Tahvil sahipleri ile ihraççıların güvence altında tutulduğu bir borçlanma yöntemi olan değişken faizli ihraçlar sıkça araştırılmaktadır. En basit tanımı ile değişken faizli ihraçlar, getirisi önceden belirlenen farklı bir değişkene endekslenen kıymetlerdir. Dolayısıyla değişken faizli ihraçlar, işlem boyunca ilgili kişilerin risklerini minimuma indirmektedir.
Getirisi daha önceden belirlenen farklı bir değişkene endekslenen kıymetlere değişken faizli ihraçlar denilmektedir. Ancak değişken faizli ihraçların tam olarak açıklanabilmesi için bu borçlanma çeşidinin tercih edilmesindeki belirleyici etkenlere de değinilmelidir. Bu borçlanma yönteminde tahvil sahipleri ile ihraççılarının güvenceye alınması hedeflenmektedir. Dolayısıyla piyasaların belirsiz olduğu süreçlerde tahvil arz eden kişilerin kayıplarla karşılaşmalarının önüne geçilmektedir. Yani değişken faizli ihraçlar, işlem sürecine dahil olan iki tarafın da riskini azaltmaktadır.
Kurumların finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla önceden belirlenen getiri oranı üzerinden gerçekleştirilen yatırım türlerinden biri tahvil olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca tahvil, değişken faizli borçlanma araçları denilince ilk akla gelen unsurlardandır. Buna bağlı olarak değişken faizli tahvilin ne anlama geldiğinin de açıklanması gerekmektedir. Değişken faizli tahvil, oranların piyasa koşullarına bağlı olarak güncellendiği bir borçlanma aracıdır. Uzun vadeli borçlanma araçları arasında yer alan tahvillerin alım satım sürecinde de enflasyon rakamları dikkate alınmaktadır. Enflasyon rakamlarına göre değişiklik gösteren faiz oranları, değişken faizli tahvillerin hesaplanmasında temel alınan unsurlardandır.
Özel sektör tahvilleri söz konusu olduğu zaman, kupon faizinin belirlenmesi üzere referans faize ek olarak tahvilin ihracı esnasında belirlenen risk primi de göz önünde bulundurulmaktadır. Yani değişken faizli tahvillerin kupon ödemelerinde her bir kupon ödemesi, dönemsel olarak piyasa faizlerine eşitlenmektedir. Dolayısıyla bu tarihte kupon ödemelerinin fiyatı nominal değerine eşitlenmekte ve iki ayrı kupon ödemesi arasındaki tarihlerde de büyük bir farka rastlanmamaktadır. Ayrıca değişken faizli tahvillerde ele alınan kupon oranları, piyasa faizlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tahvillerin vadeye kadar portföyde tutulması durumunda bu kıymetlerden elde edilecek olan getiri belli değildir.