Avrupa’da yaşanan borç krizi geçtiğimiz hafta yaşanan borçlanma maliyetlerinin artması ile güvenli liman algısının son derece belirsiz olduğu piyasalarda emtialar ve endeksler paralel düşüyor.
Bu karmaşık dönemde dolar gelişmekte olan tüm para birimleri karşından değer kazanmaya devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde ülkelre baktığımız yıl başından beri Günay Afrika Ran'dı yüzde 20 değer kaybederken Polonya Zlotisi yüzde 10.4 düştü bununla birlikte Macaristan Forint'i yüzde 9 düştü.
Dolardaki yükselişin sebebi, piyasaya gelen ilk sebep piyasalardaki tedirginlik. Dolar hala güvenli liman olarak görülmeye devam ediyor.
Huzursuzluk en temel etken biraz daha detaylandırırsak geçtiğimiz hafta İtalya Yunanistan tarafındaki güven oylamaları ile başlayan dönemde yükselişe geçen dolar kamu borcu kaygıları bütçeler konusunda anlaşmazlıklar doları bugüne taşıdı.
İçeride baktığımızda ise TL’nin değer kaybı gelişmekte olan diğer ülkelerin para birimleri ile kıyaslandığında ciddi değer kaybı yaşadı. Merkez Bankası verilerine göre 2011 başında 1.54’ler seviyesindeki dolar TL haftanın ilk işlem gününde 1,7582’ye kadar yükseldi. Bu artış ile kur ortalama yüzde 20 yukarı hareket etmiş oldu. Dolar tarafındaki bu artışın yanı sırra 1 / 2 Euro / TL ve 1 / 2 USD / TL'den oluşan sepet kurda haftanın ilk işlem gününde 2.14’lerden başladığı günün sonunda 2.18’e kadar çıktı.
Doların bu yıl içinde geldiği en düşük seviye 1,5000 lira ile nisan ayının başlarında görülmüş, 4 Ekim Salı günü ulaşılan 1,9050 lira da en yüksek seviye olarak kaydedilmişti.
Şimdi bu noktada merak edilen doların ne kadar daha çıkacağı ve ikici soru ise Merkez’den bir müdahale gelip gelmeyeceği.
SURİYE GERİLİMİ DOLARI YABANCIYI GERİYOR
Tacirler Menkul Değerler Satış Pazarlama Müdürü Mert Yılmaz konuya dair Gazeteport’a yaptığı değerlendirmede içeride yabancı yatırımcının tedirginliğine değindi. Son dönemde Türkiye ve Suriye arasında gerilimin artması üst düzey seviyelerden gelen açıklamalar ile Türkiye’nin bir savaşa girip girmeyeceği yolundaki endişelerin arttığını kaydeden Yılmaz, yabancı çıkışında faiz tarafındaki hareketinde etkili olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz haftalarda 10 bileşik seviyesinin üzerine çıkan gösterge tahvil yatırımcının çıkmasında etkili olurken faiz tarafında bir süre daha çift haneli rakamların görüleceği beklentisi yılsonuna yaklaşırken çıkışları arttırıyor.
Tacirler Menkul Değerler Satış Pazarlama Müdürü yaptığı açıklamada 1.82 direncini kıran kurun euro dolar paritesinin de etkisi ile yukarı yönlü hızlı çıktığını kaydetti. Yılmaz 1.92’lerin dolar TL için kritik seviyeler olduğunun altını çizdi.
MERKEZ’DEN MÜDALE GELECEK Mİ?
TL’nin dışarıya da bağlı olsa hızlı değer kaybı akıllara Merkez Bankası getirdi. Son dönemde çok kısa vadeli politikalar izlediğinin açıklaman Merkez doların bu seyrinde devreye girecek mi merak konusu.
Yılmaz Merkez’in hassas noktasının 2.20’li seviyelerde olduğunu hatırlatarak henüz bir müdahale beklemediğini kaydetti ama yeniden 2.20'lere gelindiğinde yeni bir hareket gelebileceğini söyledi. Bu hafta yapılacak Para Politikasını Kurul’u toplantısından da farklı bir karar çıkmasını beklemediğini dile getiren Yılmaz, yukarı yönlü hareketin bir süre daha devam edeceğini sözlerine ekledi.
İMKB 13.2 MİLYAR TL ERDİ
Dışarda Euro bölgesi endişeleri ve ABD’den gelen olumsuz haberler, içerde Rekabet Kurulu’nun 12 bankaya yönelik soruşturma başlattığı açıklamasıyla birleşince, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 3.16 oranında değer yitirdi. Böylece İMKB’nin toplam piyasa değeri 399 milyar 231 milyon liradan, 386 milyar 47 milyon liraya gerileyerek 13 milyar 184 milyon lira eridi.(GAZETEPORT)