FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda yeni haftada neler bekleniyor?

Önümüzdeki hafta, küresel piyasalar ve ABD ekonomisi izlenecek. Doların yüksek seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Piyasalarda yeni haftada neler bekleniyor?

Bu hafta Yunanistan’ın borç takasının başarıyla tamamlanması sonrasında Euro Bölgesi’nde oluşan göreli rahatlama ve ABD ekonomisinden gelen olumlu ekonomik veriler nedeniyle küresel piyasalarda daha rahat bir ortam oluştu.

Ayrıca, ABD Merkez Bankası Fed’in ABD ekonomisi konusunda daha olumlu açıklamalarda bulunduğu gözlendi. Bu arada Fed 2014’e kadar politika faizini düşük tutma sözünü yineledi. Bu çerçevede, başta ABD borsaları olmak üzere küresel borsalarda yükseliş yönünde bir eğilim vardı. Diğer taraftan, ABD ekonomisinin daha sağlam adımlarla büyümeye başlaması, ülkede üçüncü parasal genişleme beklentilerini zayıflattı; bu da gelişmekte olan ülkelere yöneli risk iştahını azalttı. Aralarında TL’nin de olduğu bu ülke para birimleri özellikle dolara karşı değer kaybettilier. Ayrıca ABD’de bono faizlerinin yükselmesi, gelişmekte olan ülke faizlerinde yükselme yönünde etkide bulundu.

Euro da bu hafta ABD Doları'na karşı değer kaybetti. AB tarafında ise Yunanistan konusunda sakinleşme görülürken, gözler İspanya ve Portekiz ekonomilerinin durumuna çevrilmiş durumda. Bu arada, Çin ekonomisinde yavaşlama sinyalleri gittikçe artmakta ve ülkede faiz oranları geriledi. Emtia fiyatları ise bu hafta ABD’den gelen açıklamalardan sonra doların güçlenmesinden olumsuz etkilendi. Özellikle altında sert bir düşüş yaşandı. Petrol fiyatları ise gerilemekle beraber yüksek düzeyde seyretmeye devam ediyor.

Euro/dolar paritesi 1.3145 civarında seyrederken; dolar/yen paritesi 83.60 dolaylarında. Altının onsu 1652 dolar civarında. Brent petrolünün varili 123.90, ABD ham petrolünün varili ise 105.70 dolar civarında.

Türkiye’de piyasalar ABD Merkez Bankası Fed’in yaptığı açıklamalar sonrası dolardaki güçlenmeden ve faizlerdeki çıkıştan etkilendi. Ayrıca cari açık verisinin yüksek kalması da TL’yi olumsuz etkiledi. Bu nedenle dolar/TL paritesi tekrar 1.80’in üzerine yükselirken; gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.50’lara yükseldi. Cuma günü Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın faiz koridorunu daraltma olasılığından söz etmesi ise faizleri aşağı yönlü etkiledi. Dolar/TL ise tekrar 1.80’in üzerine yükselmiş durumda.

Açıklanan makro ekonomik verilere bakıldığında ise Ocak ayında cari açığın yüksek seyretmeye devam ettiği ve bu veride herhangi bir iyileşme olmadığı görülmekte. İşsizlik oranında ise Aralık döneminde mevsimsel nedenlerden dolayı bir miktar yükselme görüldü. Şubat ayı bütçe verileri ise bütçe performansında olumsuz bir görünüm verdi ve ekonomide yavaşlama belirtilerinin bütçede etkili olmaya başladığına işaret etti. Önümüzdeki hafta Mart ayı kapasite kullanım oranları açıklanacak.

Önümüzdeki hafta para piyasalarının daha çok küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak hareket etmesini bekliyoruz. ABD ekonomisine ilişkin veriler ve bu ülkenin faiz oranları dünya ekonomilerini etkilemeye devam edecek gibi görünüyor. Euro Bölgesi’nde ise geçen haftalara göre daha sakin bir seyir izleneceğini ve özellikle İspanya ve Portekiz ekonomilerinin yakından takip edileceğini tahmin ediyoruz. Bu bağlamda, kısa vadede dolardaki güçlenmenin sürmesi beklenebilir. Petrol fiyatlarındaki seyir de Türkiye’ye yönelik risk iştahını ve yurtiçi piyasaları etkileyecektir. Bu çerçevede, dolar/TL paritesinin 1.79-1.83 aralığında hareket edeceğini tahmin etmekteyiz. Gösterge tahvilin bileşik faizinin ise yüzde 9.20-9.50 aralığında seyredeceğini öngörmekteyiz.

(Dr. M.Veyis Fertekligil Baş Ekonomist - T-Bank)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler