FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir haftanın en düşüğünde

Dolar/TL bir haftanın en düşük seviyelerinde seyrediyor, AMB piyasada yön belirleyici olabilir.

Bir haftanın en düşüğünde

Rusya Ukrayna gerginliğinin askeri çatışmaya dönüşmeyeceği yönündeki beklentiler ve iç siyasi gerginliğin nispeten azalmasının da desteğiyle dolar/TL bir haftanın en düşük seviyesinde işlem görürken piyasa bugün Avrupa Merkez Banaksı (ECB) toplantısından çıkacak sonuca odaklanacak.

2.20'NİN ALTINI TEST EDEBİLİR

Bankacılar küresel gelişmelerin de desteğiyle dolar/TL'nin bugün 2.20 seviyesinin altını test edebileceğini belirtirken bugün iç piyasada ise yön belirleyici bir gündem maddesi olmadığını söylediler. Dış piyasada ise ECB haricinde ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Euro yatırımcıların AMB'nin bugünkü toplantısında politika gevşetmesini beklemeleriyle bugün baskı altında kaldı. ECB'nin bugün faiz indirmekten kaçınması, bunun yerine kredi koşullarının gevşetilmesi yönünde bir adım atması bekleniyor. Dolar karşısında 1.3707'ye kadar gerileyen Euro bugün 1.3728 seviyesinde işlem gördü.

GÜNE NASIL BAŞLADI?

Dün en düşük 2.2006'yı test eden dolar/TL bugün ise güne TSİ 08.38'de 2.2060/2.2080 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.6171/2.6198 seviyesinde işlem gördü. Bugün yurtdışı kaynaklı gündemin en önemli maddesinin AMB toplantısı olacağını belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "İç tarafta sosyal medyada yayımlanan ses kayıtlarına piyasaların giderek daha fazla duyarsızlaştığını görüyoruz. Bu da siyasal risk algılamalarının normalleşmesini beraberinde getiriyor" dedi ve ekledi: "AMB'nin genişlemeci bir politika izlemesi Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler açısından olumlu bir sinyal teşkil edebilir. Dolar/TL kurunda ise bugünkü işlemlerde 2.20 seviyesinin altının test edilmesi olası duruyor" dedi.
BEJ KİTAP'A TEPKİ GELMEDİ

Öte yandan küresel piyasalarda Fed tarafından açıklanan Bej Kitap raporuna da önemli bir tepki göstermedi. Beige Book raporunda, ülke genelinde etkili olan soğuk hava koşullarının son haftalarda alışveriş ve tüketici harcamalarını olumsuz etkilediğine dikkat çekildi. Hazine'nin iki hafta süren ve beş tahvilin ikişer kez ihraç edildiği yüklü ihale döneminin sona ermesi ile birlikte piyasa üzerindeki arz baskısı da ortadan kalkmasıyla dün iki ve 10 yıllık gösterge faizlerin getirileri 10 ile 20 baz puan civarında geriledi. Tahvil bono piyasasında 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin spot kapanışta ortalama bileşik faizi yüzde 10.68, valörlüde yüzde 10.58 seviyesindeydi. Yeni iki yıllık gösterge olan 24 Şubat 2016 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.13, valörlüde yüzde 11.14 seviyesindeydi. Bankacılar bu ayın son işlem gününe kadar uzun vadeli tahvil ihalesi olmasının son iki haftada yaşanan arz yönlü baskıları azaltacağını ve ikincil piyasaya destek olabileceğini bekliyorlardı.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler