'den geçiyor.

Diğer taraftan Borsa İstanbul (BİST), küresel piyasaların etkisiyle haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı. BİST'te ilk işlemler 392 puan kayıpla 85.180 puan seviyesinden gerçekleşti. Açılş itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,46 oranında değer kaybetti.

Merkez Bankası'nın Çarşamba günü kararlarını açıklayacağı Nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısı bu haftanın en önemlini gündem maddesini oluştururken, iç ve dış veri gündeminin zayıf olduğu haftanın ilk gününde piyasalarda yurtdışı gelişmelere paralel bir seyir bekleniyor.

Asya borsaları Doha'da petrol üreticileri arasında gerçekleştirilen toplantıda üretimi dondurmaya dair herhangi bir anlaşmaya varılamamasının ardından gerilerken, petrol fiyatları da sert değer kayıpları yaşadı.

Katar'ın başkenti Doha'da dün bir araya gelen 18 ülkenin temsilcileri petrol üretim seviyesini Ekim 2016'ya kadar Ocak ayındaki seviyelerde sabit tutma konusunda bir anlaşmaya varamadı. Grup, Suudi Arabistan'ın İran'ın da katılmasını istemesinin ardından dağıldı.

TEB Stratejisti Erkin Işık bu sabahki notunda, petrol fiyatlarındaki gerilemenin özellikle petrol ihracatçısı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yönelik risk algısını azalttığını belirterek, "Petrol fiyatlarındaki gerilemeye karşın TL benzer para birimlerine paralel bir seyir izledi. Bu da muhtemelen TCMB'nin bu haftaki toplantısında daha fazla gevşemeye gideceği beklentilerinden kaynaklanıyor. Bir diğer faktör ise CHP ve MHP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasını desteklemesi sonrası siyasi tarafta tansiyonun artması olabilir" dedi.

Enflasyondaki düşüşün yanı sıra gelişmekte olan piyasalar lehine seyreden global koşullar Merkez Bankası'nın Mart'ta başladığı faiz indirimlerine devam etmesi için uygun ortam sunarken, yeni başkan yönetiminde ile ilk kez toplanacak Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyor.

Bankacılara göre her ne kadar ana beklenti olmasa da TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında daha agresif bir indirim yapabileceği endişeleri, kurda yönün aşağıya çevrilmesinin önünde bir engel olarak görülüyor. Bankacılar normalde piyasa dinamiklerine ters olmasına karşın, bu hafta agresif indirimlerin yapılmaması durumunda, 50 baz puanlık bir indirimin dolar/TL'ye pozitif etkisini görmeyi bekliyorlar.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler