Avrupa Birliği maliye bakanları, sorunlu bankaları kamu fonlarına başvurmaksızın kurtarmak üzere bir taslak plan üzerinde anlaştı.
Bu plan en çok bankaların kreditör ve hissedarları ile 100 bin euro üzerinde mevduat sahiplerini etkileyecek.
Ancak yeterli fon sağlanamaması durumunda kamu fonlarına başvurulacak. Böylece vergi mükellefleri, banka kurtarma paketlerinin yükünü omuzlama bakımından son sırada yer alacak.
Son yıllarda AB'nde birçok bankanın kurtarılması için devlet kasasından ödeme yapılmış, dolayısıyla bütün yükü vergi mükellefleri omuzlamıştı.
Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, sorunlu bankaların kurtarılma yöntemi bakımından bu taslak planın büyük bir değişim ifade ettiğini belirtti.
Bakan, "Herhangi bir bankanın sorunla karşılaşması halinde bunun faturasının kime çıkarılacağı konusunda Avrupa çapında geçerli kurallar olacak. Finans sektöründeki sorunlardan büyük ölçüde bu sektörün kendisi sorumlu olacak." dedi.
AB üyesi hükümetler, Avrupa Parlamentosu'nda konu ile ilgili yasalar üzerinde müzakerelerde bulunacak.
Küresel mali kriz, Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin borç krizi ile birlikte bankacılık sektörünü olumsuz etkiledi.
Kıbrıs, İspanya ve İrlanda gibi AB üyesi ülkelerde sorunlu bankalara son yıllarda devlet kasasından milyarlarca euro pompalandı.
Fakat bu yıl başlarında, Güney Kıbrıs'a verilecek 10 milyar euro'luk AB ve IMF kaynaklı kurtarma paketinin önkoşulu olarak Kıbrıs bankalarında mevduat sahiplerine bir defaya mahsus vergi getirilmesi ile değişimin ilk adımları atılmıştı.
Konu ile ilgili AB'deki son görüşmelere başkanlık eden İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, "Yükün vergi mükellefleri üzerine yıkılmaması için Avrupa çapında ortak bir tutum almayı hedefliyoruz." dedi.
Noonan, bankaları kurtarmak için yükün kamu fonları yerine banka hissedarlarının sırtına yüklenmesini 'yeni kural' olarak tanımladı.