Hazırlanan yeni bir rapora göre, 2012, Amerika Birleşik Devletleri’nin petrol üretiminin tek bir 12 aylık dönem içinde en fazla arttığı yıl oldu.
Dev Petrol şirketi BP, üretimindeki bu artışın başlıca nedeninin, hidrolik kırma (fracking) gibi tekniklerin kullanımı olduğunu belirtiyor.
2012 yılında küresel olarak enerji tüketimi, bir önceki yıla göre yüzde 1,8 oranında arttı.
Bu yükselişin yüzde 90'lık bölümü Çin ve Hindistan'dan gelen talepteki artışın sonucu.
Ayrıca Çin, ilk kez, dünyadaki kömürün büyük çoğunluğunu kullanan ülke oldu.
Aynı zamanda 2012 yılı, dünya genelinde nükleer enerji üretiminde en büyük düşüşün yaşandığı yıl oldu.
2011'de yaşanan Fukuşima felaketini. Ardından nükleer enerji üretimi neredeyse tamamen sona eren Japonya'da enerji ihtiyacını karşılayabilmek için sıvı doğal gaz ithalatında önemli bir artış görüldü.
Gaz fiyatları Amerika Birleşik Devletleri’nden daha yüksek olan Avrupa'da ise gaz yerine kömür, enerji üretiminde tercih edilen yakıt türü oldu.
Hazırlanan rapor, gelişmekte olan ekonomilerin küresel enerji kullanımı tablosundaki paylarının da arttığını gösteriyor.
1992 yılında dünya genelindeki enerji tüketiminin yüzde 42'lik kısmı gelişmekte olan ekonomilere aitken bu oran 10 yıl içinde yüzde 56 seviyesine çıktı.
BP Yönetim Kurulu Başkanı Bob Dudley, "Enerji sanayiinde çalışan bizler için en büyük sorun, gelişmekte olan ekonomilerin enerji talebi ve enerji kaynaklarında çeşitlilik taleplerine ve bu taleplerdeki değişimlere nasıl uyum sağlayacağımız." dedi.
Dudley, "Elimizdeki veriler, ham olarak büyük miktarda enerjinin var olduğunu gösteriyor. Bizim önümüzdeki sorun, nereye yatırım yapacağımız konusunda en iyi seçimi yapabilmek" değerlendirmesini yaptı.