FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afrika'daki dış yatırımlar rekor düzeyde

Bir araştırmaya göre Afrika, geçen yıl yapılan küresel doğrudan dış yatırımların yüzde 25'e yakınını aldı.

Bir araştırmaya göre Afrika, geçen yıl yapılan küresel doğrudan dış yatırımlardan en büyük payını aldı.

Afrika'ya dışarıdan yatırım projeleri 2011'de yüzde 27 artış göstererek bu kıtanın dünya yatırımları içerisindeki payını neredeyse dörtte bir düzeyine çıkardı.

Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst & Young'a göre, bugün 80 milyar dolar düzeyinde olan Afrika'ya yapılan dış yatırımlar 2015'te 150 milyar dolara çıkacak.

Şirket, 2012 yılı Afrika Araştırması'nda, bu kıtaya yatırımların mali kriz öncesi seviyeye ulaşmak üzere olduğunu bildirdi.

Yatırımlar özellikle imalat , altyapı ve hizmet sektörlerinde yoğunlaştı.

'Afrika gelişme örneği'

Araştırma, Afrika'ya halihazırda yatırım yapmış olanların kıtayı algısı ile yapmamış olnların algısı arasında "ço büyük tezatlar" olduğunu ortaya koydu.

Raporda, "Afrika'da iş yapmamış olanlar için bu kıta yatırımlar açısından dünyadaki en az cazip bölgeyi teşkil ediyor" denildi.

Ernst & Young'ın Johannesburg'daki Afrika merkezinin başkanı Michael Lolar BBC'ye yaptığı açıklamada, "Evet, sorunlar var ama artık Afrika ile ilgili olumlu örnekler üzerinde yoğunlaşmak gerekir" dedi.

Lolar, "Bizim açımızdan Afrika örneği gelişme, büyüme, ekonomik ve siyasi canlılık örneğidir" diye devam etti.

Zambia'da yatırımlar son bir yıl içerisinde yüzde 93 arttı.

Gana, Botswana, Tanzanya, Cape Verde ve Mauritius da önemli dış yatırımlar aldı.

Afrika'nın da bu yatırımları artırmaya çalıştığını belirten Lolar, "Afrika ülkelerinin birbirine yaptığı yatırımlarda da son dört yıl içinde Güney Afrika, Kenya ve Nijerya'nın başı çektiği büyük gelişmeler kaydedildi" dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler