Küresel değer kazancı ve yurtiçi endişelerin baskısıyla dün 3.74 ile tarihi zirveyi gören dolar, bu sabah ilk işlemlerde rekorunu 3.78'in üzerine taşıdı. Euro ise 4 liranın üzerine çıktı.
Dolardaki küresel değer kazancı ve devam eden lokal endişelerle dün sert yükselişle tarihi zirveyi gören dolar/TL, bugün de rekor yolculuğuna devam ediyor. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmanın sürdü.
Bu sabah ilk işlemlerde 3.7210/3.7240 seviyesinde olan dolar/TL, 3.7876'ya kadar yükseldi.
Bu sabah 3.9467/3.9505 seviyesinde olan euro/TL ise 4.0128'e kadar çıkarak tarihi rekor kırdı.
Zirve seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda, her iki para birimine karşı TL'nin günlük kaybı yüzde 2'yi geçti.
Diğer taraftan İngiliz Sterli'ni gün içerisinde 4.6022'ye kadar yükseldi.
Merkez Bankası'ndan müdahale
Dövizde yaşanan bu yükselişten sonra Merkez Bankası harekete geçti ve piyasalara 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlayacak adımlar attı.
Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrasında dolar kuru 3.76 seviyesinin altına indi. Kurda işlemler saat 14:12 itibariyle 3.7590 TL'den geçiyor. Euro 3.9824'e, sterlin 4.57'ye geriledi.
Bankacılar dün TL'de negatif ayrışma için belirli bir haber ya da gelişme olmadığını, negatif ayrışmayı mevcut gelişmelerin oluşturmaya devam ettiğini söylediler.
**Dolar neden yükseliyor?**
Genel çerçevede kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.
Buna paralel dün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'de yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 4.5 oldu.
**3.80 seviyesi önemli**
Bir bankacı TL'nin yılbaşından bu yana olumsuz ayrıştığını söyleyerek, "Dolayısıyla TL'deki bu değer kaybını Fed ve Trump beklentileri ile açıklamak yetersiz, yurt içi unsurlar etkili. Türkiye'ye ilişkin algının kötüleştiği anlaşılıyor. TCMB'nin 24 Ocak toplantısında faiz artırıp artırmayacağı, ne kadar artıracağı önemli. Bu noktada piyasada 'kurun gerilemesi için 25-50 baz puanlık artış yeterli olmaz, daha fazla artış olmalı ki TL kaybının bir kısmını geri alabilsin' düşüncesi var" dedi ve şöyle devam etti:
"Ancak TCMB'nin anlamlı bir faiz artırımı yapacağına dair pek inanç yok. Diğer taraftan 27 Ocak'ta Fitch değerlendirmesi var. Siyasi ve jeopolitik haber akışı da cabası. Bütün bunlar bir araya geldiğinde ise piyasada döviz satmak isteyen olmuyor, talep olduğunda da kur yükseliyor. Bugün euro/dolarda bir miktar yükseliş var ki dolar/TL de hafif geriledi. Ama kurda 3.75 seviyesi ilk psikolojik direnç, sonrasında ise 3.80 seviyesi önemli."
**Erken seçim riski**
Yatırımcıların siyasi endişeler arasında gösterdiği ve ana senaryo olmasa da erken seçim riskini de içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklifin görüşmeleri dün başladı.
Başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin ilk turu çerçevesinde teklifin tümüne ilişkin görüşmeler tamamlanarak, 338 oyla maddelerine geçilmesi dün gece kabul edildi.
Teklifin TBMM'de kabulü durumunda anayasal gereklilik olan 60 günün geçmesinin ardından Nisan ayında referandum düzenlenecek.