FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar yine bozuk çalıyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne hafif ekside yatay bir başlangıç gerçekleştirdi. Dolar kuru, paritede yaşanan sert düşüşe önemli bir tepki vermedi.

Piyasalar yine bozuk çalıyor

Selçuk Altun /EditörEndeks, 21 puan düşüşle 51.183 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.04 oranında değer kaybetti.

Merkez Bankası’nın eleştirilen müdahalelerine rağmen, kurun hala istenilen seviyeye düşmemesi iç piyasalar üzerindeki önemli tehdit unsurlarından birisi olarak önem taşıyor.

Bunun yanında, Euro Bölgesi krizine ilişkin riskler ve yurtiçindeki siyasi gelişmeler de baskı yaratmaya devam ediyor.

Teknik olarak bakıldığında; güne yatay bir başlangıç yapan endekste 51.000 ve 50.600 günlük işlemlerde destek seviyeleri olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre; 50.600 desteğinin kırılması halinde satış baskısı ivme kazanacak. Endekste gün içinde yaşanabilecek tepki yükselişlerinde ise 52.200 ve 52.600 seviyeleri ilk dirençler olarak izlenebilir.

Bugün açıklanacak veriler arasında ABD’de Aralık ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı, Euro Bölgesi’nde Aralık ayı tüketici ve sanayi güveni, Kasım ayı perakende satışları, Aralık ayı iş dünyası elverişlilik göstergesi ve ekonomik güven göstergesi ile hizmet sektörü güven göstergesi bulunuyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

EURO DARMADAĞIN, DOLAR YÜKSELİŞTE
Fransa’nın düzenlediği tahvil ihalelerinde faiz oranlarının yükselmesi ile ABD’de beklentilerden iyi gelen özel sektör istihdam verileri ile işsizlik maaşı başvurusu rakamları Euro/dolar paritesinin Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine neden oldu.

Dün Euro/dolar paritesi 1,2800 seviyesininde altına geriledi. Buna rağmen içeride dolar kuru 1.89’un üzerine çıkamadı.

Bu sabah paritede ilk işlemler 1.2770 seviyesinden geçiyor. Bu sabah interbank piyasada dolar/TL kotasyonları ise güne 1.8815-1.8840 TL seviyesinde başladı.

Parite 1,2770 seviyesinde seyrederken, risk iştahının azalmasıyla doların değer kazanmasına rağmen altın fiyatları da yukarı yönlü hareketine devam ediyor. Altın 1.626, Brent Petrol 112 dolarda.

GLOBAL BORSALAR DALGALANIYOR
Kritik Merkel-Sarkozy görüşmesi öncesinde global piyasalarda dalgalı seyir sürüyor.

Avrupa Bölgesi borç krizinin gölgesinde kalmaya devam eden piyasalar, ABD’den son dönemde gelmeye devam eden görece olumlu ekonomik verilere, dün yenilerinin eklenmesine karşın günü satışlarla tamamladı.

Avrupa Merkez Bankası’nın Aralık ayındaki 3 yıl vadeli likidite desteğinin Avrupa bankacılık sektöründeki stresi azaltmaya yetmediği endişeleri, Fransa’nın dünkü tahvil ihalesinin piyasalar tarafından çok tatminkar bulunmaması ve Macaristan’a ilişkin artan kaygılar, dün Avrupa borsalarında yüzde 1 civarında kayıplara neden oldu.

ABD borsaları, beklenenden iyi gelen özel sektör istihdam verisi ve haftaya başlayacak 4'üncü çeyrek bilanço açıklama dönemine ilşkin beklentiler ile dünü daha pozitif bir tabloda tamamladı.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq dün yüzde 0.81, S&P 500 yüzde 0.29 değer kazandı. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 12.283-12.435 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.02 değer kaybı ile 12.415 puandan tamamlandı.

Avrupa borsalarından Almanya yüzde 0.25, Fransa yüzde 1.53, İngiltere yüzde 0.78 değer kaybetti.

Güney Amerika borsalarından Brezilya yüzde 1.38 değer kaybı vardı.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, Asya tarafında düşüşler yaşandığı gözleniyor. Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 98,36 puan (yüzde 1,16) değer kaybederek 8,390.35 puandan kapandı.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratları düşüş yönünde hareket ediyor.

Avrupa borsalarının yeni güne küçük düşüşlerle başlamaları bekleniyor.

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini gözleyen piyasada, açıklanacak güçlü rakamların Avro Bölgesi borç krizine yönemik endişeleri gidermeyeceği beklentileri nedeniyle piyasanın yatay seyir izleyeceği öngörülüyor.

Analistler, UniCredit'in bedelli sermaye artırımında uyguladığı yüksek iskontonun diğer Avrupa bankaları tarafından takip edilebileceği endişelerine de işaret ediyorlar.

IG Markets, FTSE 100'ün 5, Dax'ın 2 ve Cac-40'ın 3 puan gerilemesini bekliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler