Avrupa Birliği Komisyonu'nun iç piyasadan sorumlu üyesi Michel Barnier, bankaların yönetici ve simsarlarına verdiği ikramiyeleri sınırlamak için daha sıkı önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Barnier, bazı ülkelerde ödenen ikramiyelerin boyutlarının kendisini ciddi şekilde kaygılandırdığını, bunun aşırı risk almayı teşvik eden bir faktör olduğunu kaydetti.
AB yetkilisi bu konuda hazırlanan raporun bazı bölümlerinin sarsıcı olduğunu da söyledi.
Avrupa Bankacılık Kurulu tarafından hazırlanan raporda, ikramiyelerle ilgili mevcut kuralların farklı AB ülkelerinde aynı şekilde uygulanmadığını yazmıştı.
Barnier, "Raporda anılan bazı ikramiye-maaş oranlarının nasıl meşru görülebileceği ya da risk ve uzun erimli çıkarlar açısından nasıl sağduyulu bulunabileceğini anlamam mümkün değil" diye konuştu.
Avrupa Bankacılık Kurumu tarafından hazırlanan raporda AB içinde banka yöneticilerine ödenen ikramiyelerin çıplak maaşlarına oranının yüzde 120'lere vardığı, simsarlar arasında ise bu ortalamanın yüzde 139'a çıktığı açıklanıyor.
Ama adı verilmeyen bir ülke var ki bu oranlar orada yüzde 220 ve yüzde 313'lere kadar çıkıyor. Hatta maaşının tam 9 katı ikramiye alan bir kişi örnek olarak veriliyor.
AB'li yetkili Barnier, Avrupa Parlamentosu'nun yakınlarda getirdiği ikramiyelere sınırlama önerisini "hem yararlı hem ilginç" bulduğunu söyledi.
Parlamento ikramiyelerin en fazla maaşın yüzde 100'ü kadar olabilmesini önermişti.
Komisyon üyesi ayrıca bazı bankaların ikramiyeler konusundaki sınırlamaları sadece bir kısım çalışanına uygulama eğilimini de eleştirdi ve bunun raporda yer alan üye ülkeler arasındaki tutarsız uygulamalardan biri olduğunu söyledi.
Geçen yılın başında yürürlüğe giren Avrupa Birliği çapındaki kurallara göre banka yöneticileri ve simsarlar ikramiyelerinin yalnızca yüzde 20 ila 30'unu hemen nakit olarak alabiliyorlar.
Kurallara göre ikramiyelerin yarısının hisse olarak ödenmesi gerekiyor. Toplam ikramiyenin yüzde 40 ila 60'ı da üç illa beş yıla bölünerek ödenmek durumunda.
Bir çok banka yeni kurallar karşısında çalışanlarının maaşlarını yükseltme yoluna gitmişti.