FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doların ateşi neden yükseldi?

Haftanın ilk günü 2,8050 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL bugün 2.87'nin üzerini gördü...

Doların ateşi neden yükseldi?

Haftaya 2,80'li seviyelere gerileyerek başlayan dolar/TL, haftanın son işlem gününde 2.87 seviyesinin üzerini gördü. Türkiye'nin kredi notuna ilişkin bugün bir değerlendirme yapması beklenen Moody's'in hafta ortasındaki açıklamaları ve ekonomi yönetiminden faizler konusunda gelen açıklamalar, Türk Lirası'nın değer kaybetmesinde rol oynadı.

Pazartesi günü 2,8056'ya kadar gerileyen dolarda Fed'in bu yıl daha az faiz artırımı yapacağı beklentilerinin yarattığı küresel risk iştahıyla gelişmekte olan para birimlerinde satış baskısı görüldü. Kur Salı günü 2,83'ün üzerine yükseldi.

Kur; Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın Merkez Bankası'nın faiz oranlarını radikal şekilde düşürmesi gerektiğini söylemesi ve Moody's'ten bankalara yönelik gelen açıklamanın etkisiyle çarşamba günü 2.85'i aştı.

Moody's'in TL'nin dolar karşısında değer kaybının sermayeyi etkileyeceği ve TL kredi risklerini artırabileceğini açıklamasının ardından perşembe günü 2.86 seviyesi aşıldı.

Bugün ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'in kurla ilgili açıklamaları dolar/TL'nin 2,87'nin üzerine çıkmasına yol açtı.

Ertem, kurun olması gerekenden daha aşağıda olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Türk lirasının olması gerekenden değerli olduğunu söylereken, Türkiye'nin yeni mali ve para politikalarına ihtiyaç duyduğunu açıkladı. "Türkiye'nin büyüme hızını yeni para ve mali politikalarla taçlandırması lazım" diyen Ertem, "Dolar kuru şu anda açık pozisyon taşıyan işletmeler için çok elverişli" değerlendirmesinde de bulundu.

Dolar/TL saat 13:45 itibariyle 2.8579 seviyesinde yer alıyor.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan hızlı bir şekilde 2.80’den 2.87 seviyelerine ulaşan dolardaki yükselişin sürebileceğini kaydetti. Tufan, bunda özellikle iç taraftan gelen faiz indirimi ile ilgili mesajların etkili olduğunu belirtti.

FED’in hafta içerisinde yayınlanan toplantı tutanaklarında (FOMC) güvercin tonda mesajların teyit edilmesinin ardından, faiz artırımında temkinli olunacağı sinyalinin piyasalar tarafından ılımlı şekilde fiyatlanmaya devam ettiğini kaydeden Tufan, doların küresel ölçekte ise gevşemesinin sürdüğünü ifade etti. Ancak kurda FED’in güvercin tondaki açıklamalarından ziyade faiz indirimi noktasında gelen mesajların fiyatlandığını ve kurun yönünü yeniden yukarıya çevirdiğinin gözlemlendiğini belirten Tufan kurun yukarı yönlü hareketinin devam edebileceğini belirtti.

BIST100’de 87 bin hedeflenebilir

Borsada ise özellikle mevcut haber akışlarının satışlara neden olmasının yanında kritik 84 bin direncinin kırılamamasının da önemli bir etken olduğunu kaydeden Tufan, “80 bin psikolojik seviyesinin üzerinde kaldığı sürece kısa ve orta vadede bir türlü kırılamayan 84 bin direnci ve 87 bin dirençleri hali hazırda hedeflenebilir. Kur tarafında ise, 2.8400 önemli bir destek seviyesi ve bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlamaya devam ederse 2.90 -2.91 dirençleri bizleri bekliyor olacaktır. Moody’s’in bugün Türkiye’nin kredi notu ve not görünümünde olumsuz bir değerlendirmede bulunmaması TL varlıklarında değer kazanımına neden olabilir. Bir diğer senaryoda ise, yani kuruluşun not görünümünü aşağı yönlü revize etmesi ya da olumsuz ifadeler yer vermesi halinde ise, Lira’daki zayıflık kuru yukarı çekecektir.” dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler