Dünya iletişiminde devrim yaratan Apple, her ne kadar CEO'su Tim Cook'un maaşını 8,75 milyon dolar olarak gösterse de, 56 yaşındaki patronun net geliri 145 milyon dolar.
Cook'un 2016 net gelirinin çoğu, beş yıl önce Apple CEO'su olduğunda verilen 136 milyon dolar değerindeki 1,26 milyon hisseden geliyor. Hisselerin beşte biri Apple'ın üç yıllık hissedar gelirine bağlı. Geri kalan 980 bin hisse de Cook'un devam eden görevi nedeniyle kazanılmış hakkı. iPhone'un üreticisi şirketin hisseleri son 36 ayda yüzde 78 yükseldi.
Cook'un 145 milyon dolarlık gelirinin 3 milyon doları maaş, 5,37 milyon doları nakit prim ve 377 bin 719 doları ikramiyelerden geldi. Cook, 2015'te verdiği bir röportajında servetini hayır işlerine bağışlayacağını söylemişti.
100 milyon dolar sınırını geçen tek yönetici Tim Cook değil. Netflix CEO'su Reed Hastings'in maaşlar, primler ve hisselerden cebine giren 106 milyon dolara ulaştı.
Cook'tan sonra ikinci sırayı alan Red Hastings'in gelirlerinin hemen hemen hepsi, kendisine 2006'da verilen opsiyonlardan geliyor. Şirketin hisseleri son 10 yılda yüzde 3 binden fazla yükseldi.
S&P 500 listesinde yer alan ve son bir yılda pozisyonu değişmeyen 25 CEO'nun geçen yılki net geliri 1,65 milyar dolara yakın. Listenin ağırlığı teknoloji, sağlık ve medya patronlarında.
CEO'ların " eve götürdüğü" para
İngilizcede "Take home" (Eve giren miktar) denilen net geliri oluşturan beş kalem var: Kazanılmış (müktesep) hisseler, kişinin bulunduğu pozisyonu belli bir süre koruma şartıyla verilen ve vade sonunda hisseye dönüşen opsiyonlar, maaşlar, ikramiye ve primler.
Şirketler genellikle her yıl yöneticilerine teşvik amaçlı belli miktarda pay veriyor. Ancak CEO'lar bu payların mülkiyetini almak zorunda değil. Bu durumda opsiyon değerleri ve kazanılmış hisseler CEO'ların kazancını oluşturan esas kalemler oluyor. Söz konusu rakamlar, şirketin hisse değerinin tahminlerle ne kadar örtüştüğüne göre değişebiliyor.Businessht