FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En sert tepki dolar ve borsadan! Merkez Bankası faiz kararı beklentileri aştı: Piyasalar hareketlendi

Merkez Bankası faiz kararı sonrasında piyasalar çok sert tepki verdi. Dolar/TL kuru yüzde 1'den fazla geri çekilerek 32 liranın altını gördü. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 9000 puanı aştı. Ekonomistler ise Merkez Bankası'nın bu hamlesini yerinde bulduklarını dile getirdi. Dolarda kalıcı düşüş beklemediğini dile getiren Finans Uzmanı Murat Özsoy, "500bps artış yönündeki bu karar sonrasında ticari kredi faiz oranları yanı sıra ihtiyaç kredisi faiz oranları da artacak” dedi.

En sert tepki dolar ve borsadan! Merkez Bankası faiz kararı beklentileri aştı: Piyasalar hareketlendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 45’ten yüzde 50 seviyesine yükseltti. Bu karar piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Piyasanın beklentisi üzerinde gelen faiz artışı sonrası haftalardır rekor kıran dolar/TL kuru yüzde 1'den fazla düşerek 32 liranın altına kadar geri çekildi. Gram altın ise 2.279 liradan değerleniyor.

PİYASA DOLAR

BANKACILIK ENDEKSİNDE ARTIŞ

TCMB faiz kararının ardından Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 9000 puanı aştı. Bankacılık Endeksi 10523,95 puana kadar yükseldi, şu sıralarda düne göre yüzde 2,53 artışla 10414,03 puanda.

1 (1)

MERKEZ BANKASI'NIN HAMLESİ DOĞRU BULUNDU

SEB Gelişmekte Olan Piyasalar (EM) Baş Stratejisti Erik Meyersson sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmesinde, "TCMB, faiz oranlarını beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırdı. Bu noktada tartışmasız doğru bir hamle, Merkez Bankası'nın birçok kişinin inandığından daha fazla manevra alanına sahip olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

borsa sayfası

"ÇOK DAHA FAZLA RİSK İÇERİYOR OLURDU"

Merkez Bankası’nın 500 puan artırımı için Finans Uzmanı Murat Özsoy, “Bu şartlarda gerekli olan bir adım olarak yorumluyorum. Eğer Merkez Bankası politika faizini artırmadan pas geçecek olsaydı aslında o adım çok daha fazla risk içeriyor olurdu. Çünkü Türk Lirası’nın reel değerindeki düşüş daha da hızlanır ve döviz kuru yükselişi daha hızlanırdı. Yerel seçimlere de büyük olasılıkla 33 TL üzerinde bir dolar/TL kuruyla girilirdi” dedi.

DOLAR (31)

“DOLARDAKİ ATEŞİ DÜŞÜRÜCÜ ADIM”

Seçimlere kısa süre kala gelen faiz artışının TL varlıkları özendirici, TL mevduat faizinin artmasını tetikleyici ve dolar/TL kurundaki ateşi düşürücü bir adım olarak yorumlayan Özsoy, “Kaldı ki enflasyon görünümünde evet bozulma var ancak Merkez Bankası’nın basın duyuru metninde belirttiği gibi 500 baz puanlık artış gerektirecek kadar da bozulma yok. Enflasyon görünümü konusunda zaten Merkez Bankası çok iyimserdi. İyimser bakış açısından piyasa gerçeklerine bir dönüş yaptı diye yorumlayabilirim” ifadelerini kullandı.

iStock-1519355039

“DOLARDA DÜŞÜŞ KALICI DEĞİL, İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ ARTABİLİR”

Dolar kurundaki yükseliş tahminini açıklayan Özsoy, “Zamanında yapılmayan faiz artışları şu anda gecikmeli olarak yapıldığında ilk zamanlarda yaratması gereken etkiyi de yaratmayacaktır. Sadece geçici olarak döviz kurundaki hızlı artışın kısa süreli olarak önüne geçmeye yarayacaktır. Dolar/TL kurunun karar sonrası 32 TL altına kadar gerilemiş olmasına rağmen yeniden en fazla on gün içerisinde 32.50TL seviyelerine geleceğini düşünüyorum. Kalıcı bir düşüş olmayacaktır. 500bps artış yönündeki bu karar sonrasında ticari kredi faiz oranları yanı sıra ihtiyaç kredisi faiz oranları da artacak” dedi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler