FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar yeni yıla kötü başladı

2013'ü yüzde 13 kayıpla geride bırakan piyasalar, 2014 yılına siyasi risklerle girdi.

Piyasalar yeni yıla kötü başladı

SELÇUK ALTUN - MYNET
Borsa İstanbul (BİST), yeni yıla 434 puan düşüşle 67,367 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0,64 oranında değer kaybetti. Açılış sonrasında satışların yoğunluk kazanmasıyla birlikte 65.825 puana kadar gevşeyen endeks, günü 815 puan (yüzde 1,20) düşüşle 66.985 puandan tamamladı.

Dolarda ise tansiyonun yine yükseldiği görülüyor. Güne 2,16 TL seviyelerinden başlayan kur, 2,1883 TL'ye çıkarak rekor kırdı. Kurda kapanış saatlerinde işlemler 2,1730 TL'den geçiyor.

17 Aralık'tan bu yana rüşvet ve yolsuzluk soruşturma haberleri ile dalgalanan piyasalar, yeni yıla zam haberlerinin etkisiyle başladı.

Kur ve faiz tarafında yaşanan yükselişler nedeniyle zor günler yaşayan borsayı yeni yıl zamları da kötü etkiliyor.

Yeni yılın ilk gününde Bakanlar Kurulu Kararına göre, yeni binek otomobil, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve cep telefonlarında uygulanan ÖTV'de artış yönünde düzenleme yapıldı. Düzenleme ile binek otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3,5-4 civarında artış bekleniyor. Kurdaki yükseliş nedeniyle ortalama yüzde 10 civarında fiyat artış beklentilerinin ortaya çıktığı sektörde, şimdi ÖTV tarafından da bir baskı söz konusu olacak. Bu da borsadaki otomotiv firmaları açısından olumsuz bir görüntü ortaya koyuyor.

Diğer taraftan, ÖTV artışının otomotiv sektörü ve bağlantılı sektörlerdeki istihdamı ve planlanan yatırımları olumsuz etkileyeceği düşünülüyor.

Siyasi gündemi yakından takip eden piyasalarda, kur ve faizdeki hareketlere duyarlılığın devam etmesini bekleniyor.

Teknik olarak bakıldığında; yeni yılın ilk günlerinde direnç olarak 68.000 ve 68.500, desteklerde ise 66.000 ve 64.500 seviyeleri ilk olarak izlenecek.

Bugün ABD tarafında açıklanacak olan haftalık işsizlik başvuruları, devam eden işsizlik başvuruları, üretim PMI ve ISM imalat endeksi verileri ile Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Euro Bölgesi imalat PMI verileri ve İngiltere imalat PMI verisi piyasaların takibinde olacaktır.

Yurtiçinde ise Aralık ayı imalat PMI verisi açıklanacak.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

[**Canlı borsa

](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS), [**](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS)


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler