FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda rekor günü

Suriye gerginliğinin piyasalara hakim olmasıyla birlikte dolar TL karşısında yeni tarihi zirvesine ulaştı.

Dolarda rekor günü

Dolar TL'ye karşı 2.0840 TL'ye yükselerek yeni tarihi zirvesine ulaştı. Öğleden sonra ABD özel sektör istihdamının beklentilerden düşük çıkmasıyla birlikte dolarda tansiyon biraz olsun düştü.

Suriye'ye müdahale gerginliğinin tırmanmasıyla G-20 zirvesi öncesi dolar TL karşısında rekorunu yeniledi. Uluslararası piyasalarda dolar TL karşısında 2.0840 TL'den işlem görerek 2.08 seviyesini de geçti ve tarihi rekorunu yeniledi.

Döviz sepetinde de 2.41 TL seviyesi aşıldı
Piyasalarda Suriye'ye müdahale geriliminin hissedildiği belirtiliyor. Öte yandan analistler Merkez Bankası'nın ekonomistlere yaptığı sunumda sadece Rezerv Opsiyon Mekanizması(ROM) ve yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkları işaret edilmesinin yükselen kura karşı yetersiz kalabileceği endişelerinin de doları artırdığını belirtti.

Öğleden sonra ABD özel sektör istihdamının Ağustos ayında 176 bin kişi ile beklentilerin aşağısında kalmasıyla sakinleşen dolar piyasalar kapanırken 2.0650 TL’ye kadar düştü.

"PİYASALAR MERKEZ'İN ÇÖZÜMLERİNİ YETERLİ BULMADI"
Ata Yatırım Fon Direktörü Cem Tözge gerilen uluslararası ortamın kurları yukarı çektiğini belirtti. Tözge "ABD'de dün akşam alt senatoda kabul edilmesi ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları Suriye'nin fiyatlanmasına sebebiyet verdi. Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanmayacağını belirtmesi de dalgalanmayı artırdı. Merkez Bankası'ndan daha yaratıcı açıklamalar bekleniyordu. ROM ve zorunlu karşılıklar zaten ilk akla gelen açıklamalardı. Piyasalar da bunları yeterli bulmayınca dolar kurunda yeni rekoru gördük." dedi.

"MERKEZ KUR DALGALANMASINDAKİ YÜKSELİŞİ FAİZE TERCİH ETTİ"
Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise Merkez Bankası'nın faiz dalgalanması yerine kur dalgalanması tercih etmesiyle kurda hareketlilik görüldüğünü belirtti. Banu Kıvcı Tokalı "Merkez Bankası'nın para politikasında yeni dönemi "faiz dalgalanmasını düşük tutmak, bu amaç doğrultusunda da kur dalgalanmasındaki yükselişi faiz dalgalanmasındaki yükselişe tercih etmek" şeklinde açık bir biçimde ifade etmesiyle kur tarafındaki oynaklığın yüksek kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu yeni duruşun da sadece orta vadeli enflasyon görünümü bozulduğunda değişebileceğini, Merkez Bankası tarafında da şu andda bu yönde ciddi bir risk görülmediğini biliyoruz. Kur politikasıyla ilgili bu yeni duruşun yanısıra Suriye'ye yapılacak müdahale çerçevesinde yaşanan gerginlik, Türkiye'nin bu süreçte nasıl bir rol alacağına yönelik riskler de kur volatilitesinin yüksek kalmasında etkili oluyor." dedi

ABD VERİLERİ KRİTİK
Yarın TSİ 15:30'da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamları da doların seyri için büyük önem taşıyor. ABD'de bu yıl aylık ortalama olarak 192 bin kişi yeni iş yaratıldı. Uzmanlar bu rakamın Ağustos tarım dışı istihdam verilerinde aşılması durumunda ABD Merkez Bankası Fed'in varlık alım programını yavaşlatma konusunda erken davranabileceğini belirtiyor. Bu durumda da TL karşısında doların daha çok artmasından korkuluyor.

ABD dolarının yükselişinde önemli bir veri olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 2.95'e yükselerek yüzde 3 seviyesine bir aşama daha yaklaştı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler