FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda neler bekleniyor?

Önümüzdeki hafta yine küresel piyasalar yakından izlenecek. Yurtiçinde ise, gözler TCMB’nin PPK toplantısında olacak.

Piyasalarda neler bekleniyor?

Geçen hafta boyunca Euro Bölgesi ekonomilerine yönelik endişeler piyasalara hakim oldu. İtalya ve Yunanistan’da hükümetlerin kurulmaları piyasaları rahatlatlasa da; gerek bu hükümetlerin gerekli reform programlarını uygulama konusundaki belirsizlik, gerek krizin İspanya ve Fransa gibi diğer bölge ülkelerine sıçraması endişeleri piyasaların moralini bozuyor.

Son durumda ECB’nin IMF’den fon sağlamaya başlayabileceği yolundaki haberler Euro'ya biraz nefes aldırmış durumda.

ABD ekonomisinden gelen veriler geçen hafta biraz daha olumluydu. Ancak ülkenin bütçe açığını azaltma konusunda kongredeki tartışmaların sürmesi endişeleri artırmakta. Brezilya’nın kredi notunun artması ise bu ülke ekonomisinin sağlam durumunu ortaya koydu.

Petrol ve emtia fiyatları ise bir önceki haftaya göre biraz yükseldi. Ancak Euro Bölgesi ve dünya ekonomisine yönelik durgunluk endişeleri fiyatları baskı altında tutmaya devam etti.

Piyasaların kapanışı itibari ile; Euro/dolar paritesi 1.3575 civarında seyrederken; dolar/yen paritesi 76.65 dolaylarında. Altının onsu 1726 dolar civarında. Brent petrolünün varili 109, ABD ham petrolünün varili ise 99 dolar civarında.

Türkiye ekonomisinde haftanın verileri cari açık, bütçe ve işsizlik oranlarıydı. Cari açıktaki artış eğilimi devam ederken, bütçe ve isşizlikte daha olumlu veriler vardı.

Piyasalar ise dünya ekonomisindeki durgunluk endişeleri ve Euro Bölgesi’ndeki çalkantının sürmesinden olumsuz etkilendi. Dolar/TL paritesi 1.80’in üzerine çıkarken, gösterge bileşik faiz yüzde 10’u aştı.

Önümüzdeki hafta 23 Kasım’da Merkez Bankası’nın PPK toplantısı var. Burada bankanın faizlerle ilgili yeni bir karar alması bekleniyor. Ayrıca Kasım ayı imalat sanayii kapasite kullanım oranları açıklanacak.

Önümüzdeki hafta kurlardaki değişimin daha çok Euro/dolar paritesindeki eğilime göre şekilleneceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’ndeki krizin devamı halinde, ABD Doları'nın küresel piyasalarda değer kazanımının ve risk iştahındaki azalmanın devam etmesi bekleniyor. Bu da Türk Lirası'ndaki zayıf durumun sürmesine neden olarak dolar/TL’nin 1.80’in üzerindeki hareketinin devam etmesini sağlayabilir.

Ancak buna da Merkez Bankası likiditeyi biraz daha kısarak cevap verecektir. Diğer taraftan, risk iştahındaki azalma ve yurtiçi Hazine ihalelerine yönelik ilginin azalması sonucu gösterge bileşik faizin de yüzde 10.5’un üzerindeki hareketinin devam edeceği tahmin ediliyor.

(T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler