FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar, ABD verisiyle düşüşe geçti

ABD faiz artışının ötelenebileceği algısı yaratan perakende verileriyle dolar/TL yönünü aşağı çevirdi.

Dolar, ABD verisiyle düşüşe geçti

Güne küresel büyüme endişeleriyle sert bir yükselişle başlayan dolar/TL ABD faiz artışının ötelenebileceği algısı yaratan ABD perakende verileriyle yeniden düşüşe geçti.

ABD'de perakende satışlar Aralık'ta yüzde 0.9 ile beklentilerin üzerinde azalırken, otomotiv dışındaki çekirdek satışlar değişim beklenmemesine karşı yüzde 1 düşüş kaydetti. Perakende satışlarda Ocak 2014'ten bu yana görülen en büyük düşüş gerçekleşti.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Dünyada petrol fiyatları sert düşerken ve dünya genelinde sadece ABD büyürken, ABD'de faiz artışlarının başlayabileceği endişesi sabah yaşanan sert satışların ana nedeniydi. ABD verileri bu beklentiyi desteklemeyince kur yeniden 2.30'lardan 2.28'li seviyelere geldi. Benzer seyri diğer gelişmekte olan ülke piyasalarında da gördük" dedi.
Dünya Bankası öngörüyü değiştirdi

Euro bölgesi, Japonya ve bazı gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıflığa dikkat çeken Dünya Bankası, Haziran'da yüzde 3.4 olarak açıkladığı 2015 küresel ekonomi büyüme tahminini yüzde 3'e düşürdü. Türkiye tahmininde ise revizyona gitmedi.

Fed'in faiz artışında acele etmeyeceği ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kısa sürede yeni bir gevşeme adımı atacağı beklentileriyle küresel piyasalarda artan risk iştahı ve petrol fiyatlarının 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle dolar/TL dün 1 ayın en düşük seviyesinde seyrediyordu.

Dün akşam saatlerinde 2.28'li seviyelerde işlem gören gece 2.30'u aşan dolar/TL, saat 17:15'te 2.2838/2.2841 seviyesinde bulunuyor. Sepet bazında TL ise 2.50'li seviyelerden aynı saat itibarıyla 2.4867/2.4876 seviyesine geriledi.

Faizde aşağı yönlü hareket sürüyor

Bir süredir devam eden küresel düşük faiz ortamının Fed açıklamalarıyla desteklenmesi ve talepli Hazine ihaleleri ile faizlerde aşağı yön dün de devam etmesini sağladı.

Tahvil/bono piyasasında 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin spot kapanışta ortalama bileşik faizi dün yüzde 7.21, valörde son işlem ise yüzde 7.21 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.23 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.09 oldu.

Öte yandan 16 Kasım 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 7.44 ortalama bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.53 oldu.

Bugün spot kapanış yüzde 7.57 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.39 oldu.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**

Serbest piyasa

, döviz çevir, döviz çevirici**


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler